Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Frankrijk In 50 Fragmenten - Caspar Visser 't Hooft

Van uitgeverij VanDorp Uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Al meer dan 25 jaar woont Caspar Visser 't Hooft in Frankrijk, waar hij meerdere malen is verhuisd, van noord naar zuid, van oost naar west. Hij kent het land als weinig anderen. Hij weet wat de Fransen verbindt. Maar hij heeft ook gemerkt dat het land gevarieerder is dan je geneigd bent te denken na een paar zomervakanties in het zuiden of zo nu en dan een weekendje Parijs.

In 50 fragmenten geeft hij iets van deze verscheidenheid weer. Nu eens een grappige situatie in een restaurant, een sportschool of tijdens een groepsreis in de bergen. Dan de beschrijving van een verlaten streek, een oude ruïne, of een afgedankte kolenmijn. Of wat gedachten over Franse kunst, literatuur of politiek...

Deze prachtige bundel wordt ingeluid met een voorwoord van Nelleke Noordervliet, succesvol schrijfster en onder andere winnaar van de Multatuliprijs.

Bron: bol.c…

Het zijn de kleine dingen die het doen


Er is al veel over geschreven en toch wil ik hier even laten weten wat mij gelukkig maakt. Het zijn niet alleen de grote, maar vooral de kleine dingen die het doen.

Geluk zit in de kleine dingen

Ik kan heel gelukkig wakker worden als ik mijn geliefde zie slapen als een klein jongetje en als ik Diesel Polo aan mijn voeten opgerold zie liggen slapen. Paddy Bleu staat dan als een soort standbeeld op de bedrand naast de bedlamp achter mij. Hij kan dat gek genoeg uren volhouden. Moet toch eens een keer met hem op de Dam in Amsterdam gaan staan, maar vrees dat ik hem dan snel kwijt ben en nooit meer zie. Dus toch maar niet.

Ook kan ik volmaakt gelukkig zijn als ik onder de warme douche sta. Sorry, dat minuutje minder red ik zelden of ik moet haast hebben, maar dan geniet ik niet. Ik geniet alleen als ik alle tijd heb en dat heb ik bijna elke dag. Dan moet ik echt moeite doen om er onder vandaan te komen, vooral in de winter als het ijskoud is. Dan is dat warme water heerlijk.

Als ik beneden ben en mijn ochtend-dingen heb gedaan, vaatwasser, als die vol is, aanzetten, onze monsters op 8 katerige pootjes eten gegeven heb als manlief dat nog niet heeft gedaan enz. Kan ik echt genieten van beker Goedemorgen en kopje thee aan tafel met een boek of tijdschrift. Vaak komen Paddy Bleu & Diesel Polo dan ook nog even knuffelen. Geluk ten top.

Vogels

Weet je waar ik ook gelukkig van kan worden? Van vogeltjes die je wakker fluiten. Doet mij altijd denken aan de tijd dat mijn oma in Maastricht woonde vroeger en dat er dan duiven op het dak liepen en koerden. Heerlijk geluid. Ik weet het, er zijn zat mensen die het hier niet mee eens zijn en de vogels wel kunnen schieten 's morgens. Ik kan me dat gelukkig niet voorstellen, maar heb het vaak genoeg gehoord van mensen en dan kan ik alleen maar met mijn hoofd schudden. Sowieso kan ik heel erg genieten als ik ergens vogeltjes zie. Of dat nu bij ons in de tuin is of elders. Het is zo leuk om te zien hoe ze fluiten en zingen en soms achter elkaar aan zitten en lekker kunnen smikkelen van de wormen en ander lekkers uit de tuin. Een paar keer per dag kijk ik wel even naar ze en word dan helemaal gelukkig. Elke dag komt er een duivenechtpaar bij ons in de tuin en soms zitten ze een hele tijd samen bij ons naar binnen te kijken. Heel soms hebben ze ruzie en vliegt de een weg als de ander komt. Een komisch gezicht is dat.

Nog meer geluk

Waar kan ik nog meer gelukkig van worden? Heel simpel, als manlief lekker kookt voor ons of lekker aan het knuffelen is met onze monsters op 8 katerige pootjes. Van een gezellig dagje samen weg, een avondje samen naar een leuke film kijken. Ik kan ook heel gelukkig zijn door met een dekentje op de bank, een kop thee of als het avond is, een glaasje wijn en een boekje erbij.
Ook als ik iets leuks krijg en dat maakt echt niet uit wat het is, kan ik heel gelukkig zijn. Van leuke reacties op mijn artikels hier of waar dan ook, kan ik heel gelukkig worden.

Geluk zit echt in kleine dingen. Je moet ze alleen wel willen zien en niet opzoeken. Als je op zoek gaat, dan vind je dat niet. Het moet je echt overkomen. Ik ben een gezegend mens die het wel ziet en het soms ook overkomt.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

Quote van de Week