Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Het Geheime Leven Van De Koe - Rosamund Young

Van uitgeverij Atlas Contact mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Het boek ligt vanaf 2 oktober 2017 in de winkels.

Oorspronkelijke titel:
The Secret Life Of Cows

Waar gaat het boek over? 
Op de biologische boerderij van Rosamund Young in Engeland mogen de koeien (en varkens, en kippen, en schapen) letterlijk gaan en staan waar ze willen. Bij hun pasgeboren kalf blijven, of deze aan oma toevertrouwen? In de
wei onder de kersenboom grazen, of toch boven op de heuvel? Naar de schuur hollen bij regen, of gewoon onder de heg schuilen? Decennialang heeft Young haar dieren uitgebreid kunnen observeren en ze constateert dat deze consequent slimme, logische keuzes maken die hun welzijn verhogen. Aan de hand van de meest aandoenlijke anekdotes over haar kudde laat ze zien dat het intelligente beesten zijn die hun kroost en elkaar liefhebben, samen spelen en levenslange vriendschappen sluiten. Maar door het moderne, grootschalige boerenbedrijf hebben wij me…

Mijn ervaring met de AirfryerMijn ervaringen met de Airfryer. Ik hem echt aanraden. Het is een stukker gezonder dan de frituurpan omdat je geen vet gebruikt.

Huis in Kerstsfeer gebracht


Afgelopen zaterdag heb ik ons huis in Kerstsfeer gebracht. Het ziet er nu heel gezellig uit. Had wel even een probleem met een grote plant die ik niet wist waar te zetten omdat op zijn plek nu de Kerstboom staat, maar die plant heeft een mooi plekje gekregen en mocht toch in de woonkamer blijven. Zondagmorgen was er nog even paniek omdat ik dacht dat de Kerstlichtjes, die ik afgelopen donderdag bij een niet te noemen supermarkt, had gekocht het hadden begeven. Ik was wat in de keuken aan het rommelen en bedacht me dat het wel raar is dat alleen de blauwe en groene lampjes het nog deden en de oranje en rode niet. Toen bedacht ik me dat ik wel eens op de knop van de schakelaar mocht klikken voor andere standen. Gelukkig was dat het ook. Gemopper om niets dus. He, hallo, ik had nog geen thee op en als je de stekker in het stopcontact steekt en je ziet dat de helft het niet doet, baal je wel even.
Maar terug naar zaterdag. Nadat ik 100 keer 2 trappen op en af was geweest voor de Kerstspullen op te halen, de lege dozen terug te brengen en tussendoor ook nog de was ophangen en nieuwe was in de machine stoppen, had ik het wel gehad en had geen puf meer om te koken. Het enige wat ik wou, was genieten. Toch komt er een moment dat je moet eten, want je maag vraagt er nu eenmaal om. Tuurlijk hadden wij 's middags wel een broodje op, maar daar kun je niet alleen van leven. Ik althans niet. Dan maar patatjes en frikandellen en manlief een broodje hamburger. Heerlijk even ongezond snacken. Dat bracht me gelijk op het idee om een artikel over de airfryer te schrijven.

Frituurpannen

We hebben heel veel verschillende frituurpannen gehad, maar geen een was naar onze zin. Als we ze allemaal hadden bewaard, dan hadden we een frituurpannenmuseum kunnen beginnen. Dat geldt ook voor de koffiezetapparaten, maar daar ga ik het een andere keer over hebben. Ze beloven je allemaal dat ze makkelijk schoon te maken zijn. Geen idee hoe ze erbij komen, maar dat is echt niet zo. Er zijn er waar je de frituurolie via een soort kraantje weg kon laten lopen in een lege fles. De eerste keer gaat goed, de tweede keer ook wel, maar daarna zie je het straaltje steeds minder worden en uiteindelijk zie je alleen nog maar druppels en dan duurt het een eeuwigheid voor de pan leeg is. Voor sommige dingen heb ik best veel geduld, maar voor dit soort dingen niet. Het is ook altijd een heel geknoei voor je de pan leeg hebt. En dan dat schoonmaken. Wat een crime. Ik kreeg die pannen nooit goed schoon. Ik heb ook verschillende witte frituurpannen gehad en na verloop van tijd begon de deksel toch bruin te verkleuren. Echt niet dat je dat schoon kreeg. Het bakken van friet en al die andere snacks gaat wel goed. Daar valt niets over te zeggen. Bij de laatste frituurpan die we deur uit hebben gedaan omdat hij het vet er uit begon te gooien, maakte niet uit bij hoeveel graden, waren we er mee aan. Gelukkig frituurden we in de schuur, zodat we de rotzooi niet in de keuken hadden, maar evengoed was het een troep en een crime met schoonmaken. Toen hebben we besloten om, als we zin hadden om te snacken, wat niet zo heel vaak voorkomt, dan maar naar de snackbar te gaan. Voor ons geen frituurpannen meer.

Airfryer

Begin dit jaar gingen we naar de Huishoudbeurs en zagen van alles en nog wat. We hebben ons gedragen en alleen voer voor onze monsters op 8 katerige pootjes gekocht. Wel hebben we van alles getest, vooral de drankhal was leuk, lekker hoor die drankjes. Hips. Aan het begin hadden we eerst onze bril laten poetsen door een mevrouw die beweerde het wondermiddel te hebben. We zouden onze bril nog maar 2 of 3 keer per week hoeven te poetsen. Dat klinkt mooi in de oren voor iemand zoals ik die bijna elk uur wel haar bril schoonmaakt. Toch heb ik dat spul niet gekocht en dat was maar goed ook, want nog geen halve dag later waren onze brillen alweer vies. Eigenlijk hadden we terug moeten gaan en onze beklag moeten doen. Toch maar niet gedaan.
Uiteindelijk kwamen we bij een stand waar ze zeiden dat ze een soort frituurpan hadden waar je kon bakken zonder olie. Het klonk mooi, maar ik wilde toch wel weten hoe de patatjes smaken in zo'n pan en wilde ook weten wat je er nog meer in kunt bakken. Ze gaven een demonstratie en de patatjes smaakten erg lekker. Ik had wel geroepen dat ik geen frituurpan meer wilde, maar deze wilde ik wel hebben. Na bij diverse winkels langs te zijn geweest om prijzen te vergelijken, hebben wij een half jaar geleden een airfryer gekocht. Tuurlijk was het eerst testen. Na een half jaar kan ik jullie melden dat ik er erg blij mee ben. Je kan er niet alles in bakken, maar wel veel. De patatjes, loempia's, kroketten enz. zijn erg lekker. Het is niet zo vet als in een frituurpan met vet. Het is dus gezonder. Alleen is het wel even kijken hoe lang je iets moet bakken en op hoeveel graden. Het voordeel is ook dat je niet hoeft te wachten tot het vet heet genoeg is, je kan gelijk bakken. Patatjes bakken wij altijd op 200 graden en met 20 minuten zijn ze goed. Je moet ze wel af en toe schudden. Het hangt ook van de hoeveelheid dat je in de pan doet. Zo te meer patat je erin doet, zo te langer het duurt voor het gaar is. Frikandellen, aardappelschijfjes, kroketten, loempia's en kipnuggets dat kun je er allemaal in frituren. Als er op de verpakking staat dat je het in de oven kunt bakken, dan kun je het ook in de Airfryer bakken. De snacks zien er alleen niet zo mooi uit als in de frituurpan, maar het is wel lekker. Tot nu toe zijn er 2 dingen die we niet frituren. De bitterballen worden papperig en de hamburgers van de Aldi zijn zo vet, dat de blauwe rook aan de achterkant van de airfryer er uit kwam. Dat doen we dus ook niet meer. We willen nog wel de hamburgers van Mora gaan proberen. Schoonmaken is ook heel makkelijk. Je kan de pan in de vaatwasser wassen, maar daar wordt die kaal van. Met de hand onder heet water en met afwasmiddel wil ook heel goed en over het apparaat haal ik altijd een vochtig doekje.
Conclusie: Het is echt een aanrader. Het is niet zo vet als dat je in frituurolie frituurt en het is erg lekker. Als je maar op let dat het ook in de oven gebakken kan worden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal

Waar gaat het boek over? 
Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin drugssmokkel,…