Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk nieuwsbericht vond jij bijzonder ontroerend?

We lezen allemaal dagelijks de krant, de papieren versie of online, kijken bijna dagelijks het nieuws enz. De nieuwsberichten en kranten staan dan negen van de tien keer bomvol ellende. Zelden hoor je iets leuks in het nieuws of lees je iets leuks in de kranten of is het leuke nieuws aan je aandacht ontsnapt omdat de ellende de boventoon voert. Zo dachten de schrijvers van En dan nu het goede nieuws, Franka Hummels Karin Sitalsing er ook over. Die hebben in hun boek een aantal bijzondere verhalen die de kranten niet haalden in een boek geplaatst met het verhaal van de helden zoals bijvoorbeeld jongeren die dementerende ouderen bezoeken. Vandaar deze vraag aan jullie.
Het nieuwsbericht dat mij onroerde, oke, ontroeren is een groot woord, maar voor die persoon heb ik wel bewondering, las ik op de site van LINDA.NL; Te ziek om naar school te gaan, toch je studie halen: Iris (19) deed het.
Verder moest ik de afgelopen week om twee nieuwsberichten lachen met dieren in de hoofdrol. Be…

Bühne no. 6 - 2017


Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit tijdschrift lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
'Oogopslag
met smalle schouders
trotseren
het leed
Alle dag'

Uit: Valentin Serov en de holle lach van geluk

Valentin Serov, de Russische kunstschilder die in zijn tijd grote roem verwierf (1865-1911) vormt de inspiratiebron voor dit aprilnummer. Perry Pierik opent met een gedicht over hem. We zijn allen gelukzoekers, maar in geluk ligt ook altijd tragiek besloten: geluk is een tijdelijke toestand. De bijdrage van Frank Heine sluit hier mooi bij aan. Hij schreef een kort verhaal over een laatste muziekrepetitie en een gedicht over ouderdom. Marlène Hommes is in dit nummer present met subtiele, sensitieve verhalen. Van Alfred Krans komt een prikkelend essay over Ernst Glaeser, van wie hij Jaargang 1902, jeugd tussen traditie en revolutie vertaalde.

Antoine Baars, Tine Hertmans, Paul Dentz, Hans van Willigenburg, Janice Deul, Jaap van den Berg, Celeste Lupus, Ton Toutnou, Salima el Musalima, Hans Dütting, Eric Klarenbeek en Robbert Jan Swiers: essays, korte verhalen en poëzie wisselen elkaar af in wederom een kleurrijk, betrokken, en bovenal een lezenswaardig voorjaarsnummer van Bühne.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
De cover is heel erg mooi, die ook past bij dit nummer van Bühne.
Het boek is eigenlijk geen boek, ook al ziet het er wel zo uit en leest het ook zo. Het is een tijdschrift, maar dan in boekvorm. Je komt er gelukkig geen advertenties van lipstick X of dieet Y tegen, maar advertenties van boeken die je kan kopen. Vrees niet, het zijn geen schreeuwende advertenties met schreeuwende teksten, maar een pagina met de afbeelding van een boek en een korte beschrijving van het boek. Het valt niet eens op dat het advertenties zijn.
De gedichten die dan weer humorvol zijn zoals Krant van Hans van Willigenburg, dan weer melancholisch zoals Tijd van Tine Hertmans en dan weer door je ziel snijden zoals De groene velden van Frankrijk van Eric Bogle, worden afgewisseld met korte verhalen.
Verhalen die aangrijpend zijn zoals Ik trouwde met een foute man van Jaap van den Berg, verhalen die je laten nadenken zoals Macht der seizoenen van Marlène Hommes, dat tevens als een sprookje leest. In sprookjes zit vaak ook een of meerdere boodschappen verborgen. Zo is dat ook bij het verhaal De merkwaardige historie van juffrouw Josephine Jost van Robbert Jan Swiers. Herkenbare verhalen zoals Afvallen op z'n slankst van Hans van Willigenburg, die ook nog eens herkenbaar is voor velen, en niet alleen voor vrouwen, maar ook van mannen naar het schijnt. Verhalen die bij je binnenkomen als een mokerslag zoals De repetitie van Frank Heine.
De column van Janice Deul laat je nadenken over een onderwerp waarbij je haar alleen maar gelijk kan geven.
De verhalen, gedichten en essays zijn over het algemeen heel vlot geschreven. Soms komen ze als een mokerslag bij je binnen, dan weer zijn ze vertederend of humorvol.
De verhalen die fictie zijn, komen heel geloofwaardig over. Je gelooft direct dat ze waar gebeurd zijn, dat het geen fictie is.
De boeken die her en der worden genoemd wil je gaan lezen, zodat je nog meer komt te weten over een bepaald verhaal.
Aan het eind kan je lezen wie de auteurs zijn met een mini biografie, zodat je een beter beeld van de auteurs krijgt.

Voldeed het tijdschrift aan je verwachtingen?
Ik had geen echte verwachtingen dit keer.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel erg mooi, past heel erg goed bij dit deel.

Wat vind je van de titel van het tijdschrift? 
Die is goed gekozen, want het tijdschrift geeft een podium aan de auteurs die voor dit tijdschrift hebben geschreven.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Over het algemeen zijn de verhalen, de gedichten en de essays vlot geschreven.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
De meesten wel, vooral het verhaal van Frank Heine heeft me geraakt. In verband met spoilers kan ik dit keer niet zeggen waarom het mij geraakt heeft, dat moeten jullie zelf maar gaan lezen in het boek. Voor alle duidelijkheid, ik heb zoiets niet meegemaakt en hoop het ook nooit mee te maken, maar het verhaal laat je even stil staan bij het leven.

Mooie quote in het tijdschrift: 
Een goede man, hoe hoog zijn positie ook is, ziet zijn partner als gelijkwaardig

Zou je het tijdschrift aanraden? 
Ja, ik kan het je zeker aanraden als je van literaire gedichten en verhalen houdt.

Voor welke doelgroep zou dit tijdschrift geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van korte verhalen en gedichten houdt.

Hoeveel sterren geef je het tijdschrift? 
4 sterren.

Ga je het tijdschrift nog een keer lezen? 
Nee, één keer vind ik genoeg. Sommige verhalen zal ik misschien nog wel eens lezen omdat ze deels uit andere boeken komen.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik.

Ga je het tijdschrift houden of geef je het weg? 
Mijn man neemt het tijdschrift mee naar zijn werk zodat zijn collega's het tijdschrift ook kunnen lezen.

Houdt 't tijdschrift je nog lang bezig nadat je het uit had?
Er zijn verhalen die me nog wel even bezig blijven houden.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: