Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Masser Brock - Bert Wagendorp

Van Uitgeverij Atlas Contact  mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Masser Brock is columnist van dagblad 'De Nieuwe Tijd'. Zijn zus is de spindoctor van de premier van Nederland. Masser volgt het nieuws, tot het nieuws de achtervolging op hem inzet. Wat is de waarheid achter de dood van vier Nederlandse soldaten op vredesmissie? Hoe nam de geheime dienst De Nieuwe Tijd in de tang? De nieuwe roman van Bert Wagendorp gaat over de vraag hoe nieuws nieuwe werkelijkheden schept, over de waarheid die wij dagelijks krijgen geserveerd en over de waarde daarvan. Het is een wervelend verhaal vol vrolijke, tragische en kleurrijke personages: een opmerkelijke krantenfamilie, een cynische journalist, een horlogemaker en een tycoon tegen wil en dank. Masser ruilt zijn oude zekerheden in voor twijfel en zijn cynisme voor stilte. Als lezer kun je niet anders dan hetzelfde doen - wie 'Masser Brock' gelezen heeft, zal de …

Wil niet weten hoe het leven van dieren was voor het bij de slagerij ligt


Ik las vanmorgen de strip Parker & Badge in een oude Story (zit in de leesmap). Daar wilden Parker & Badge kalfslapjes kopen bij de slager. Badge vroeg naar het verhaal van die kalfslapjes en die kreeg hij. Toen hij een foto kreeg te zien van het kalf voor het geslacht werd, liepen Parker & Badge jankend de slagerij uit.
Nu is het een strip, maar kwam me ook wel bekend voor.
Het klinkt heel cru, maar ik wil niet weten wat voor leven het dier op mijn bord heeft gehad voor het op mijn bord komt. Ik vertrouw erop (heel naïef misschien) dat het dier een goed leven heeft gehad. Als ik ga nadenken over hoe het geboren werd, hoe het een fijn leven heeft gehad, daarna in de slachtwagen wordt vervoerd naar de slachterij om vervolgens bij de slagerij in stukken in de vitrine te liggen zodat mensen dat kunnen kopen en later kunnen bereiden om op te eten, dan at ik geen vlees meer.
Om die reden zal ik ook geen vis bestellen in een restaurant die je kan kiezen uit het aquarium, want dan voel ik me toch schuldig dat ik zo'n vis het leven heb laten ontnemen om door mij opgegeten te worden. Terwijl ik er gek genoeg geen moeite mee heb om vis bij een vishandel te zien liggen. Komt misschien omdat ik hem niet heb zien zwemmen. Dan lag het toch anders.

Jaren geleden werkte ik als schoonmaakster bij mensen die kippen hadden. Op een gegeven moment waren ze er niet meer. Die vrouw vertelde dat ze die geslacht hadden omdat ze teveel herrie maakten en teveel rotzooi maakten en in de vriezer lagen. Ik liep toen met een grote boog om die vriezer heen en steeds als ik in de buurt van die vriezer kwam, voelde ik mij rot. Was blij dat ik die vriezer niet hoefde schoon te maken, want ik had niet naar die kippen kunnen kijken zonder te janken. Ik zei ze altijd gedag en praatte tegen ze als ik even in de tuin was om wat te pakken of als het mooi weer was en de thee in de tuin werd gedronken. Na die dag ben ik daar overigens ook niet meer geweest. Die mensen waren wel tevreden over mij, maar ik kon daar niet meer werken omdat ik mij die middag erg ongemakkelijk heb gevoeld. Toevallig kreeg ik net die week ook een full-time baan bij een glasbedrijf, dat kwam dus goed uit.

Nu zullen er mensen zeggen dat dat ook de bedoeling is, dat je gaat nadenken, dat vlees helemaal niet goed is en dat je beter vegetariër kunt worden, maar ik ben van mening dat je ook af en toe vlees & vis nodig hebt en ik vind een bal gehakt, een biefstukje (die eet ik wat minder) of een kipfilet erg lekker en een visje gaat er ook graag in. Ik wil verder niet weten hoe het ervoor uitzag, wat voor leven het heeft gehad en hoeveel pijn het heeft geleden. Ook bij het laatste vertrouw ik erop dat het zo snel mogelijk gebeurt, zodat het dier zo min mogelijk hoeft te lijden.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

De Amarna-Papyrus - Rachel Reedijk

Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en een recensie over schrijven. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Tell el-Amarna is een dorp in midden-Egypte. Eens verrees hier een nieuwe stad voor de omstreden zonnecultus van farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti.

Het leven van de Amsterdamse psychiater Margalith Dreyfus-Levi neemt een ingrijpende wending als zij een davidster erft met daarop gegraveerd het Aton-zonneteken. Kort daarop ontmoet zij Fouad Khalifa, conservator in het Louvremuseum. Hij ontdekt dat het legaat terugvoert op de sterrenpapyrus van Parennefer, een opstandige priester uit de Amarna-periode.

Fouad vraagt Margalith om met hem mee te gaan naar Egypte. Terwijl zij samen stroomopwaarts trekken, op zoek naar de papyrusrol, is Egypte in de ban van de Arabische Lente en nemen elders de spanningen tussen Joden en Arabieren toe.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de neus en lippen, dat echt is e…