Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Frankrijk In 50 Fragmenten - Caspar Visser 't Hooft

Van uitgeverij VanDorp Uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Al meer dan 25 jaar woont Caspar Visser 't Hooft in Frankrijk, waar hij meerdere malen is verhuisd, van noord naar zuid, van oost naar west. Hij kent het land als weinig anderen. Hij weet wat de Fransen verbindt. Maar hij heeft ook gemerkt dat het land gevarieerder is dan je geneigd bent te denken na een paar zomervakanties in het zuiden of zo nu en dan een weekendje Parijs.

In 50 fragmenten geeft hij iets van deze verscheidenheid weer. Nu eens een grappige situatie in een restaurant, een sportschool of tijdens een groepsreis in de bergen. Dan de beschrijving van een verlaten streek, een oude ruïne, of een afgedankte kolenmijn. Of wat gedachten over Franse kunst, literatuur of politiek...

Deze prachtige bundel wordt ingeluid met een voorwoord van Nelleke Noordervliet, succesvol schrijfster en onder andere winnaar van de Multatuliprijs.

Bron: bol.c…

Het gekken-uurtje in huize Surfing Ann


Waarschijnlijk een heel herkenbaar verhaal voor een ieder die katten heeft.

Je-weet-wel-katers

Zoals jullie inmiddels wel weten hebben wij twee je-weet-wel-katers. Geen van beide zijn ze rood, maar Paddy Bleu heeft wel zo ongeveer 't gewicht van die Rooie van Jan, Jans & de Kinderen ondanks dat hij niet overdreven veel eet en toch veel beweegt. En bewegen kan hij, net als Diesel Polo die eigenlijk een beetje te dun is, als de beste.

Kudde olifanten

Als je een kudde olifanten vermomd als je-weet-wel-katers de trappen af hoort denderen, weten we eigenlijk al hoe laat het is. Dan is 't gekken-uurtje weer begonnen. Dan is 't weer rennen, vliegen en achter elkaar aanzitten geblazen. De buren zijn gelukkig bekend met dit verschijnsel, want die hebben zelf 2 katten. Alles moet dan in veiligheid gezet worden, want voor je 't weet ligt er van alles om. Er is al eens een beeldje gebroken en dan hebben wij nog mazzel dat er eigenlijk maar bar weinig gebroken is in de afgelopen 6 jaar.

Vliegende speelgoedmuizen


Je moet dan ook oppassen dat je geen speelgoedmuis over of tegen je aan krijgt, want die vliegen dan ook door de lucht en de balletjes rollen dan ook overal heen en als er eentje onder de kast rolt, ligt 't aan de bui van 't vrouwtje, baasje doet dat nooit, want die heeft er gewoon geen zin in en vindt dat er nog genoeg ligt, of 't bewuste balletje onder de kast vandaan wordt gehaald. Dat verschilt nog al. De ene keer heb ik er wel zin in en de andere keer heb ik er geen zin in. Tja, ook een je-weet-wel-kater krijgt niet altijd zijn zin ook al is hij tot op 't bot verwend. Een tijd geleden schreef iemand over de schuld bij iemand anders leggen en ja, ik heb ooit van een oud collega geleerd dat je nooit jezelf de schuld moet geven maar een ander en in dit geval is het ook echt zo, want manlief heeft ze tot op 't bot verwend. Heerlijk om de schuld bij hem te leggen.
Niet verder vertellen, maar ik weet zeker dat manlief mij de schuld geeft, maar dat hebben jullie niet gelezen. 

Vliegjes tegen de pui

In 't voorjaar, de zomer en ook nu nog, vliegen er vliegjes buiten. Als we Diesel Polo horen springen, dan weten we hoe laat het is, dan zijn er weer vliegjes buiten tegen de pui. Nu is Diesel Polo best een slimme je-weet-wel-kater en zeker wat snoepjes krijgen aangaat, maar daar ga ik 't een andere keer over hebben, maar in één ding is hij toch wel een beetje dom, om maar met Maxima te spreken. Die vliegjes zitten altijd aan de buitenkant van de pui en meneer mag net als Paddy Bleu, niet naar buiten, maar toch springt hij ik weet niet hoe hoog om de vliegjes te vangen. Hij moppert als hij ze niet kan pakken. Net zoals dat als er een blaadje door de tuin dwarrelt, moet hij 't hebben, maar dat gaat nu eenmaal lastig als de pui dicht is. Als de zon schijnt zie je ook altijd de pootjes op de pui. Als ik onze pui gezeemd heb, dan staan daar met een beetje pech binnen het uur weer pootjes op. 

Slaaptijd

Na zo'n gekken-uurtje is het tijd om te gaan slapen en dan herinnert alleen 't kattenspeelgoed dat her en der door 't hele huis verspreid ligt en de pootjes op de pui aan 't gekken-uurtje. Wij waren een tijdje terug bij een dierenwinkel voor kattenvoer en toen werd er gezegd dat huiskatten lui waren. Misschien die van haar, maar die van ons zijn dat alles behalve, want zulke uurtjes komen een paar keer per dag en met een beetje pech ook 's nachts voor.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

Quote van de Week