Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Frankrijk In 50 Fragmenten - Caspar Visser 't Hooft

Van uitgeverij VanDorp Uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Al meer dan 25 jaar woont Caspar Visser 't Hooft in Frankrijk, waar hij meerdere malen is verhuisd, van noord naar zuid, van oost naar west. Hij kent het land als weinig anderen. Hij weet wat de Fransen verbindt. Maar hij heeft ook gemerkt dat het land gevarieerder is dan je geneigd bent te denken na een paar zomervakanties in het zuiden of zo nu en dan een weekendje Parijs.

In 50 fragmenten geeft hij iets van deze verscheidenheid weer. Nu eens een grappige situatie in een restaurant, een sportschool of tijdens een groepsreis in de bergen. Dan de beschrijving van een verlaten streek, een oude ruïne, of een afgedankte kolenmijn. Of wat gedachten over Franse kunst, literatuur of politiek...

Deze prachtige bundel wordt ingeluid met een voorwoord van Nelleke Noordervliet, succesvol schrijfster en onder andere winnaar van de Multatuliprijs.

Bron: bol.c…

Albert Heijn spaarzegels


Foto komt van catawiki. Helaas kon ik geen foto vinden met de zegels uit de jaren '70/'80.

Vroeger logeerde ik als kind geregeld bij mijn oma in Maastricht en dan gingen we meestal samen met mijn oudtante boodschappen doen bij de Albert Heijn. Na afloop kreeg je dan zegels. Toen wist ik nog niet dat je ervoor moest betalen en durf eerlijk gezegd ook niet te zeggen of dat toen ook al was of dat je ze gratis kreeg bij zoveel gulden (ja, dit blog gaat over de jaren '70/'80 van de vorige eeuw en toen had je nog guldens. Dit voor de jongere lezers) aan boodschappen. 
Als je een volle kaart had, dan kreeg je korting op je boodschappen. Of je voor spullen kon sparen weet ik ook niet meer, maar misschien dat een van jullie dat wel weet.
In ieder geval was het voor mij feest als we weer thuiskwamen, want ik mocht de zegels dan op een spaarkaart plakken. Als kind vond ik het erg leuk als ik een kaart vol had. Mijn oma natuurlijk ook, maar die vond dat om een andere reden leuk, zij kreeg dan weer korting op de volgende boodschappen. ;)
Ik zit net even te kijken op de site van Albert Heijn, maar wat moet je een boel zegels hebben voor het boekje vol is. Kan mij niet herinneren dat dat vroeger ook al zo was, maar ik kan mij vergissen. 

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

Quote van de Week