Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Frankrijk In 50 Fragmenten - Caspar Visser 't Hooft

Van uitgeverij VanDorp Uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Al meer dan 25 jaar woont Caspar Visser 't Hooft in Frankrijk, waar hij meerdere malen is verhuisd, van noord naar zuid, van oost naar west. Hij kent het land als weinig anderen. Hij weet wat de Fransen verbindt. Maar hij heeft ook gemerkt dat het land gevarieerder is dan je geneigd bent te denken na een paar zomervakanties in het zuiden of zo nu en dan een weekendje Parijs.

In 50 fragmenten geeft hij iets van deze verscheidenheid weer. Nu eens een grappige situatie in een restaurant, een sportschool of tijdens een groepsreis in de bergen. Dan de beschrijving van een verlaten streek, een oude ruïne, of een afgedankte kolenmijn. Of wat gedachten over Franse kunst, literatuur of politiek...

Deze prachtige bundel wordt ingeluid met een voorwoord van Nelleke Noordervliet, succesvol schrijfster en onder andere winnaar van de Multatuliprijs.

Bron: bol.c…

Moest de klok niet een uur terug vannacht?


Gister zei ik nog tegen mijn man dat de klok een uur terug moet voor we gaan slapen, want dit weekend duurt een uur langer. Klinkt uiteraard heerlijk, niet waar?

Vanmorgen tegen 9 uur kwam Paddy Bleu gezellig even knuffelen en daarna stond ik op. Kleedde me aan, gaf de heren eten en drinken, zette koffie en daarna ging ik op de bank zitten met mijn drinkontbijt, beker zoethoutthee en een boek. Het vaste ochtendritueel voor mij.

Op een gegeven moment valt mijn oog op de klok van de tv-ontvanger en zie daar een voor mijn gevoel vreemd tijdstip staan, ook mijn horloge geeft dat vreemde tijdstip aan.
Toch maar even de tv aangedaan om te kijken hoe het zat.
Ineens viel het kwartje (voor de jongeren onder ons, vraag maar aan je ouders wat een kwartje is) en drong het tot mij door dat vannacht de wintertijd is ingegaan. Hoe blond wil je mij hebben? En niet verder vertellen, maar mijn man was net zo blond. Die lag nog lekker te snurken toen ik daar achter kwam en toen ik het hem later vertelde, wist hij het ook weer dat de wintertijd vannacht is ingegaan. Hij was het ook vergeten.

We waren vannacht, toen we naar bed gingen, schijnbaar zo moe, dat we helemaal vergeten waren om de klokken te verzetten. Nu worden dat er gelukkig steeds minder, maar toch ook wel weer meer dan we dachten, want ondertussen dat ik dit blog tik, bedacht ik me dat ik de klok van de thermostaat nog niet terug gezet had, die dus ook maar even terug gezet, maar nu weet ik zeker dat ik alle klokken heb gehad. Gelukkig zijn er ook klokken waar je niet naar om hoeft te kijken, die uit zichzelf terug gaan, zoals van de computer, Chromebook en smartphone. Dat scheelt weer. 

Reacties

  1. Op zo'n moment besef je pas hoeveel klokken je in huis hebt. Die van de tv, dvd-speler, digibox en vaste telefoon veranderen automatisch. Maar mijn testtoestel voor mijn suikerwaarden, de oven en microgolf, de wekker in de slaapkamer moesten uiteraard wel worden aangepast. Dat extra uurtje slaaptijd was dan weer de moeite van het aanpassen waard. :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

Quote van de Week