Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

De Nieuwe Mode Van Oranje - Els Smit

Ik mocht dit boek voor mijn leespagina op de leespagina van bol.com lezen. Je kan mijn recensie daarom daar lezen.Seringenmeisjes - Martha Hall Kelly


Van ambo | anthos uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Lilac Girls

Waar gaat het boek over? 
Martha Hall Kelly schreef met Seringenmeisjes een meeslepende en aangrijpende debuutroman over drie vrouwen en hun strijd voor vrijheid, gerechtigheid en tweede kansen.

1939. Het lot van drie vrouwen verandert voorgoed wanneer Hitler Polen binnenvalt. Caroline Ferriday is een hardwerkende vrouw die haar handen vol heeft aan haar vrijwilligerswerk op het Franse consulaat in New York. Aan de andere kant van de oceaan sluit de Poolse tiener Kasia Kuzmerick zich aan bij het verzet. Eén verkeerde stap kan vreselijke gevolgen hebben, zoals Kasia snel ondervindt. De ambitieuze Herta Oberheuser heeft een nieuwe positie aangeboden gekregen als dokter in dienst van de overheid, en wordt onderdeel van het kampregime in Ravensbrück.
De drie vrouwen raken onlosmakelijk met elkaar verbonden wanneer Kasia ook in Ravensbrück terechtkomt en na de oorlog samen met Caroline strijdt voor gerechtigheid.
Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover en de titel verwacht je niet dat je een aangrijpend verhaal gaat lezen. De titel komt erg lieflijk en romantisch over en pas aan het eind van het boek begrijp je waarom er voor deze titel is gekozen. Het is jammer dat kleur van de titel rood is in plaats van paars, de kleur van de seringen in het verhaal.
Het verhaal wordt in het begin door de ogen van drie vrouwen bekeken en later alleen nog door de ogen van twee vrouwen; door de ogen van een slachtoffer van Ravensbrück, een medewerkster van Ravensbrück en een vrijwilligster van het Franse consulaat in New York. Het is niet verwarrend, want bij aan het begin van elk hoofdstuk staat de naam van de persoon waar het het betreffende hoofdstuk over gaat.
Het verhaal is op een hele vlotte manier geschreven waardoor het verhaal lekker wegleest. Je zit vanaf de eerste zin in het verhaal en wilt alleen maar verder lezen omdat je heel benieuwd bent naar hoe het verder gaat en hoe het gaat aflopen, of bepaalde mensen stiekem toch nog leven, of bepaalde mensen spijt hebben van hun daden en of een bepaald persoon uitiendelijk toch het verleden kan laten rusten. Langzaamaan wordt je via diverse wegen naar het verrassende plot geleid.
Het is een verhaal over schuldgevoelens, angst tijdens de gevangenschap in een kamp, de angst die je oploopt dankzij  het kamp waardoor je bepaalde geluiden en geuren niet meer kan verdragen en bang bent voor bepaalde personen en bepaalde dieren, maar ook een verhaal van gerechtigheid, leren omgaan met een verlies en vergeven.
Dat het verhaal op een waargebeurd verhaal berust, maakt het boek nog interessanter. Het is een stukje uit de geschiedenis die niet echt bekend is bij velen. Je kan zien dat de auteur zich in het leven van vlak voor-, tijdens- en na de oorlog heeft verdiept. Ze heeft niets mooier gemaakt dan het was. Toch heeft ze ook voor een beetje romantiek in het verhaal gezorgd, zodat je even op adem kunt komen van de heftige gebeurtenissen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek zeker.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel mooi, maar persoonlijk had ik voor een paarskleurige font gekozen omdat de seringen in het verhaal ook paars zijn.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg lieflijk, romantisch, terwijl het verhaal dat allerminst is. Toch past de titel wel bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot waardoor het boek lekker wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is een verhaal die waarschijnlijk maar bij weinig mensen bekend is.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is heel erg goed. Langzaamaan wordt je via diverse verhaallijnen naar het plot geleid.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, je zit er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het verhaal zeker. Eenmaal in begonnen, is het lastig om het boek weg te leggen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, ik had niet verwacht dat het zo zou lopen.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Dat zijn ze zeker. Het zouden zomaar mensen kunnen zijn die kent of gekend hebt.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Caroline Ferriday omdat ze een hart van goud had en zich inzette voor de mensen die het nodig hadden.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Met Caroline en Kasia zou ik bevriend kunnen zijn, maar met Herta niet, ook niet voor de oorlog begon, omdat ze te anders dacht dan ik doe.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
New York en Parijs lijken me heel mooi, maar de Poolse plaatsen klinken niet echt mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
In New York in die tijd misschien wel, maar zeker niet in Polen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker. Ik had wel eens gehoord dat ze medische experimenten op kampgevangenen uitvoerden, maar dat het zo erg was, dat had ik niet verwacht, dat heeft me heel erg aangegrepen, maar ook het verdriet van Kasia greep me heel erg aan.

Mooie quote in het boek: 
Een dokter zonder liefde is als een automaat.

Zou je het boek aanraden? 
Dit boek is echt een aanrader als je geïnteresseerd bent in de verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik dus niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.

Ga je de verfilming bekijken? 
Er is nog geen verfilming van het boek, maar ik verwacht wel dat het boek ooit verfilmd wordt, want daar is dit boek zeker voor geschikt. Mocht die ooit verfilmd worden, dan ga ik die niet kijken omdat ik het verhaal liever in mijn hoofd hou zoals ik het gelezen heb.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, dat hangt van het boek af.

Leuk weetje over het boek:
Je kan de plattegronden van de belangrijkste plaatsen op de site van Martha Hall Kelly bekijken.

Leesfragment:
Op de site van ambo | anthos uitgevers kan je een leesfragment lezen, klik daarvoor op de button Lees fragment onder het boek.

Website van de auteur:
Martha Hall Kelly

Website van de uitgever:
ambo | anthos uitgevers
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal

Waar gaat het boek over? 
Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin drugssmokkel,…