Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Masser Brock - Bert Wagendorp

Van Uitgeverij Atlas Contact  mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Masser Brock is columnist van dagblad 'De Nieuwe Tijd'. Zijn zus is de spindoctor van de premier van Nederland. Masser volgt het nieuws, tot het nieuws de achtervolging op hem inzet. Wat is de waarheid achter de dood van vier Nederlandse soldaten op vredesmissie? Hoe nam de geheime dienst De Nieuwe Tijd in de tang? De nieuwe roman van Bert Wagendorp gaat over de vraag hoe nieuws nieuwe werkelijkheden schept, over de waarheid die wij dagelijks krijgen geserveerd en over de waarde daarvan. Het is een wervelend verhaal vol vrolijke, tragische en kleurrijke personages: een opmerkelijke krantenfamilie, een cynische journalist, een horlogemaker en een tycoon tegen wil en dank. Masser ruilt zijn oude zekerheden in voor twijfel en zijn cynisme voor stilte. Als lezer kun je niet anders dan hetzelfde doen - wie 'Masser Brock' gelezen heeft, zal de …

Kasten opruimen


Zo eens in de zoveel tijd moeten de kasten en de zolder opgeruimd worden. Wat een troep kan een mens verzamelen. Niet normaal meer.
Nee, ik hoef niet aan dat schoonmaak-programma van SBS6 mee te doen, zo erg is het nu ook weer niet. Ben ook weer niet zo'n overdreven schone tante. Ik pas er dus niet in. Ik word in ieder geval ook nooit huisvrouw van het jaar. Die prijs gun ik graag een ander zoals bijvoorbeeld de vrouw van Fransje Bauer. Ik stoor mij inmiddels niet meer als de heren je-weet-wel-katers hun snuit tegen de ramen aan planten als je die net hebt gezeemd of dat er een paar minuten na het stofzuigen weer haren van diezelfde heren je-weet-wel-katers rond dwarrelen. Je houdt dat toch niet tegen of ik moet manlief en de heren je-weet-wel-katers het huis uit doen, maar dat wil ik niet, daarvoor hou ik teveel van ze.  Het is mij teveel moeite om continu met de stofzuiger en stofdoek in de hand rond te lopen. daarvoor zijn er teveel andere leuke dingen om te doen. Er wordt nu eenmaal gelukkig geleefd in ons huisje. Het is geen pronkhuis.

Ik heb inmiddels bijna alle kasten uitgeruimd en schoongemaakt. 
Toch zijn er kasten waar je niet merkt dat er wat uit is. Daar staan dingen in die we nog geregeld gebruiken. Ik heb een stapel kookboeken en dacht er wel een paar weg te doen, maar kwam na het opruimen tot de conclusie, dat er geen één kookboek weg mocht. Daar ging dus iets niet helemaal goed, maar ben toch blij dat ik die kookboeken terug gezet heb.
Andere kasten daarentegen ogen wat leger. Dat maakt mij wel blij. 
Zo had ik een kast waar ik allerlei bakjes in bewaarde voor als ik die ooit nodig zou hebben. Alleen waren dat er inmiddels zoveel, dat ik de helft heb weggedaan. 
Het voordeel van kasten opruimen is dat je soms dingen tegen komt waarvan je niet wist dat je die nog had. 
Zo kwam ik dingen tegen waarbij ik mijn hersens moest laten kraken van waar dat ook al weer van was. Bleek vaak van een apparaat te zijn die we allang niet meer hadden en waar je verder ook niets mee kan. 
Andere dingen waren weer een verrassing omdat je daar weer van dacht dat je die al heel lang geleden had weggegooid, maar later spijt van had gekregen dat je dat had gedaan.

Ik kan er tegenop zien, maar nu ik de kasten heb opgeruimd, voelt het ook goed. Het is nu weer netjes en niet te vol. Er staan alleen nog dingen in die we ook echt gebruiken. Al het andere is er uit en weggeven.

Hebben jullie ook wel eens het gevoel dat je een kast hebt opgeruimd, maar dat je dat niet ziet omdat je niets hebt weggegooid? 

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

De Amarna-Papyrus - Rachel Reedijk

Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en een recensie over schrijven. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Tell el-Amarna is een dorp in midden-Egypte. Eens verrees hier een nieuwe stad voor de omstreden zonnecultus van farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti.

Het leven van de Amsterdamse psychiater Margalith Dreyfus-Levi neemt een ingrijpende wending als zij een davidster erft met daarop gegraveerd het Aton-zonneteken. Kort daarop ontmoet zij Fouad Khalifa, conservator in het Louvremuseum. Hij ontdekt dat het legaat terugvoert op de sterrenpapyrus van Parennefer, een opstandige priester uit de Amarna-periode.

Fouad vraagt Margalith om met hem mee te gaan naar Egypte. Terwijl zij samen stroomopwaarts trekken, op zoek naar de papyrusrol, is Egypte in de ban van de Arabische Lente en nemen elders de spanningen tussen Joden en Arabieren toe.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de neus en lippen, dat echt is e…