Grensvertellingen - Adriaen Willemsz



Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De zes korte verhalen die tezamen de bundel ''Grensvertellingen'' vormen hebben allen invloeden uit de spirituele, mythische Keltische traditie. Liefde en angst voor het (on)bekende staan centraal. De verhalen spelen zich in een wisselende omgeving af, en in verschillende tijden, die weer verbonden zijn aan een bestaande plaats. Een kassengebied aan de grens liet ''De glazen stad'' ontstaan, dat zich in de vorige eeuw afspeelt. In het verhaal ''In vuur en vlam'' fungeerde een bijna verdwenen kasteel aan de Maas als basis in een middeleeuwse vertelling, terwijl daarentegen een kasteel in Ierland de auteur inspireerde tot een moderne verdwijning. Een grafheuvel werd het centrum van een sprookje uit de oudheid. Op de grens tussen water en land loeren vreemde schepsels en met groene rubber laarzen start de held in ''De regenexpeditie'' een zoektocht van mythische omvang.

De lezer mag deze bijzondere bundel vrij interpreteren. De auteur heeft niet alles ingevuld, waardoor vrije ruimten ontstaan en verhalen zichzelf vertellen. Steeds weer ervaart de lezer in de verhalen en gedichten een gelaagdheid. Voor degenen die dieper willen zoeken is er de mogelijkheid om deze mystieke, symbolische kant te vinden.
Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover krijg je een idee van dat je 6 mooie, bijzondere verhalen gaat lezen. Elk verhaal, die elk een passende titel hebben, wordt vooraf gegaan met een bijpassende foto en passend gedicht.
De verhalen, die vlot en beeldend geschreven zijn, laten je nadenken en je moet geregeld tussen de regels doorlezen om de betekenis te begrijpen, soms moet je zelfs even teruglezen. Het zijn mystieke verhalen waarvan sommige uit lang vervlogen tijden lijken te komen, dat ze al eeuwenlang verteld worden zoals bijvoorbeeld 'Het wentelen in de heuvel', terwijl andere verhalen nieuw lijken, ze nog maar net hooguit 10 jaar verteld worden zoals bijvoorbeeld 'Het spoor bijster'. Eenmaal aan een verhaal begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen, wil je verder lezen omdat je wilt weten hoe het eindigt.  Soms komt een verhaal met een schok tot een eind zoalsbijvoorbeeld 'Rimpels in het zand', een andere keer zit je met verbazing het eind te lezen en herlees je het laatste stukje om het te begrijpen zoals bijvoorbeeld 'De glazen stad'. Hoewel het meestal vervelend is als een verhaal een open eind heeft en er geen vervolg op komt, is het in dit geval niet niet erg dat de verhalen allemaal een open eind hebben. Je kan zelf bedenken wat er gebeurd zou kunnen zijn, of iets gedroomd is of niet. In het echte leven heb je soms ook het gevoel dat iets niet duidelijk is, dat er geen antwoorden voor zijn, hoe je ook zoekt naar antwoorden.
De verhalen zijn niet te lang zodat je het boek ook tussendoor kan lezen, bijvoorbeeld tijdens een werkpauze. Het is ook een mooi boek dat je kunt lezen als je bijvoorbeeld een reading-challenge te halen hebt, het boek is in hooguit 3 uur uit.
kortom, als je van korte verhalen met een open eind houdt, dan is dit boekje zeker een aanrader.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, maakt nieuwsgierig.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel zijn de verhalen?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn goed opgebouwd. Langzaam wordt je naar het plot geleid waarbij er af en toe naar het verleden wordt gekeken.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker. Als je eenmaal aan een verhaal begint, wil je alleen nog maar verder lezen omdat je benieuwd bent naar de afloop.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar hij laat je wel nadenken over bepaalde dingen. De verhalen laten zien dat er meer is tussen hemel en aarde, dat bepaalde dingen soms geen uitleg nodig hebben, omdat ze niet te begrijpen zijn. Soms is dat ook niet nodig. Andere keren is het wel goed dat je erover na gaat denken en dan ontdekt dat de oplossing dichterbij is dan je dacht.

Mooie quote in het boek: 
'Het is een eindje lopen maar alle langere wegen zijn niet noodzakelijkerwijs omwegen,' aldus Dirk.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek iedereen aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor iedereen die van korte, mystieke verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, één keer vind ik genoeg.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Mijn man gaat het boek mee naar zijn werk nemen zodat zijn collega's het boek ook kunnen lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt






Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg