Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Frankrijk In 50 Fragmenten - Caspar Visser 't Hooft

Van uitgeverij VanDorp Uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Al meer dan 25 jaar woont Caspar Visser 't Hooft in Frankrijk, waar hij meerdere malen is verhuisd, van noord naar zuid, van oost naar west. Hij kent het land als weinig anderen. Hij weet wat de Fransen verbindt. Maar hij heeft ook gemerkt dat het land gevarieerder is dan je geneigd bent te denken na een paar zomervakanties in het zuiden of zo nu en dan een weekendje Parijs.

In 50 fragmenten geeft hij iets van deze verscheidenheid weer. Nu eens een grappige situatie in een restaurant, een sportschool of tijdens een groepsreis in de bergen. Dan de beschrijving van een verlaten streek, een oude ruïne, of een afgedankte kolenmijn. Of wat gedachten over Franse kunst, literatuur of politiek...

Deze prachtige bundel wordt ingeluid met een voorwoord van Nelleke Noordervliet, succesvol schrijfster en onder andere winnaar van de Multatuliprijs.

Bron: bol.c…

Maakt kunst gelukkig?


Foto komt van Pinterest.

Maakt kunst gelukkig? Deze vraag las ik in een oude Zin en was de vraag van het Rijksmuseum in Amsterdam. De uitkomst was dat kunst gelukkig maakt. 
Persoonlijk is kunst voor mij een van de dingen waar ik gelukkig van kan worden. Niet alleen kunst van beroemde kunstenaars, maar ook van onbekende kunstenaars. 
Zoals bekend, ben ik niet in een hokje te stoppen (veel te benauwd dat hokje) en dat geldt ook voor mijn smaak wat kunst betreft, want ik heb daarin de luxe dat ik een heel brede smaak heb. Heb dan ook geen favoriete kunstenaar. 

Ik kan heel erg genieten van straatkunst. Schitterend hoe kunstenaars een 3D-tekening kunnen maken waardoor het lijkt of je in een gat valt of hoe een fantasie-figuurtje bladeren onder de weg veegt. Hoe ze van straatmeubilair, zoals de glasbak hierboven op de foto, een kunstwerk maken. Het ziet er simpel uit, maar je moet er maar op komen en het zien. Ik kijk in ieder geval daardoor wel anders tegen dingen op straat en in huis aan en zie vaak van alles erin. Veel dingen hebben voor mij een gezicht.

Van schilderijen kan ik ook genieten. Mijn schoonvader kon heel mooi schilderen en was voor mij echt een kunstenaar ook al heb ik hem nooit zien schilderen, want daar was hij mee gestopt toen mijn schoonmoeder, die ik helaas nooit heb gekend, overleden was, maar toen we zijn huis leeg ruimden vonden we een paar mooie schilderijen en mijn man had al een paar schilderijen van hem.
Ook van een vriend, die met pen hele mooie kunstwerken maakt, kan ik genieten. Zie er steeds wat anders in als ik er naar kijk. 
Maar ook van de schilderijen van beroemde schilders als Rembrandt en Van Gogh kan ik genieten. Vind het zo knap hoe ze dat hebben geschilderd. Ik doe ze dat niet na.

Ook van veel beelden kan ik genieten, zeker de oude beelden die je in veel steden en dorpen ziet, vind ik meestal schitterend.

Kunst kan mij echt ontroeren, gelukkig maken, anders naar dingen laten kijken en vaak zie ik steeds weer wat anders, wat mij niet eerder was opgevallen, in het kunstwerk. 
De vraag: "Maakt kunst gelukkig?;  ja, dat maakt echt gelukkig en ik geloof dat dat voor de meeste mensen geldt. Het is ook persoonlijk. Wat de een kunst vindt, vindt de ander niets en dat is niet erg, want smaken verschillen gelukkig. Stel je voor dat iedereen hetzelfde mooi zou vinden, dat zou de wereld maar saai maken.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

Quote van de Week