Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Frankrijk In 50 Fragmenten - Caspar Visser 't Hooft

Van uitgeverij VanDorp Uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Al meer dan 25 jaar woont Caspar Visser 't Hooft in Frankrijk, waar hij meerdere malen is verhuisd, van noord naar zuid, van oost naar west. Hij kent het land als weinig anderen. Hij weet wat de Fransen verbindt. Maar hij heeft ook gemerkt dat het land gevarieerder is dan je geneigd bent te denken na een paar zomervakanties in het zuiden of zo nu en dan een weekendje Parijs.

In 50 fragmenten geeft hij iets van deze verscheidenheid weer. Nu eens een grappige situatie in een restaurant, een sportschool of tijdens een groepsreis in de bergen. Dan de beschrijving van een verlaten streek, een oude ruïne, of een afgedankte kolenmijn. Of wat gedachten over Franse kunst, literatuur of politiek...

Deze prachtige bundel wordt ingeluid met een voorwoord van Nelleke Noordervliet, succesvol schrijfster en onder andere winnaar van de Multatuliprijs.

Bron: bol.c…

Wil niet weten hoe het leven van dieren was voor het bij de slagerij ligt


Ik las vanmorgen de strip Parker & Badge in een oude Story (zit in de leesmap). Daar wilden Parker & Badge kalfslapjes kopen bij de slager. Badge vroeg naar het verhaal van die kalfslapjes en die kreeg hij. Toen hij een foto kreeg te zien van het kalf voor het geslacht werd, liepen Parker & Badge jankend de slagerij uit.
Nu is het een strip, maar kwam me ook wel bekend voor.
Het klinkt heel cru, maar ik wil niet weten wat voor leven het dier op mijn bord heeft gehad voor het op mijn bord komt. Ik vertrouw erop (heel naïef misschien) dat het dier een goed leven heeft gehad. Als ik ga nadenken over hoe het geboren werd, hoe het een fijn leven heeft gehad, daarna in de slachtwagen wordt vervoerd naar de slachterij om vervolgens bij de slagerij in stukken in de vitrine te liggen zodat mensen dat kunnen kopen en later kunnen bereiden om op te eten, dan at ik geen vlees meer.
Om die reden zal ik ook geen vis bestellen in een restaurant die je kan kiezen uit het aquarium, want dan voel ik me toch schuldig dat ik zo'n vis het leven heb laten ontnemen om door mij opgegeten te worden. Terwijl ik er gek genoeg geen moeite mee heb om vis bij een vishandel te zien liggen. Komt misschien omdat ik hem niet heb zien zwemmen. Dan lag het toch anders.

Jaren geleden werkte ik als schoonmaakster bij mensen die kippen hadden. Op een gegeven moment waren ze er niet meer. Die vrouw vertelde dat ze die geslacht hadden omdat ze teveel herrie maakten en teveel rotzooi maakten en in de vriezer lagen. Ik liep toen met een grote boog om die vriezer heen en steeds als ik in de buurt van die vriezer kwam, voelde ik mij rot. Was blij dat ik die vriezer niet hoefde schoon te maken, want ik had niet naar die kippen kunnen kijken zonder te janken. Ik zei ze altijd gedag en praatte tegen ze als ik even in de tuin was om wat te pakken of als het mooi weer was en de thee in de tuin werd gedronken. Na die dag ben ik daar overigens ook niet meer geweest. Die mensen waren wel tevreden over mij, maar ik kon daar niet meer werken omdat ik mij die middag erg ongemakkelijk heb gevoeld. Toevallig kreeg ik net die week ook een full-time baan bij een glasbedrijf, dat kwam dus goed uit.

Nu zullen er mensen zeggen dat dat ook de bedoeling is, dat je gaat nadenken, dat vlees helemaal niet goed is en dat je beter vegetariër kunt worden, maar ik ben van mening dat je ook af en toe vlees & vis nodig hebt en ik vind een bal gehakt, een biefstukje (die eet ik wat minder) of een kipfilet erg lekker en een visje gaat er ook graag in. Ik wil verder niet weten hoe het ervoor uitzag, wat voor leven het heeft gehad en hoeveel pijn het heeft geleden. Ook bij het laatste vertrouw ik erop dat het zo snel mogelijk gebeurt, zodat het dier zo min mogelijk hoeft te lijden.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

Quote van de Week