Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Het Geheime Leven Van De Koe - Rosamund Young

Van uitgeverij Atlas Contact mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Het boek ligt vanaf 2 oktober 2017 in de winkels.

Oorspronkelijke titel:
The Secret Life Of Cows

Waar gaat het boek over? 
Op de biologische boerderij van Rosamund Young in Engeland mogen de koeien (en varkens, en kippen, en schapen) letterlijk gaan en staan waar ze willen. Bij hun pasgeboren kalf blijven, of deze aan oma toevertrouwen? In de
wei onder de kersenboom grazen, of toch boven op de heuvel? Naar de schuur hollen bij regen, of gewoon onder de heg schuilen? Decennialang heeft Young haar dieren uitgebreid kunnen observeren en ze constateert dat deze consequent slimme, logische keuzes maken die hun welzijn verhogen. Aan de hand van de meest aandoenlijke anekdotes over haar kudde laat ze zien dat het intelligente beesten zijn die hun kroost en elkaar liefhebben, samen spelen en levenslange vriendschappen sluiten. Maar door het moderne, grootschalige boerenbedrijf hebben wij me…

Jouw kat, mijn kat


De titel van dit blog zou niet misstaan als een nieuw programma gebaseerd op Jouw vrouw, mijn vrouw, maar i.p.v. dat er van partners geruild wordt, wordt er van kat geruild. Nu hopen dat ik John de Mol geen idee op heb laten doen. Of zou hij zoiets al in gedachten hebben voor in de toekomst? Het zal vast een kijkcijferkanon worden. Ik zal dan alleen niet meedoen. Niet omdat ik een slechte kattenmoeder ben, want ze zouden alleen het beste kattenvoer krijgen, Prins (heb daar vorige week nog over geschreven), elke dag vers water zonder kalk, een schone kattenbak, ze mogen met de tig kattenspeeltjes spelen, lekker in de verschillende mandjes die op diverse plaatsen in ons huis staan liggen, op de stoelen en de bank liggen ook lekker net als de hangmat van de krabpaal, ze kunnen hun nagels scherpen aan een van de palen aan de krabpaal, lekker van boven naar beneden rennen en manlief verwend ze met Whiskas snoepjes. Ze mogen alleen niet naar buiten en over de kasten en het aanrecht lopen. Oh, en aan knuffels zullen ze geen gebrek hebben.
Toch wil ik niet meedoen, want Diesel Polo is heel erg aan mij gehecht en als er visite is, dan zie je hem niet eerder als dat ze weg zijn. Al die tijd blijft hij op zolder. 
Paddy Bleu daarentegen is denk ik wat makkelijker. Hij zal waarschijnlijk eerst de kat uit de boom kijken, maar als hij door heeft dat het wel snor zit, dan zal hij vast nieuwsgierig rond gaan lopen. Raad alleen wel aan om schroefjes en moertjes en meer van dat kleine spul goed op te ruimen, want hij speelt daar graag mee. Waarschijnlijk is hij in een vorig leven een timmerman of zo geweest. En hij is gek op plastic. Hij likt daar graag aan en dan is het net of hij er een kik van krijgt.

Terug naar de titel. Als een van onze katten iets stoms heeft uitgehaald, dan zijn het plots niet meer mijn katten, maar dan zijn het de katten van mijn man. Dan zeg ik tegen hem dat een van zijn katten weer eens wat stoms heeft uitgehaald. Nu geen medelijden krijgen met hem, want andersom krijg ik die ook wel eens terug van dat het mijn katten zijn. Het gaat hier soms over en weer en nee, we hoeven niet in therapie, we kunnen het prima zelf af en zien het ook niet als een echt probleem, meer als iets grappigs.

Voor diegenen die mij volgen op Twitter en Facebook, weten dat ik vanmiddag bijna een hartverzakking heb gekregen. Wat is er gebeurd? Paddy Bleu (vandaag dus de kat van mijn man) had een hoog blond-gehalte ondanks dat hij zwart is. Manlief was net naar zijn werk toen Diesel Polo (onze kat) mauwend rond kwam lopen. Nu is dat in zijn geval heel normaal, want hij kwebbelt wat af. Geen idee waarover en dat zal ik (vrees ik?) wel nooit weten. 
Ineens hoorde ik ook Paddy Bleu en geluiden of er iets viel op zolder. Ik naar boven op de trap naar zolder aangekomen, zie ik Paddy Bleu min of meer hangen, staan op een smal randje aan de andere kant van het trapgat. Nu kon ik twee dingen doen. Ik kon hem in de nekvel grijpen met als gevolg dat ik gratis getatoeëerd werd, blij mocht zijn als ik mijn ogen zou behouden en blij mocht zijn dat ik niet van de trap naar beneden zou vallen. Dierenbescherming zou vast voor deze optie gaan. 
Of ik kon hem omhoog laten klimmen, hij hing tegen een houten hoek aan en met een beetje klimmen en vasthouden aan de trapleuning moest dat lukken. Ik hoefde hem eigenlijk alleen maar even tegen te houden tegen zijn kont.
Het is bij ons een beetje zoals op dit plaatje.  Wij hebben onder die buizen een smal stukje waar kliklaminaat op ligt en waar je die ronde buis ziet daar hebben bij een houten kast omheen. Daar stond Paddy Bleu dus. Ik heb voor de laatste optie gekozen en met veel angstig gemauw ging meneer daar ook omhoog en liep, herstel rende, over de trapleuning naar de zoldervloer.
Vraag niet hoe hij daar is gekomen, want dat weet ik ook niet. Vermoed dat hij via het wasrek, dat boven de trap hing, daar is gekomen, want die hing niet bepaald meer zoals ik hem altijd heb hangen.
Jullie snappen dat ik geschrokken was. Eenmaal beneden liep meneer rond of er niets gebeurd was. Je zou hem bijna alsnog wat aandoen. ;)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal

Waar gaat het boek over? 
Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin drugssmokkel,…