Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Het Geheime Leven Van De Koe - Rosamund Young

Van uitgeverij Atlas Contact mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Het boek ligt vanaf 2 oktober 2017 in de winkels.

Oorspronkelijke titel:
The Secret Life Of Cows

Waar gaat het boek over? 
Op de biologische boerderij van Rosamund Young in Engeland mogen de koeien (en varkens, en kippen, en schapen) letterlijk gaan en staan waar ze willen. Bij hun pasgeboren kalf blijven, of deze aan oma toevertrouwen? In de
wei onder de kersenboom grazen, of toch boven op de heuvel? Naar de schuur hollen bij regen, of gewoon onder de heg schuilen? Decennialang heeft Young haar dieren uitgebreid kunnen observeren en ze constateert dat deze consequent slimme, logische keuzes maken die hun welzijn verhogen. Aan de hand van de meest aandoenlijke anekdotes over haar kudde laat ze zien dat het intelligente beesten zijn die hun kroost en elkaar liefhebben, samen spelen en levenslange vriendschappen sluiten. Maar door het moderne, grootschalige boerenbedrijf hebben wij me…

Bühne no. 6 - 2017


Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit tijdschrift lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
'Oogopslag
met smalle schouders
trotseren
het leed
Alle dag'

Uit: Valentin Serov en de holle lach van geluk

Valentin Serov, de Russische kunstschilder die in zijn tijd grote roem verwierf (1865-1911) vormt de inspiratiebron voor dit aprilnummer. Perry Pierik opent met een gedicht over hem. We zijn allen gelukzoekers, maar in geluk ligt ook altijd tragiek besloten: geluk is een tijdelijke toestand. De bijdrage van Frank Heine sluit hier mooi bij aan. Hij schreef een kort verhaal over een laatste muziekrepetitie en een gedicht over ouderdom. Marlène Hommes is in dit nummer present met subtiele, sensitieve verhalen. Van Alfred Krans komt een prikkelend essay over Ernst Glaeser, van wie hij Jaargang 1902, jeugd tussen traditie en revolutie vertaalde.

Antoine Baars, Tine Hertmans, Paul Dentz, Hans van Willigenburg, Janice Deul, Jaap van den Berg, Celeste Lupus, Ton Toutnou, Salima el Musalima, Hans Dütting, Eric Klarenbeek en Robbert Jan Swiers: essays, korte verhalen en poëzie wisselen elkaar af in wederom een kleurrijk, betrokken, en bovenal een lezenswaardig voorjaarsnummer van Bühne.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
De cover is heel erg mooi, die ook past bij dit nummer van Bühne.
Het boek is eigenlijk geen boek, ook al ziet het er wel zo uit en leest het ook zo. Het is een tijdschrift, maar dan in boekvorm. Je komt er gelukkig geen advertenties van lipstick X of dieet Y tegen, maar advertenties van boeken die je kan kopen. Vrees niet, het zijn geen schreeuwende advertenties met schreeuwende teksten, maar een pagina met de afbeelding van een boek en een korte beschrijving van het boek. Het valt niet eens op dat het advertenties zijn.
De gedichten die dan weer humorvol zijn zoals Krant van Hans van Willigenburg, dan weer melancholisch zoals Tijd van Tine Hertmans en dan weer door je ziel snijden zoals De groene velden van Frankrijk van Eric Bogle, worden afgewisseld met korte verhalen.
Verhalen die aangrijpend zijn zoals Ik trouwde met een foute man van Jaap van den Berg, verhalen die je laten nadenken zoals Macht der seizoenen van Marlène Hommes, dat tevens als een sprookje leest. In sprookjes zit vaak ook een of meerdere boodschappen verborgen. Zo is dat ook bij het verhaal De merkwaardige historie van juffrouw Josephine Jost van Robbert Jan Swiers. Herkenbare verhalen zoals Afvallen op z'n slankst van Hans van Willigenburg, die ook nog eens herkenbaar is voor velen, en niet alleen voor vrouwen, maar ook van mannen naar het schijnt. Verhalen die bij je binnenkomen als een mokerslag zoals De repetitie van Frank Heine.
De column van Janice Deul laat je nadenken over een onderwerp waarbij je haar alleen maar gelijk kan geven.
De verhalen, gedichten en essays zijn over het algemeen heel vlot geschreven. Soms komen ze als een mokerslag bij je binnen, dan weer zijn ze vertederend of humorvol.
De verhalen die fictie zijn, komen heel geloofwaardig over. Je gelooft direct dat ze waar gebeurd zijn, dat het geen fictie is.
De boeken die her en der worden genoemd wil je gaan lezen, zodat je nog meer komt te weten over een bepaald verhaal.
Aan het eind kan je lezen wie de auteurs zijn met een mini biografie, zodat je een beter beeld van de auteurs krijgt.

Voldeed het tijdschrift aan je verwachtingen?
Ik had geen echte verwachtingen dit keer.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel erg mooi, past heel erg goed bij dit deel.

Wat vind je van de titel van het tijdschrift? 
Die is goed gekozen, want het tijdschrift geeft een podium aan de auteurs die voor dit tijdschrift hebben geschreven.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Over het algemeen zijn de verhalen, de gedichten en de essays vlot geschreven.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
De meesten wel, vooral het verhaal van Frank Heine heeft me geraakt. In verband met spoilers kan ik dit keer niet zeggen waarom het mij geraakt heeft, dat moeten jullie zelf maar gaan lezen in het boek. Voor alle duidelijkheid, ik heb zoiets niet meegemaakt en hoop het ook nooit mee te maken, maar het verhaal laat je even stil staan bij het leven.

Mooie quote in het tijdschrift: 
Een goede man, hoe hoog zijn positie ook is, ziet zijn partner als gelijkwaardig

Zou je het tijdschrift aanraden? 
Ja, ik kan het je zeker aanraden als je van literaire gedichten en verhalen houdt.

Voor welke doelgroep zou dit tijdschrift geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van korte verhalen en gedichten houdt.

Hoeveel sterren geef je het tijdschrift? 
4 sterren.

Ga je het tijdschrift nog een keer lezen? 
Nee, één keer vind ik genoeg. Sommige verhalen zal ik misschien nog wel eens lezen omdat ze deels uit andere boeken komen.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik.

Ga je het tijdschrift houden of geef je het weg? 
Mijn man neemt het tijdschrift mee naar zijn werk zodat zijn collega's het tijdschrift ook kunnen lezen.

Houdt 't tijdschrift je nog lang bezig nadat je het uit had?
Er zijn verhalen die me nog wel even bezig blijven houden.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal

Waar gaat het boek over? 
Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin drugssmokkel,…