Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Frankrijk In 50 Fragmenten - Caspar Visser 't Hooft

Van uitgeverij VanDorp Uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Al meer dan 25 jaar woont Caspar Visser 't Hooft in Frankrijk, waar hij meerdere malen is verhuisd, van noord naar zuid, van oost naar west. Hij kent het land als weinig anderen. Hij weet wat de Fransen verbindt. Maar hij heeft ook gemerkt dat het land gevarieerder is dan je geneigd bent te denken na een paar zomervakanties in het zuiden of zo nu en dan een weekendje Parijs.

In 50 fragmenten geeft hij iets van deze verscheidenheid weer. Nu eens een grappige situatie in een restaurant, een sportschool of tijdens een groepsreis in de bergen. Dan de beschrijving van een verlaten streek, een oude ruïne, of een afgedankte kolenmijn. Of wat gedachten over Franse kunst, literatuur of politiek...

Deze prachtige bundel wordt ingeluid met een voorwoord van Nelleke Noordervliet, succesvol schrijfster en onder andere winnaar van de Multatuliprijs.

Bron: bol.c…

Buurtpoes achter kikker aan


De poes van onze buren is me er eentje. Lief, ondeugend, kwebbel, knuffelkont, stoer en katersuitdager. Dat zijn zo'n beetje de steekwoorden voor haar. 
Al menigmaal heeft ze hier voor ruzie tussen de heren gezorgd. Onze heren mogen niet naar buiten en dat weet ze. Ze staat ze regelmatig uit te dagen voor de pui. Als de heren haar zien, dan kun je er gif op innemen dat ze binnen no time ruzie hebben. En madam? Die kijkt er naar en je ziet aan haar blik dat ze geniet, ze lacht in zichzelf om het tafereeltje van twee je-weet-wel-katers die om haar denken te vechten en een verhit  vrouwtje die ze uit elkaar haalt. De heren hebben menigmaal even een half uurtje apart van elkaar moeten afkoelen, de een beneden, de ander boven.
Denk nou niet dat ze een schoonheid is hoor, maar ze heeft iets waardoor ze och mooi is. Met haar blik kan ze je zo omkopen. Kan me voorstellen dat haar baasjes niet boos kunnen worden op haar als ze wat heeft uitgevreten. Nog sterker...... het is er zo eentje die rustig een ander de schuld geeft van wat zij heeft geflikt. Die snel weg rent als ze een vaas met bloemen heeft laten vallen als ze hoort dat haar baasjes eraan komen, zodat die denken dat haar vriendje of de hond dat heeft gedaan. Eigenlijk is ze een echte loeder.
 Ze trekt zich van niets of niemand wat aan. Omdat we de gevechten van de heren om haar en al die andere ongevraagde kattenbezoekers die daarvoor zorgen, hebben we een paar jaar geleden een katten-schrikapparaat gekocht. Alle katten vluchten uit onze tuin als dat klik-geluid uit dat apparaat horen, maar zij niet. Ze is niet doof, want ze hoort je uitstekend. Ze is gewoon oost Indisch doof als het haar uitkomt en als ze iets wil, dan gebeurt dat ook. Dat ding mag ik dan nog zo hard zetten, madam heeft er lak aan.
Toch heb ik stiekem een zwak voor haar. Zoals gezegd, ze heeft altijd zo'n onschuldige blik in haar ogen en kan je zo aankijken dat je smelt. Er zit vast een heks in, dat kan haast niet anders. 
Vanmiddag moest ik wel lachen om haar. Gelukkig lag Paddy Bleu op zolder in een mandje en Diesel Polo vond het wel niets, maar was schijnbaar in een redelijke bui, dat hij niet liep te grommen en blazen. Madam lag weer eens in onze tuin te zonnebaden, toen haar aandacht naar iets ging dat voorbij sprong. Het bleek een kikker te zijn die een lekker zonplekje opzocht. Helaas voor hem, had madam haar in de gaten. Ze zijn de hele tuin een paar keer door gesprongen tot meneer kikker een gaatje had gevonden waar hij door kon en madam niet. Madam keek zeer verbaasd. Inmiddels ligt ze weer lekker te zonnebaden tot ze geroepen wordt door haar baasjes dat ze naar binnen moet.

Reacties

  1. Hahaha wat een portret is dat :)
    Fijne dag groetjes Ineke

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

Quote van de Week