Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

Camanchaca - Diego Zúñiga


Van Uitgeverij Karaat mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Camanchaca

Waar gaat het boek over? 
Een lange rit door de Atacama-woestijn van Chili. De scherven van een familieverhaal. De pijnlijke relatie van een jongeman met zijn gescheiden ouders. De onverklaarbare dood van zijn oom.

In Camanchaca, de debuutroman van Diego Zúñiga, komt de hoofdpersoon langzaam maar zeker te weten wat zich in zijn jeugdjaren werkelijk heeft afgespeeld, alsof het verleden beetje bij beetje bloot komt te liggen achter de oplossende Camanchaca - de laaghangende mist die af en toe de smalle Chileense landstrook tussen de Stille Oceaan en de Andes helemaal toedekt.

Maar, zoals de moeder van de hoofdpersoon op een gegeven moment opmerkt, soms is het beter om je niets te herinneren.
Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover verwacht je een reisverhaal te lezen, maar niets is minder waar. Evengoed past de cover bij het verhaal.
Het boek is geschreven vanuit de hoofdpersoon, waardoor je eigenlijk maar een eenzijdig beeld krijgt. Toch is dat niet erg, want door de informatie die hij probeert te krijgen van anderen krijg je een redelijk beeld van wat er gebeurd kan zijn in zijn jeugd. Maar evengoed heb je aan het eind het gevoel dat het verhaal niet af is, dat je een gedeelte van het verhaal mist. Als je tussen de regels doorleest, dan kan je wel raden wat er echt is gebeurd. Enerzijds wil je dat bevestigd zien en anderzijds is het misschien maar beter van niet omdat de waarheid misschien wel te gruwelijk voor woorden is. Evengoed had er nog wel een hoodfstuk of meer bij gemogen waarbij het verhaal vanuit de ouders wordt verteld. Dan was het verhaal af geweest. Nu blijf je toch met een soort van kater zitten.

Het is een verhaal waarbij je te doen hebt met de hoofdpersoon omdat je merkt dat hij probeert achter bepaalde dingen uit zijn jeugd te komen. Of hij daar ook achter komt, dat laat ik in het midden, dat mogen jullie zelf gaan lezen. Je voelt in ieder geval zijn eenzaamheid, zijn desinteresse voor zijn uiterlijk, zijn verdriet, maar anderzijds ook weer de liefde voor zijn hond.

Het verhaal is op een indringende manier geschreven, maar hier en daar is het ook monotoon geschreven waardoor je op moet passen dat je niet in slaap valt tijdens het lezen, maar over het algemeen leest het boek vlot weg en heb je het in een paar uur uit.
Het plot is een verrassing, daar moet je echt even over nadenken voor je het door hebt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Nee, ik had meer verwacht van het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel mooi en past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen en ik ben blij dat ze die niet hebben proberen te vertalen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Hier en daar is het wat monotoon, maar over het algemeen is het vlot en indringend geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, langzaamaan wordt je naar het plot geleid.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Over het algemeen wel.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze. Het zouden zomaar mensen kunnen zijn je kent of gekend hebt.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb dit keer geen favoriet persoon.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
De moeder, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik niet. We verschillen teveel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Niet echt bijzonder.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat zou ik kunnen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, maar dan met de stukjes over Coka. Ik kan dit keer niet zeggen waarom, maar als je het boek gelezen hebt, begrijp je wel wat ik bedoel.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan je het boek aanraden, maar verwacht niet teveel.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor jong volwassenen.

Hoeveel sterren geef je het boek?
3 sterren. 

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, één keer vind ik genoeg.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Mijn man gaat het boek mee naar zijn werk nemen zodat zijn collega's het boek ook kunnen lezen.

Ga je de verfilming bekijken? 
Voor zover ik weet is het boek (nog) niet verfilmd en ik verwacht ook niet dat dat gaat gebeureren, maar mocht het boek ooit verfilmd worden dan ga ik die niet kijken.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Het is een boek dat me nog wel even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, dat hangt van het boek af.

Leesfragment:
Klik onderaan op het boek op de site van Uitgeverij Karaat om een leesfragment te lezen.

Website van de uitgever:
Uitgeverij KaraatKoop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…