Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Frankrijk In 50 Fragmenten - Caspar Visser 't Hooft

Van uitgeverij VanDorp Uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Al meer dan 25 jaar woont Caspar Visser 't Hooft in Frankrijk, waar hij meerdere malen is verhuisd, van noord naar zuid, van oost naar west. Hij kent het land als weinig anderen. Hij weet wat de Fransen verbindt. Maar hij heeft ook gemerkt dat het land gevarieerder is dan je geneigd bent te denken na een paar zomervakanties in het zuiden of zo nu en dan een weekendje Parijs.

In 50 fragmenten geeft hij iets van deze verscheidenheid weer. Nu eens een grappige situatie in een restaurant, een sportschool of tijdens een groepsreis in de bergen. Dan de beschrijving van een verlaten streek, een oude ruïne, of een afgedankte kolenmijn. Of wat gedachten over Franse kunst, literatuur of politiek...

Deze prachtige bundel wordt ingeluid met een voorwoord van Nelleke Noordervliet, succesvol schrijfster en onder andere winnaar van de Multatuliprijs.

Bron: bol.c…

Onsportief


Sporten? Nee, dat is niet aan mij besteed. Ben een blauwe maandag lid geweest van een sportschool en moet bekennen dat als ik er was, het heel leuk vond om aan die apparaten te sporten, maar ik moet heel veel moeite doen om mij zelf erheen te schoppen. Na een half jaar werd dan ook besloten om het bij dat ene jaar te laten. Ook vanwege dat we op veel dingen besloten te bezuinigen. Het is namelijk of het een of het ander, je kan niet alles doen. Fietsen en wandelen kun je ook gratis doen en dat vind ik dan wel weer leuk, maar dan moet het wel mooi weer zijn.

Toch ben ik ook weer niet zo lui, want ik beweeg dagelijks voor een onsportief iemand redelijk veel. In tegenstelling wat veel mensen denken, kun je tijdens het huishouden ook genoeg bewegen. Ik had daar ooit met iemand een discussie over dat zij vond dat huisvrouwen lui waren en geen beweging hadden, want huishouden valt niet onder beweging. Tja, daar was ik het dus totaal niet mee eens.
Ga maar een half uurtje stofzuigen, daar komt toch echt meer bij kijken dan alleen de stekker in het stopcontact steken, de stofzuiger aanzetten en de stang vasthouden. Als je het goed doet, dan verschuif je ondertussen ook meubels of je bukt je een paar keer om onder de bank, stoelen en de kasten te komen. 
Ramen zemen alleen maar een kwestie van spons natmaken en ramen insoppen en dan met de trekker en zeem droog maken? Als ik de buitenkant doe, dan heb ik een speciale stok om de ramen aan de bovenkant te doen. Kan je vertellen dat dat niet altijd meevalt, maar voor mij is dat altijd beter dan dat ik op een ladder ga staan en dan de bovenramen aan de buitenkant ga zemen. Manlief heeft, net als ik, hoogtevrees. Dat wordt hem dus ook niet en een glazenwasser vinden wij te duur. Daar gebruik ik dus ook spierkracht voor. 
Een dag in de week doe ik de was en dan heb ik een stuk of 6, 7 wassen. De wasmachine en droogrekken staan op zolder. Dat betekent dat ik die dag minimaal 12 keer 2 trappen op en neer loop. En als ik een paar dagen later de was opvouw dan loop ik ook weer een paar de zoldertrap op en af om de was op te bergen.
Bij bed verschonen komt ook wel wat meer kijken. Elke week keer ik het matras om, omdat dat de levensduur van het matras verlengd en de dekbedden in de hoezen doen vergt toch ook handigheid.
En zo kan ik nog wel even doorgaan. In ieder geval heb ik geen gebrek aan beweging als huisvrouw en dat geldt, neem ik aan voor iedere huisvrouw. Tuurlijk is het wel makkelijker geworden door de stofzuiger, wasmachine, afwasmachine enz., maar er valt nog genoeg beweging uit te halen. En oké, een marathon zal ik ook zeker niet kunnen lopen, maar dat kan een gewone sporter ook niet zonder dagelijks intensieve training.


Reacties

Populaire berichten van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

Quote van de Week