Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Het Geheime Leven Van De Koe - Rosamund Young

Van uitgeverij Atlas Contact mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
The Secret Life Of Cows

Waar gaat het boek over? 
Op de biologische boerderij van Rosamund Young in Engeland mogen de koeien (en varkens, en kippen, en schapen) letterlijk gaan en staan waar ze willen. Bij hun pasgeboren kalf blijven, of deze aan oma toevertrouwen? In de
wei onder de kersenboom grazen, of toch boven op de heuvel? Naar de schuur hollen bij regen, of gewoon onder de heg schuilen? Decennialang heeft Young haar dieren uitgebreid kunnen observeren en ze constateert dat deze consequent slimme, logische keuzes maken die hun welzijn verhogen. Aan de hand van de meest aandoenlijke anekdotes over haar kudde laat ze zien dat het intelligente beesten zijn die hun kroost en elkaar liefhebben, samen spelen en levenslange vriendschappen sluiten. Maar door het moderne, grootschalige boerenbedrijf hebben wij mensen steeds minder oog voor dit natuurlijke gedrag…

Ei komt uit kont kip


Als je zo gaat eten, net hebt gegeten of gaat koken, dan zou ik even wachten met het lezen van dit artikel tot het eten enigszins gezakt is.

That 70's show

Van de week lag ik, voor ik ging slapen, een aflevering van That 70's Show te kijken. Op een gegeven moment vraagt Jackie raad aan Eric's moeder over hoe zij haar relatie met Hyde kon redden. Eric's moeder zei dat ze koekjes moet gaan bakken. Uiteraard ziet verwende Jackie dat niet zitten en vraagt aan Eric's moeder of zij dat niet wil doen, maar Eric's moeder wilde dat niet, want dan zouden de koekjes één héél belangrijk ingrediënt missen: liefde. Ze wil Jackie wel helpen en uitleggen hoe ze koekjes moet bakken, maar ze moet het geheel zelf doen.

Ei komt uit kont kip

Eén van de ingrediënten om koekjes te maken zijn eieren. Eric's moeder had alle ingrediënten, behalve liefde, want dat moet Jackie er zelf in doen, klaar gelegd op het keukenblad en Jackie moest alles volgens haar aanwijzingen doen. Een van de eerste dingen die ze moest doen was een ei breken, maar dat wilde Jackie niet. Na wat heen en weer gemopper komt het hoge woord bij Jackie eruit: het ei komt uit een kont. Toen werd het even stil en zaten de dames depressief naar dat ei te kijken. Ook ik was er stil van en moest er over nadenken. Manlief vond mij schijnbaar ook stil, want hij begon gelijk van dat ik er stil van werd en dat het iets was om over na te denken. Inderdaad het was iets om over na te denken. Je staat er eigenlijk nooit bij stil. Wat maar goed is ook, maar als je er goed over nadenkt, heeft Jackie wel gelijk. Een ei komt inderdaad uit de kont van een kip. Als je daar dan weer over na gaat denken, dan is dat eigenlijk best vies. Tuurlijk worden de eieren wel gewassen voor ze in de dozen gaan voor de winkels, maar het is het idee. Het komt wel uit een kont. Waar je dus mee kakt en scheten laat. En dat is toch best vies, ook al is het heel natuurlijk. Ik ken niemand waar de scheten en de ontlasting lekker van ruiken. Bij de een stinkt het erger dan de ander en het is ook maar net wat je gegeten hebt. Heeft iemand uien op of spruitjes dan wil je niet bij die persoon in de buurt zijn als zijn kont afgaat. Nu ik het daar toch over heb; als Paddy Bleu heel blij is, dan laat hij scheetjes. Je hoort eerst een klein pufje en dan ren je snel weg, want die geur is echt niet om te harden. Die ruikt echt naar rotte eieren. Voor de rest is hij wel lief hoor. ;)

Kippenkont

Terug naar de kip en het ei. Hoewel de kippen een mooi kontje hebben, moet je er, als je er goed over nadenkt, niet aan denken dat daar ook een ei uit komt. Als de kip bij slager hangt/ligt, geplukt en alle ingewanden eruit en je koopt die, dan stop je thuis er weer van alles via de kont in als je de kip aan het spit braadt in de oven. Of niet, maar dan gaat het spit wel via de kont erin. Toch een raar idee als je er goed over nadenkt.
Kortom je kan soms maar beter niet nadenken over waar iets vandaan komt, want dan zou je 't niet meer eten. Gelukkig heb ik er geen last van en eet ik evengoed een gebakken eitje, een lekker gebraden kippetje, koekjes enz. Het zou trouwens ook heel lastig worden om alles te laten staan waar een ei in zit, want in heel veel producten zit ei.
En hoe 't met de koekjes van Jackie afgelopen is? Ze waren kei en keihard, maar toch vond Hyde het lief van Jackie dat ze koekjes had gebakken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal

Waar gaat het boek over? 
Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin drugssmokkel,…