Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

De Nieuwe Mode Van Oranje - Els Smit

Ik mocht dit boek voor mijn leespagina op de leespagina van bol.com lezen. Je kan mijn recensie daarom daar lezen.Sint Maarten, de koeien hebben staartenMorgen is het weer Sint Maarten en daar zijn veel kinderen heel blij mee.

Maasbracht, Amsterdam & Vlaardingen

Op 't schippersinternaat in Maasbracht werd voor zover ik weet geen Sint Maarten gevierd. Wel kan ik me nog herinneren dat ik een jaar of 7, 8 was dat we lampionnen mochten maken en daar werd een grote rechthoekige batterij in gedaan met een lampje. Kaarsjes was te gevaarlijk gezien het brandgevaar. 's Avonds liepen we dan door 't dorp naar een groot vuur. Helaas weet ik niet meer waar 't precies was en wat de betekenis is/was. Als iemand dat weet, mag die 't vertellen, want ik ben wel nieuwsgierig er naar. Voor zover ik weet gingen we niet langs de deuren voor snoep. Of wel, maar dat weet ik niet meer.
Later ging ik met mijn ouders en broertje in Amsterdam wonen en daar werd er geloof ik ook niet aan gedaan en in Vlaardingen ook niet voor zover ik weet. Toen ik daar woonde heb ik nooit een kind aan de deur gehad, maar dat kan ook zijn dat 't kwam omdat ik op 2 hoog woonde. ;)

Emmeloord

Tja...... en toen kwam ik in Emmeloord te wonen en 't eerste jaar dat ik hier woonde kwam ik wat later thuis en zag net kinderen weglopen met lampionnen en teleurgesteld zeggen dat ik niet thuis was. Ik voelde me heel rot, maar was ook wel opgelucht, want omdat ik 't niet kende had ik ook geen snoep in huis. Maar vanaf 't volgende jaar zorgde en zorg ik dat er dus wel genoeg snoep in huis was/is, want het is sneu om zo'n teleurgesteld gezichtje te zien.

Leukste snoep

Later verhuisde ik samen met manlief naar een andere straat waar ook een vriendin met haar man woonde. Het eerste jaar was ik gelijk, zonder dat ik 't wist, in een wedstrijd beland dankzij de buurtkinderen waarbij ik won. Wat gebeurde er? Ik had in een supermarkt van die hamburger- en hotdog-snoepjes gezien en vond dat wel leuk om aan de kinderen te geven met Sint Maarten. Is weer eens wat anders dan 't geëikte rozijnen, smarties, mars enz. De kinderen kwamen aan de deur en zongen hun liedje. Toen ze de bak met hamburger- en hotdog-snoepjes zagen waren de ooooh's en aaaaah's niet van de lucht. Later gingen ze naar onze vriendin en daar kregen ze een snoepje, weet niet meer wat, maar ze zeiden tegen haar dat ik het leukste snoep had, dat dit niet zo leuk was. Tja, kinderen kunnen zo heerlijk eerlijk zijn. hahahahaha Voor mij een compliment, maar voor haar was het wel sneu. Het volgende jaar maakte zij dus met haar man suikerspinnen, dat was een succes, maar dat was voor mij teveel werk. ;)

Meisjes trekken rokjes aan

Het is ook altijd wel lachen als de kinderen aan de deur komen. Sommige kinderen zijn heel verlegen en durven nauwelijks een liedje te zingen, andere kinderen hebben 't hoogste woord en zingen luidkeels hun liedje. Zo kwam er een paar jaar geleden een groepje kinderen aan de deur die 't volgende liedje zongen:

    Sint Maarten, Sint Maarten,
    de koeien hebben staarten,
    de meisjes trekken rokjes aan
    daar komt Sinte Maarten aan.

Een van de jongetjes bekeek mij van top tot teen en deed dat nog eens. Op een gegeven moment zegt hij: "Mijn moeder zegt dat meisjes geen rokjes dragen." Waarop ik hem zeg dat hij dan tegen zijn moeder maar moet zeggen dat meisjes heus nog wel rokjes dragen en dat hij er een heeft gezien. Jullie begrijpen, ik lag in een deuk toen ik de deur had dicht gedaan.
Het blijft een heel leuk feest waar ik me, sinds ik hier in Emmeloord woon, weer ieder jaar op verheug.

Voor diegenen die niet weten wanneer het is; het is op 11 november. Mocht je in een nieuwe plaats zijn gaan wonen, vraag dan even bij de buren of er daar aan Sint Maarten wordt gedaan zodat je snoep in kunt slaan voor de kinderen. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal

Waar gaat het boek over? 
Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin drugssmokkel,…