Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Het Zilveren Kruis - Ingrid Chen

Ik mocht dit boek voor UITGEVERIJ COSERVE lezen en wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 


Wat vind je van het boek? 
De cover geeft een klein stukje bloot aan waar het boek over gaat, al is dat toch een, wel heel belangrijke, bijzaak, want het belangrijkste van alles is dat Damian uiteindelijk via diverse omwegen op zoek gaat naar zijn moeder. De vraag die Damian heeft is waarom hij steeds van die nachtmerries heeft, waar die vandaan komen. Later komt de vraag wie die mensen zijn die hem steeds in zijn nachtmerries achtervolgen. Is het gewoon een dwaze nachtmerrie waar je maar beter over kunt zwijgen als je ze op latere leeftijd nog hebt of is het (deels) echt gebeurd? Heef hij dat echt meegemaakt? Wat is het verhaal achter het zilveren kruis dat hij altijd om zijn nek draagt en waar hij het gevoel heeft dat een bepaald iemand over hem waakt, van wie heeft hij die gekregen? Daarnaast rijst de vraag waarom hij hem niet openlijk kan dragen. Waarom het niet geoorloof…

Knikkers

De foto komt van Andrew Morrell.

Vroeger mocht ik graag knikkeren. Ik vond die glazen balletjes met diverse kleurtjes en figuren altijd heel erg leuk.
Toen ik een jaar of 8 was, kregen we een rode, plastic knikkerpotje. Je zette die op de grond en was het zaak om te zorgen dat je als eerste alle knikkers erin kreeg.  Uiteraard begon je er een paar meter vanaf en rolde de knikkers  daarvandaan in het potje. De ene keer won ik en de andere keer mijn broertje.
Ook op school  knikkerden we wel eens. Er waren klasgenoten die om knikkers speelden. Dan deden ze een bepaald knikkerspelletje en degene die won kreeg de knikkers. Als je pech had, dan was je zo alle knikkers kwijt. Ik heb daar nooit aan meegedaan, want ik had maar een paar knikkers en die wilde ik niet kwijt. Natuurlijk kon je ook de mazzel hebben dat je een heleboel, dit tot teleurstelling van de verliezers, knikkers won. Laat ik het er maar op houden dat ik niet zo'n gelukhebber ben in het spel en ik maakte mij daar ook niet druk om.
De knikkers hadden ook namen als kattenoog, porselein, Chinees, meteoor, witje & kardinaal. Er zijn wel meer namen, maar die ben ik vergeten. Mocht ik ze horen of lezen, dan weet ik zeker dat ik 'oooooohhhhhh..... jaaaaaaaaaaa....... nu weet ik het weer' ga zeggen.
In de puberteit deed ik de knikkers in een glazen fles en heb er nog wat knikkers bij gekocht zodat het nog iets leek. Tegenwoordig gebruik ik ze eens in de zoveel tijd als versiering op mijn waxinelichtjesschaal.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

Quote van de Week