Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Springtij - Femke Roobol

Waar gaat het boek over? 
's-Gravendeel, 1953. Sara Groeneveld overleeft als door een wonder de watersnood. Haar moeder is echter voor haar ogen meegesleurd door het kolkende water. Sara wordt met haar dochtertje Ellie ondergebracht in de Ahoy-hal in Rotterdam, samen met vele andere vluchtelingen. Hier sluit ze vriendschap met de stuurse verpleegster Catharina uit Dordrecht. Vlak voor de noodlottige nacht heeft Sara een houtskooltekening gevonden, weggeborgen in een la. 'Saartje en haar moeder' staat erop. Maar de vrouw lijkt niet op haar moeder. Wie was zij dan wel? En waar is haar echte moeder? Al Sara's zekerheden vallen weg. Langzaam komt ze tot de conclusie dat ze haar eigen levensverhaal opnieuw moet invullen. Haar verleden, maar ook haar toekomst. Met de hulp van Catharina gaat ze op zoek naar de waarheid.
Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Een heel ontroerend boek, waarbij ik geregeld moest slikken. Ondanks dat het fictie is, had het zo echt gebeurd kunne…

Seringenmeisjes - Martha Hall Kelly


Van ambo | anthos uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Lilac Girls

Waar gaat het boek over? 
Martha Hall Kelly schreef met Seringenmeisjes een meeslepende en aangrijpende debuutroman over drie vrouwen en hun strijd voor vrijheid, gerechtigheid en tweede kansen.

1939. Het lot van drie vrouwen verandert voorgoed wanneer Hitler Polen binnenvalt. Caroline Ferriday is een hardwerkende vrouw die haar handen vol heeft aan haar vrijwilligerswerk op het Franse consulaat in New York. Aan de andere kant van de oceaan sluit de Poolse tiener Kasia Kuzmerick zich aan bij het verzet. Eén verkeerde stap kan vreselijke gevolgen hebben, zoals Kasia snel ondervindt. De ambitieuze Herta Oberheuser heeft een nieuwe positie aangeboden gekregen als dokter in dienst van de overheid, en wordt onderdeel van het kampregime in Ravensbrück.
De drie vrouwen raken onlosmakelijk met elkaar verbonden wanneer Kasia ook in Ravensbrück terechtkomt en na de oorlog samen met Caroline strijdt voor gerechtigheid.
Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover en de titel verwacht je niet dat je een aangrijpend verhaal gaat lezen. De titel komt erg lieflijk en romantisch over en pas aan het eind van het boek begrijp je waarom er voor deze titel is gekozen. Het is jammer dat kleur van de titel rood is in plaats van paars, de kleur van de seringen in het verhaal.
Het verhaal wordt in het begin door de ogen van drie vrouwen bekeken en later alleen nog door de ogen van twee vrouwen; door de ogen van een slachtoffer van Ravensbrück, een medewerkster van Ravensbrück en een vrijwilligster van het Franse consulaat in New York. Het is niet verwarrend, want bij aan het begin van elk hoofdstuk staat de naam van de persoon waar het het betreffende hoofdstuk over gaat.
Het verhaal is op een hele vlotte manier geschreven waardoor het verhaal lekker wegleest. Je zit vanaf de eerste zin in het verhaal en wilt alleen maar verder lezen omdat je heel benieuwd bent naar hoe het verder gaat en hoe het gaat aflopen, of bepaalde mensen stiekem toch nog leven, of bepaalde mensen spijt hebben van hun daden en of een bepaald persoon uitiendelijk toch het verleden kan laten rusten. Langzaamaan wordt je via diverse wegen naar het verrassende plot geleid.
Het is een verhaal over schuldgevoelens, angst tijdens de gevangenschap in een kamp, de angst die je oploopt dankzij  het kamp waardoor je bepaalde geluiden en geuren niet meer kan verdragen en bang bent voor bepaalde personen en bepaalde dieren, maar ook een verhaal van gerechtigheid, leren omgaan met een verlies en vergeven.
Dat het verhaal op een waargebeurd verhaal berust, maakt het boek nog interessanter. Het is een stukje uit de geschiedenis die niet echt bekend is bij velen. Je kan zien dat de auteur zich in het leven van vlak voor-, tijdens- en na de oorlog heeft verdiept. Ze heeft niets mooier gemaakt dan het was. Toch heeft ze ook voor een beetje romantiek in het verhaal gezorgd, zodat je even op adem kunt komen van de heftige gebeurtenissen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek zeker.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel mooi, maar persoonlijk had ik voor een paarskleurige font gekozen omdat de seringen in het verhaal ook paars zijn.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg lieflijk, romantisch, terwijl het verhaal dat allerminst is. Toch past de titel wel bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot waardoor het boek lekker wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is een verhaal die waarschijnlijk maar bij weinig mensen bekend is.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is heel erg goed. Langzaamaan wordt je via diverse verhaallijnen naar het plot geleid.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, je zit er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het verhaal zeker. Eenmaal in begonnen, is het lastig om het boek weg te leggen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, ik had niet verwacht dat het zo zou lopen.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Dat zijn ze zeker. Het zouden zomaar mensen kunnen zijn die kent of gekend hebt.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Caroline Ferriday omdat ze een hart van goud had en zich inzette voor de mensen die het nodig hadden.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Met Caroline en Kasia zou ik bevriend kunnen zijn, maar met Herta niet, ook niet voor de oorlog begon, omdat ze te anders dacht dan ik doe.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
New York en Parijs lijken me heel mooi, maar de Poolse plaatsen klinken niet echt mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
In New York in die tijd misschien wel, maar zeker niet in Polen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker. Ik had wel eens gehoord dat ze medische experimenten op kampgevangenen uitvoerden, maar dat het zo erg was, dat had ik niet verwacht, dat heeft me heel erg aangegrepen, maar ook het verdriet van Kasia greep me heel erg aan.

Mooie quote in het boek: 
Een dokter zonder liefde is als een automaat.

Zou je het boek aanraden? 
Dit boek is echt een aanrader als je geïnteresseerd bent in de verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik dus niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.

Ga je de verfilming bekijken? 
Er is nog geen verfilming van het boek, maar ik verwacht wel dat het boek ooit verfilmd wordt, want daar is dit boek zeker voor geschikt. Mocht die ooit verfilmd worden, dan ga ik die niet kijken omdat ik het verhaal liever in mijn hoofd hou zoals ik het gelezen heb.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, dat hangt van het boek af.

Leuk weetje over het boek:
Je kan de plattegronden van de belangrijkste plaatsen op de site van Martha Hall Kelly bekijken.

Leesfragment:
Op de site van ambo | anthos uitgevers kan je een leesfragment lezen, klik daarvoor op de button Lees fragment onder het boek.

Website van de auteur:
Martha Hall Kelly

Website van de uitgever:
ambo | anthos uitgevers
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

De Amarna-Papyrus - Rachel Reedijk

Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en een recensie over schrijven. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Tell el-Amarna is een dorp in midden-Egypte. Eens verrees hier een nieuwe stad voor de omstreden zonnecultus van farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti.

Het leven van de Amsterdamse psychiater Margalith Dreyfus-Levi neemt een ingrijpende wending als zij een davidster erft met daarop gegraveerd het Aton-zonneteken. Kort daarop ontmoet zij Fouad Khalifa, conservator in het Louvremuseum. Hij ontdekt dat het legaat terugvoert op de sterrenpapyrus van Parennefer, een opstandige priester uit de Amarna-periode.

Fouad vraagt Margalith om met hem mee te gaan naar Egypte. Terwijl zij samen stroomopwaarts trekken, op zoek naar de papyrusrol, is Egypte in de ban van de Arabische Lente en nemen elders de spanningen tussen Joden en Arabieren toe.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de neus en lippen, dat echt is e…