Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Wil je schrijver worden of ben je dat al?

Ik heb een paar keer een poging gedaan om een boek te schrijven, maar steeds gooide ik de teksten die ik had geschreven weg omdat ik het helemaal niets vond. Toch wil ik wel ooit een boek schrijven, maar waarover? Geen idee. Soms vliegen er wel ideeën door mijn hoofd, maar vergeet ze net zo hard en vergeet het dan ook om op te schrijven omdat ik meestal met iets anders bezig ben. Eigenlijk zou ik, net als veel schrijvers, altijd en overal een notitieboekje met pen bij me moeten hebben zodat ik alles wat in me opkomt kan opschrijven. Ja, ik ben daar nog heel ouderwets in; ik schrijf het liever op in een notitieboekje dan dat ik het typ in een programma op mijn smartphone of Chromebook. Ook al moet ik soms puzzelen om te begrijpen wat ik ook al weer heb opgeschreven, zo beroerd is mijn handschrift, maar dat heeft toch ook wel weer iets vind ik. Maar die droom om ooit een boek te schrijven gaat vast nog wel eens uitkomen. 
En hoe zit het met jou? Wil jij ook ooit schrijver worden of lie…

Van Het Pad - Frank FlippoVan uitgeverij Auteursimpresariaat Baumann & Co mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Frank Flippo is geboren om te reizen. Zijn onblusbare nieuwsgierigheid leidt hem naar alle uithoeken van de wereld en daar observeert hij de plaatselijke gebruiken zoals een kunstkenner een juist ontdekt schilderij onderzoekt. Frank is zo'n ervaren reiziger die zich niet meer druk maakt om een vieze wc-bril, een jengelend kind of een vliegtuig met vertraging. Hij geeft overal zijn ogen de kost, praat met iedereen in een van de vele talen die hij beheerst en schrijft er dan prachtige verhalen over. Frank let op het detail en deelt zijn persoonlijke beschouwingen vrijuit. Hij is beleefd, respectvol, erudiet, belezen, gezellig en vol aangename anecdotes, soms een tikkeltje spiritueel, maar nooit opdringerig. Een reisgezel met wie je graag de wereld verkent.
In een vloeiende, soms prozaïsche en eigentijdse stijl vertelt hij in deze bundel over zijn persoonlijke belevenissen in Mexico, Tibet en Thailand. Hij schrijft net zo gemakkelijk een aangrijpend stuk over een volslagen onbekend Duits eiland dat figureerde in Hitlers dromen over Kraft durch Freude, als over New York waar hij zich in een Danny DeVito film waant en op zoek gaat naar het Nederlandse verleden.
Reis mee in de manier waarop Frank van het pad af gaat.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Frank Flippo voltooide de School voor de Journalistiek en studeerde in Utrecht cultuurgeschiedenis. Reizen is zijn lust en zijn leven. Zo ook schrijven. Frank heeft diverse prijzen gewonnen met zijn bijzondere verhalen. Deze bundel is zijn meest persoonlijke publicatie tot op heden en zijn debuut als reisschrijver.

Bron: achterkant boek

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover en de titel verwacht je niet een standaard reisboek te gaan lezen, waar de beruchte toeristenpleisters worden beschreven, maar juist de minder of helemaal niet bekende gebieden waar je als toerist niet zo snel aan zou denken. Gelukkig is dat ook zo, want gelijk in het eerste hoofdstuk neemt de auteur je mee naar Prora, Hitlers kuuroord. Inderdaad, niet bepaald een plek wat bij de meesten in gedachten komt om dat eens te bezoeken. Toch is het goed dat de auteur dat wel heeft gedaan, want zo weet je hoe het eruit ziet, hoe het gebouwd is en waar het gebouw uiteindelijk voor gebruikt is doordat hij met iemand in gesprek kwam die daar heeft gewerkt.
Zo heeft hij over de wereld meerdere mooie ontmoetingen, is hij op meer plaatsen geweest waar je niet zo snel aan denkt als toerist. Daardoor zijn de verhalen interessant om te lezen en krijg je meer te weten over de plaatsen, de gebruiken, de geschiedenis, tradities en hoe bepaalde tradities zoals bijvoorbeeld alumbrada in Mexico gevierd worden.
De auteur is eerlijk, recht voor zijn raap, maakt niets mooier dan het is, soms is het op het randje of gaat hij net te ver, maar het is hoe hij de reizen ervaart. Op een beeldende manier heeft hij het boek geschreven. Zo beeldend, dat het haast lijkt of je in gedachten mee op reis bent.
Het boek eindigt met de interessante biografie van de auteur, zodat je de auteur beter leert kennen.
Minpuntje is dat de tekeningen vaak onduidelijk zijn. Als de oorspronkelijke foto's waren gebruikt, dan was het mooier en duidelijker geweest.
Kortom; als je van bijzondere reisverhalen houdt, dan is dit boek echt een aanrader. Juist omdat het geen standaard reisverhalen zijn waar alles mooier gemaakt is, dan het in werkelijkheid is, maar eerlijke verhalen waar niets mooier is gemaakt dan het is. Je wilt na het lezen van dit boek bepaalde plaatsen met eigen ogen gaan bekijken, terwijl je andere plaatsen toch maar liever links laat liggen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want dat is wat de auteur meeste tijds heeft gedaan, hij is over het algemeen steeds van de beruchte toeristenpaden afgeweken en heeft zijn eigen pad gevolgd.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het zijn de verhalen van de reizen zoals hij ze ervaren heeft.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
Die zijn goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zal er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker, eenmaal aan een verhalen begonnen, kan je niet meer stoppen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Sommige plaatsen klinken mooi, andere wat minder.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het verbaasde mij dat je vooral als man zijnde toch niet in Thailand vrij rond kan lopen zonder aangeklampt te worden door de plaatselijke vrouwen. Dat je dan beter naast je vrouw/vriendin kan lopen als je niet lastig gevallen wilt worden. Uiteraard ken ik de verhalen wel, maar dat het zo erg is, had ik niet gedacht.

Mooie quote in het boek: 
Beleefdheidsvormen anonimiseren, zodat de aangesprokene daarachter een comfortabele, persoonlijke ruimte overhoudt.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor reisfanaten.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, één keer vind ik genoeg.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Mijn man neemt het boek mee naar zijn werk zodat zijn collega's het boek ook kunnen lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Leesfragment:
Ga naar de site van Auteursimpresariaat Baumann & Co en klik op de button Inkijkexemplaar om een leesfragment van Van Het Pad te lezen.

Website van de auteur:
Frank Flippo

Website van de uitgever:
Auteursimpresariaat Baumann & Co
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…