Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Frankrijk In 50 Fragmenten - Caspar Visser 't Hooft

Van uitgeverij VanDorp Uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Al meer dan 25 jaar woont Caspar Visser 't Hooft in Frankrijk, waar hij meerdere malen is verhuisd, van noord naar zuid, van oost naar west. Hij kent het land als weinig anderen. Hij weet wat de Fransen verbindt. Maar hij heeft ook gemerkt dat het land gevarieerder is dan je geneigd bent te denken na een paar zomervakanties in het zuiden of zo nu en dan een weekendje Parijs.

In 50 fragmenten geeft hij iets van deze verscheidenheid weer. Nu eens een grappige situatie in een restaurant, een sportschool of tijdens een groepsreis in de bergen. Dan de beschrijving van een verlaten streek, een oude ruïne, of een afgedankte kolenmijn. Of wat gedachten over Franse kunst, literatuur of politiek...

Deze prachtige bundel wordt ingeluid met een voorwoord van Nelleke Noordervliet, succesvol schrijfster en onder andere winnaar van de Multatuliprijs.

Bron: bol.c…

Sint Maarten, de koeien hebben staartenMorgen is het weer Sint Maarten en daar zijn veel kinderen heel blij mee.

Maasbracht, Amsterdam & Vlaardingen

Op 't schippersinternaat in Maasbracht werd voor zover ik weet geen Sint Maarten gevierd. Wel kan ik me nog herinneren dat ik een jaar of 7, 8 was dat we lampionnen mochten maken en daar werd een grote rechthoekige batterij in gedaan met een lampje. Kaarsjes was te gevaarlijk gezien het brandgevaar. 's Avonds liepen we dan door 't dorp naar een groot vuur. Helaas weet ik niet meer waar 't precies was en wat de betekenis is/was. Als iemand dat weet, mag die 't vertellen, want ik ben wel nieuwsgierig er naar. Voor zover ik weet gingen we niet langs de deuren voor snoep. Of wel, maar dat weet ik niet meer.
Later ging ik met mijn ouders en broertje in Amsterdam wonen en daar werd er geloof ik ook niet aan gedaan en in Vlaardingen ook niet voor zover ik weet. Toen ik daar woonde heb ik nooit een kind aan de deur gehad, maar dat kan ook zijn dat 't kwam omdat ik op 2 hoog woonde. ;)

Emmeloord

Tja...... en toen kwam ik in Emmeloord te wonen en 't eerste jaar dat ik hier woonde kwam ik wat later thuis en zag net kinderen weglopen met lampionnen en teleurgesteld zeggen dat ik niet thuis was. Ik voelde me heel rot, maar was ook wel opgelucht, want omdat ik 't niet kende had ik ook geen snoep in huis. Maar vanaf 't volgende jaar zorgde en zorg ik dat er dus wel genoeg snoep in huis was/is, want het is sneu om zo'n teleurgesteld gezichtje te zien.

Leukste snoep

Later verhuisde ik samen met manlief naar een andere straat waar ook een vriendin met haar man woonde. Het eerste jaar was ik gelijk, zonder dat ik 't wist, in een wedstrijd beland dankzij de buurtkinderen waarbij ik won. Wat gebeurde er? Ik had in een supermarkt van die hamburger- en hotdog-snoepjes gezien en vond dat wel leuk om aan de kinderen te geven met Sint Maarten. Is weer eens wat anders dan 't geëikte rozijnen, smarties, mars enz. De kinderen kwamen aan de deur en zongen hun liedje. Toen ze de bak met hamburger- en hotdog-snoepjes zagen waren de ooooh's en aaaaah's niet van de lucht. Later gingen ze naar onze vriendin en daar kregen ze een snoepje, weet niet meer wat, maar ze zeiden tegen haar dat ik het leukste snoep had, dat dit niet zo leuk was. Tja, kinderen kunnen zo heerlijk eerlijk zijn. hahahahaha Voor mij een compliment, maar voor haar was het wel sneu. Het volgende jaar maakte zij dus met haar man suikerspinnen, dat was een succes, maar dat was voor mij teveel werk. ;)

Meisjes trekken rokjes aan

Het is ook altijd wel lachen als de kinderen aan de deur komen. Sommige kinderen zijn heel verlegen en durven nauwelijks een liedje te zingen, andere kinderen hebben 't hoogste woord en zingen luidkeels hun liedje. Zo kwam er een paar jaar geleden een groepje kinderen aan de deur die 't volgende liedje zongen:

    Sint Maarten, Sint Maarten,
    de koeien hebben staarten,
    de meisjes trekken rokjes aan
    daar komt Sinte Maarten aan.

Een van de jongetjes bekeek mij van top tot teen en deed dat nog eens. Op een gegeven moment zegt hij: "Mijn moeder zegt dat meisjes geen rokjes dragen." Waarop ik hem zeg dat hij dan tegen zijn moeder maar moet zeggen dat meisjes heus nog wel rokjes dragen en dat hij er een heeft gezien. Jullie begrijpen, ik lag in een deuk toen ik de deur had dicht gedaan.
Het blijft een heel leuk feest waar ik me, sinds ik hier in Emmeloord woon, weer ieder jaar op verheug.

Voor diegenen die niet weten wanneer het is; het is op 11 november. Mocht je in een nieuwe plaats zijn gaan wonen, vraag dan even bij de buren of er daar aan Sint Maarten wordt gedaan zodat je snoep in kunt slaan voor de kinderen. 

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

Quote van de Week