Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Ik Ben Het - Marco Termes

Ik mocht dit boek voor mijn pagina op de leesmagazine van bol.com lezen, je kan mijn recensie daarom daar vinden.


De Rode Dageraad - Simon Sebag Montefiore


Van uitgeverij Boekerij mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Red Sky At Noon

Waar gaat het boek over? 
Benya Golden is gevangengezet in de goelag voor een misdaad die hij niet heeft begaan. Hij sluit zich aan bij een strafbataljon, opgebouwd uit kozakken en veroordeelden, om te helpen de nazi's te bevechten. Benya tekent bij de Russische cavalerie, en op een hete dag in juli 1942 wordt hij achter de vijandelijke linies gedropt. Maar wie kan hij vertrouwen in deze hel, deze haast onmenselijke periode in de geschiedenis?

De rode dageraad is het magistrale verhaal van een gewone man, Benya, zijn strijd op de steppes van Zuid-Rusland en zijn intense liefde voor een Italiaanse verpleegster. Daarnaast biedt het een ongekende inkijk in de plannen van Stalin zelf in het Kremlin, en de romance tussen zijn dochter en een journalist aan het oostfront. De personages worden op meesterlijke wijze vervlochten met de geschiedenis en vormen zo een prachtig meeslepend boek over passie, moed en overlevingsdrang.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Simon Sebag Montefiore (1965) is journalist, biograaf en romanschrijver. Hij schrijft voor onder meer The New York Times, The Sunday Times en de Evening Standard, en is de auteur van de romans Sashenka en Een koude winternacht, en de non-fictie-bestsellers De Romanovs en Stalin. Zijn boeken worden wereldwijd in 35 talen gepubliceerd en wonnen reeds verschillende prestigieuze prijzen. Hok woont in Londen met zijn vrouw Santa Montefiore, bestsellerauteur van vele romans, en hun twee kinderen.

Bron: achterflap boek.

Vertaald door:
Merel Leene

Omslagontwerp:
DPS Design & Prepress Studio

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789022577059
Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
384

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Voor zover ik weet is het boek (nog) niet verfilmd, maar het zou zomaar kunnen dat dit boek in de toekomst verfilmd wordt. Het leent zich er goed voor.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de ruiter op zijn paard die rustig door een weiland loopt op de cover en de titel, verwacht je niet dat er een heftig verhaal achter zit. Je verwacht eerder het tegendeel, maar schijn bedriegt.
In het woord vooraf en in de noot van de auteur kom je meer te weten over de operatie Barbarossa. Je leest welke stukken op waarheid berusten en welke stukken fictie zijn, welke personages echt bestaan hebben en wie fictie zijn. Ook vertelt de auteur hoe hij het boek heeft geschreven, waar hij de ideeën vandaan haalde.
De personen, dieren en omgeving worden kort, maar krachtig omschreven, soms zelfs haast poëtisch.
Tijdens het lezen van de proloog word je nieuwsgierig naar het verhaal, naar het verleden van Benja, je wilt weten wie hij echt is en als je het boek uit hebt, heb je hem in je hart gesloten. Je wordt meegesleurd in een hartverscheurend verhaal vol emoties, ongeloof, liefde, overleven en onwerkelijkheden. Je leest hoe het is om continu te leven in angst, de verschrikkingen van de oorlog, onmogelijke keuzes die gemaakt moeten worden zoals bijvoorbeeld om iemand te vermoorden omdat hij jou anders vermoord, waarom sommigen overlopen, wie je wel en wie je niet kan vertrouwen, waar de normen en waarden totaal anders zijn dan in tijden dat het geen oorlog is.
Het verhaal kent vele onverwachte wendingen die je niet ziet aankomen, je wordt geregeld op het verkeerde been gezet. Soms is het verhaal wat ongeloofwaardig en dan met name zo vaak als Benja van de dood is gered en ook het slot verhaal van Fabiana & Ippito komt wat ongeloofwaardig over, maar dat is niet storend.
Ondanks dat het een hartverscheurend verhaal is, moet je toch af en toe lachen zoals bijvoorbeeld bij een stukje waar iemand is overleden en dat Benja aan de beroemde stop-zin 'Ik zeg het maar' van de overledene moet denken.
Ook kom je erachter hoe het is om de dochter van Stalin te zijn, wat de voor- en nadelen zijn. Hoe het meisje snakt naar de liefde van haar vader, naar vertier, haar eerste echte liefde en wat Stalin daarvan vindt. Hoe ze reageert als ze de waarheid over het overlijden van haar moeder hoort.
Kortom; dit is een hartverscheurende roman over de Tweede Wereldoorlog, Het is raadzaam om dit boek niet vlak voor het slapen gaan en tijdens het eten te lezen, zeker niet als je niet beschikt over een stalen maag. Dit in verband met de vele bloederige stukjes.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die us heel mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel mooi, poëtisch.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend, soms iets te beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het is op een chronologische manier geschreven waarbij er geregeld naar het verleden wordt gekeken.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Als je eenmaal in het boek begint, dan is het boek moeilijk weg te leggen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft me echt verrast. Ik had een totaal ander plot verwacht.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Over het algemeen wel, een enkele keer komt een persoon wat ongeloofwaardig over zoals het verhaal van Fabiana over haar man.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Svetlana, omdat, ondanks dat ze ervan geniet dat ze veel macht heeft, toch ook een heel wijs meisje is en een goed hart heeft. Je gunt haar alleen maar het beste.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het is ongelooflijk tot welke onmogelijke keuzes je gedwongen kan worden als het oorlog is, dat het vaak echt hij of jij is. Ik hoop dat nooit mee te maken.

Mooie quote in het boek: 
De oorlog was als een gezwollen rivier die alles meesleeurde; ondenkbare gebeurtenissen en onwaarschijnlijke mensen werden in de stroomvernsellingen ruw bij elkaar gesmeten.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen dit boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor mannen en een ieder die geïnteresseerd is in de verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Dit was het laatste deel, maar de vorige delen ga ik zeker ook lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag weer terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Leuk weetje over het boek:
Het boek is in 72 talen vertaald.

Leesfragment:
Ga naar de site van uitgeverij Boekerij en klik onderaan op Inkijkexemplaar om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
SIMON SEBAG MONTEFIORE

Website van de uitgever:
BOEKERIJKoop bij bol.comReacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…