De Nieuwe Mode Van Oranje - Els Smit




Royalty is hot news. Koningin Máxima zit na een werkbezoek nog niet in de auto of de hele wereld weet wat ze draagt, wie het heeft gemaakt en wat het heeft gekost. De afgelopen tien jaar is de wereld door de komst van internet in duizelingwekkend tempo veranderd. Net als iedereen kreeg het Koninklijk Huis met de enorme impact van de nieuwe media te maken. Doordat foto's en bewegend beeld zo belangrijk zijn geworden, gaat de aandacht nog meer dan voorheen uit naar de kleding en de juwelen van het koningspaar en de prinsessen. Ondanks al die informatie worden de grote lijnen van het koninklijke kledinggedrag echter zelden of nooit beschreven. In De nieuwe mode van Oranje gebeurt dit wel.

Heel erg luxe

Bij het zien van de schitterende cover krijg je al een indruk van waar het boek over kan gaan. Het boek ziet er door het dikke, glanzende papier en de cover, die dikker is en glanst, heel erg luxe uit.
Tijdens het lezen van het mooie en rake woord vooraf, krijg je zin om het boek te gaan lezen en te genieten van de foto's die echt een lust voor het oog zijn.

Mode in de loop van de jaren

De nieuwe mode van Oranje van Els Smit is een heel mooi en interessant boek die niet alleen voor Oranje-gezinden is, maar ook mode-liefhebbers zullen het een schitterend boek vinden. Het is mooi om te zien hoe de mode in de loop van de jaren is veranderd, hoe bepaalde kledingstukken, hoeden en juwelen soms later weer gedragen worden, maar vaak zo, dat het lijkt of het nog nooit is gedragen, dat het nieuw is. Je komt krijgt er ideeën door om dat zelf ook toe te passen.

Je gaat anders naar de kleding kijken

Elk hoofdstuk wordt vooraf gegaan met een inleiding over de persoon waar het in het betreffende hoofdstuk om draait, wie de favoriete ontwerpers van de betreffende persoon zijn, wat de stijl is die de betreffende persoon graag draagt, daarna volgen de foto's met uitleg van wat de betreffende persoon aan heeft. Soms krijg je door middel van foto's uit vervlogen tijden, een kijkje in het verleden.
Je leest hoe de ontwerpers op ideeën kwamen, welke technieken er gebruikt zijn zoals bijvoorbeeld 'Het Staphorster stipwerk', welke stoffen er zijn gebruikt. Soms blijkt de kleding die de koningin of een prinses draagt bij een bepaalde gelegenheid symbool te staan voor iets zoals bijvoorbeeld de japon die prinses Mabel tijdens de inhuldiging droeg. Je gaat er anders naar kijken. Je komt achter de geschiedenis van bepaalde stijlen als de Beatrix-hoed en achter het verhaal van bepaalde juwelen als de Libelle broche van prinses Irene.

Ook de kleding van de koningin en de prinsen komen aan bod

Niet alleen kom je in De nieuwe mode van Oranje van Els Smit meer te weten over de kleding, hoeden en juwelen van de koningin en de prinsessen, hoewel het grootste gedeelte van het boek logischerwijs daar wel over gaat omdat vrouwen nu eenmaal meer kunnen dragen en combineren, je komt ook meer te weten over de kleding die de koning draagt, waarom je hem vaak in hetzelfde ziet en of dat wel zo is, dat hij misschien niet toch ook af en toe voor iets anders kiest.
Aan het eind kan je meer lezen over de ontwerpers, wie ze zijn en hoe ze er uit zien. Sommige ontwerpers zoals Addy van den Krommenacker en Sheila de Vries, zullen velen, vooral diegenen die de mode op de voet volgen bekend voorkomen, terwijl anderen voor velen onbekend zijn.

Kortom; De nieuwe mode van Oranje van Els Smit is niet alleen een boek voor Oranje-gezinden, maar ook een boek voor eenieder die de mode een warm hart toedraagt. Je krijgt een mooi beeld van wat de Oranjes graag dragen en wie hun favoriete ontwerpers zijn.

Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren

Website van de uitgeverij:



Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg