Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Frankrijk In 50 Fragmenten - Caspar Visser 't Hooft

Van uitgeverij VanDorp Uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Al meer dan 25 jaar woont Caspar Visser 't Hooft in Frankrijk, waar hij meerdere malen is verhuisd, van noord naar zuid, van oost naar west. Hij kent het land als weinig anderen. Hij weet wat de Fransen verbindt. Maar hij heeft ook gemerkt dat het land gevarieerder is dan je geneigd bent te denken na een paar zomervakanties in het zuiden of zo nu en dan een weekendje Parijs.

In 50 fragmenten geeft hij iets van deze verscheidenheid weer. Nu eens een grappige situatie in een restaurant, een sportschool of tijdens een groepsreis in de bergen. Dan de beschrijving van een verlaten streek, een oude ruïne, of een afgedankte kolenmijn. Of wat gedachten over Franse kunst, literatuur of politiek...

Deze prachtige bundel wordt ingeluid met een voorwoord van Nelleke Noordervliet, succesvol schrijfster en onder andere winnaar van de Multatuliprijs.

Bron: bol.c…

Spelen met woordenAls kind mocht ik graag spelen met woorden. Vooral in de auto was dat een leuk tijdverdrijf. In mijn jeugd (oma vertelt;)) had je nog geen ipad, tablets, spelcomputers, speciale dvd-spelers enz. voor in de auto. Dan nam je als kind een paar boeken of kleurboeken mee en verder moest je maar zelf spelletjes verzinnen die je zittend kon doen. We deden vaak 'ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en de kleur is of het voorwerp is.....' Was het natuurlijk wel zaak om dingen te bedenken die in de auto zaten en niet wat je onderweg tegenkwam, want dan raadde de ander het nooit omdat je daar al lang en breed voorbij was. Of je ging meezingen met de radio of verzon zelf liedjes. Dat klonk altijd vals. Soms maakten we daar overigens ook een spel van, wie het valste kon zingen.
Lezen was in ieder geval voor mij geen optie, want ik had vaak last van wagenziekte en kon het beste maar niet met mijn hoofd gebogen gaan lezen, maar naar buiten kijken of een dutje doen.  Dat laatste kan ik niet meer sinds mijn babytijd of ik moet heel erg moe zijn, dan kan ik wel slapen in de auto, maar anders niet.
Een ander leuk spelletje wat we deden was zoveel mogelijk woorden maken van de letters van de nummerplaat van de auto die voor of achter ons reed. Ook maakten we woorden met de letters van plaatsen die we zagen op de verkeersborden. Met de laatste was het eigenlijk de bedoeling dat je andere woorden maakte met de letters van de plaatsnamen en dan minimaal 2 letters gebruiken. Voorbeeldje uit Eindhoven kun je een paar mooie woorden maken; eind, hoven, hoen, in, vin enz. Ik kon dat wel een paar uur volhouden. Mijn broertje was daar meestal snel klaar mee en wilde dan weer wat anders doen. Ook probeerde ik wel eens woorden achterstevoren te lezen, maar daar brak ik vaak mijn tong over.
Ook voor de tv mocht ik graag spelen met woorden. Scrabble was naast Mens erger je niet en Ganzenbord een favoriet spel van mij. Heerlijk woorden bedenken en soms vals spelen door te roepen dat een woord dat niet bestond wel bestond. Mijn broertje was daar een tikje erger in dan ik, maar het was meestal wel leuk en gezellig.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

Quote van de Week