Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

De Wieg - Hilbrand Vinckers

Van Uitgeverij Nobelman mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
1983. De 33-jarige docent André bezoekt tijdens een werkweek met zijn klas het splinternieuwe Herinneringscentrum en het Voormalig Doorgangskamp Westerbork. Hij was hier vroeger al eens met zijn ouders, toen de plek Schattenberg heette. Door dit bezoek komt een stroom van beelden op gang van uitstapjes en vakanties met zijn ouders naar het naoorlogse Duitsland en de kennissen die zij daar ontmoetten. Maar ook gedachten, over geweld en geweldloosheid: Kennedy in Berlijn, de Baader Meinhof groep, treinkapingen in Drenthe, een demonstratie tegen kernwapens.
Er ontstaan barsten in zijn tot dan toe rustig voortkabbelende leven. Via oude foto's en het verhaal van zijn vader over de periode '38-'50 raakt André verstrikt in zijn familiegeschiedenis. Niet alleen zijn baan maar ook zijn relatie komt op losse schroeven te staan. En dan is daar nog Judy, zijn c…

Bühne no. 6 - 2017


Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit tijdschrift lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
'Oogopslag
met smalle schouders
trotseren
het leed
Alle dag'

Uit: Valentin Serov en de holle lach van geluk

Valentin Serov, de Russische kunstschilder die in zijn tijd grote roem verwierf (1865-1911) vormt de inspiratiebron voor dit aprilnummer. Perry Pierik opent met een gedicht over hem. We zijn allen gelukzoekers, maar in geluk ligt ook altijd tragiek besloten: geluk is een tijdelijke toestand. De bijdrage van Frank Heine sluit hier mooi bij aan. Hij schreef een kort verhaal over een laatste muziekrepetitie en een gedicht over ouderdom. Marlène Hommes is in dit nummer present met subtiele, sensitieve verhalen. Van Alfred Krans komt een prikkelend essay over Ernst Glaeser, van wie hij Jaargang 1902, jeugd tussen traditie en revolutie vertaalde.

Antoine Baars, Tine Hertmans, Paul Dentz, Hans van Willigenburg, Janice Deul, Jaap van den Berg, Celeste Lupus, Ton Toutnou, Salima el Musalima, Hans Dütting, Eric Klarenbeek en Robbert Jan Swiers: essays, korte verhalen en poëzie wisselen elkaar af in wederom een kleurrijk, betrokken, en bovenal een lezenswaardig voorjaarsnummer van Bühne.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
De cover is heel erg mooi, die ook past bij dit nummer van Bühne.
Het boek is eigenlijk geen boek, ook al ziet het er wel zo uit en leest het ook zo. Het is een tijdschrift, maar dan in boekvorm. Je komt er gelukkig geen advertenties van lipstick X of dieet Y tegen, maar advertenties van boeken die je kan kopen. Vrees niet, het zijn geen schreeuwende advertenties met schreeuwende teksten, maar een pagina met de afbeelding van een boek en een korte beschrijving van het boek. Het valt niet eens op dat het advertenties zijn.
De gedichten die dan weer humorvol zijn zoals Krant van Hans van Willigenburg, dan weer melancholisch zoals Tijd van Tine Hertmans en dan weer door je ziel snijden zoals De groene velden van Frankrijk van Eric Bogle, worden afgewisseld met korte verhalen.
Verhalen die aangrijpend zijn zoals Ik trouwde met een foute man van Jaap van den Berg, verhalen die je laten nadenken zoals Macht der seizoenen van Marlène Hommes, dat tevens als een sprookje leest. In sprookjes zit vaak ook een of meerdere boodschappen verborgen. Zo is dat ook bij het verhaal De merkwaardige historie van juffrouw Josephine Jost van Robbert Jan Swiers. Herkenbare verhalen zoals Afvallen op z'n slankst van Hans van Willigenburg, die ook nog eens herkenbaar is voor velen, en niet alleen voor vrouwen, maar ook van mannen naar het schijnt. Verhalen die bij je binnenkomen als een mokerslag zoals De repetitie van Frank Heine.
De column van Janice Deul laat je nadenken over een onderwerp waarbij je haar alleen maar gelijk kan geven.
De verhalen, gedichten en essays zijn over het algemeen heel vlot geschreven. Soms komen ze als een mokerslag bij je binnen, dan weer zijn ze vertederend of humorvol.
De verhalen die fictie zijn, komen heel geloofwaardig over. Je gelooft direct dat ze waar gebeurd zijn, dat het geen fictie is.
De boeken die her en der worden genoemd wil je gaan lezen, zodat je nog meer komt te weten over een bepaald verhaal.
Aan het eind kan je lezen wie de auteurs zijn met een mini biografie, zodat je een beter beeld van de auteurs krijgt.

Voldeed het tijdschrift aan je verwachtingen?
Ik had geen echte verwachtingen dit keer.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel erg mooi, past heel erg goed bij dit deel.

Wat vind je van de titel van het tijdschrift? 
Die is goed gekozen, want het tijdschrift geeft een podium aan de auteurs die voor dit tijdschrift hebben geschreven.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Over het algemeen zijn de verhalen, de gedichten en de essays vlot geschreven.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
De meesten wel, vooral het verhaal van Frank Heine heeft me geraakt. In verband met spoilers kan ik dit keer niet zeggen waarom het mij geraakt heeft, dat moeten jullie zelf maar gaan lezen in het boek. Voor alle duidelijkheid, ik heb zoiets niet meegemaakt en hoop het ook nooit mee te maken, maar het verhaal laat je even stil staan bij het leven.

Mooie quote in het tijdschrift: 
Een goede man, hoe hoog zijn positie ook is, ziet zijn partner als gelijkwaardig

Zou je het tijdschrift aanraden? 
Ja, ik kan het je zeker aanraden als je van literaire gedichten en verhalen houdt.

Voor welke doelgroep zou dit tijdschrift geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van korte verhalen en gedichten houdt.

Hoeveel sterren geef je het tijdschrift? 
4 sterren.

Ga je het tijdschrift nog een keer lezen? 
Nee, één keer vind ik genoeg. Sommige verhalen zal ik misschien nog wel eens lezen omdat ze deels uit andere boeken komen.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik.

Ga je het tijdschrift houden of geef je het weg? 
Mijn man neemt het tijdschrift mee naar zijn werk zodat zijn collega's het tijdschrift ook kunnen lezen.

Houdt 't tijdschrift je nog lang bezig nadat je het uit had?
Er zijn verhalen die me nog wel even bezig blijven houden.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

De Amarna-Papyrus - Rachel Reedijk

Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en een recensie over schrijven. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Tell el-Amarna is een dorp in midden-Egypte. Eens verrees hier een nieuwe stad voor de omstreden zonnecultus van farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti.

Het leven van de Amsterdamse psychiater Margalith Dreyfus-Levi neemt een ingrijpende wending als zij een davidster erft met daarop gegraveerd het Aton-zonneteken. Kort daarop ontmoet zij Fouad Khalifa, conservator in het Louvremuseum. Hij ontdekt dat het legaat terugvoert op de sterrenpapyrus van Parennefer, een opstandige priester uit de Amarna-periode.

Fouad vraagt Margalith om met hem mee te gaan naar Egypte. Terwijl zij samen stroomopwaarts trekken, op zoek naar de papyrusrol, is Egypte in de ban van de Arabische Lente en nemen elders de spanningen tussen Joden en Arabieren toe.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de neus en lippen, dat echt is e…