Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

De Nieuwe Mode Van Oranje - Els Smit

Ik mocht dit boek voor mijn leespagina op de leespagina van bol.com lezen. Je kan mijn recensie daarom daar lezen.Wil niet weten hoe het leven van dieren was voor het bij de slagerij ligt


Ik las vanmorgen de strip Parker & Badge in een oude Story (zit in de leesmap). Daar wilden Parker & Badge kalfslapjes kopen bij de slager. Badge vroeg naar het verhaal van die kalfslapjes en die kreeg hij. Toen hij een foto kreeg te zien van het kalf voor het geslacht werd, liepen Parker & Badge jankend de slagerij uit.
Nu is het een strip, maar kwam me ook wel bekend voor.
Het klinkt heel cru, maar ik wil niet weten wat voor leven het dier op mijn bord heeft gehad voor het op mijn bord komt. Ik vertrouw erop (heel naïef misschien) dat het dier een goed leven heeft gehad. Als ik ga nadenken over hoe het geboren werd, hoe het een fijn leven heeft gehad, daarna in de slachtwagen wordt vervoerd naar de slachterij om vervolgens bij de slagerij in stukken in de vitrine te liggen zodat mensen dat kunnen kopen en later kunnen bereiden om op te eten, dan at ik geen vlees meer.
Om die reden zal ik ook geen vis bestellen in een restaurant die je kan kiezen uit het aquarium, want dan voel ik me toch schuldig dat ik zo'n vis het leven heb laten ontnemen om door mij opgegeten te worden. Terwijl ik er gek genoeg geen moeite mee heb om vis bij een vishandel te zien liggen. Komt misschien omdat ik hem niet heb zien zwemmen. Dan lag het toch anders.

Jaren geleden werkte ik als schoonmaakster bij mensen die kippen hadden. Op een gegeven moment waren ze er niet meer. Die vrouw vertelde dat ze die geslacht hadden omdat ze teveel herrie maakten en teveel rotzooi maakten en in de vriezer lagen. Ik liep toen met een grote boog om die vriezer heen en steeds als ik in de buurt van die vriezer kwam, voelde ik mij rot. Was blij dat ik die vriezer niet hoefde schoon te maken, want ik had niet naar die kippen kunnen kijken zonder te janken. Ik zei ze altijd gedag en praatte tegen ze als ik even in de tuin was om wat te pakken of als het mooi weer was en de thee in de tuin werd gedronken. Na die dag ben ik daar overigens ook niet meer geweest. Die mensen waren wel tevreden over mij, maar ik kon daar niet meer werken omdat ik mij die middag erg ongemakkelijk heb gevoeld. Toevallig kreeg ik net die week ook een full-time baan bij een glasbedrijf, dat kwam dus goed uit.

Nu zullen er mensen zeggen dat dat ook de bedoeling is, dat je gaat nadenken, dat vlees helemaal niet goed is en dat je beter vegetariër kunt worden, maar ik ben van mening dat je ook af en toe vlees & vis nodig hebt en ik vind een bal gehakt, een biefstukje (die eet ik wat minder) of een kipfilet erg lekker en een visje gaat er ook graag in. Ik wil verder niet weten hoe het ervoor uitzag, wat voor leven het heeft gehad en hoeveel pijn het heeft geleden. Ook bij het laatste vertrouw ik erop dat het zo snel mogelijk gebeurt, zodat het dier zo min mogelijk hoeft te lijden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal

Waar gaat het boek over? 
Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin drugssmokkel,…