Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

Koning In Europa - Yolande Van Der Deijl


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Oranje's Gewaagde Expeditie Naar Londen In 1688

Waar gaat het boek over? 
Op 15 november 1688 landde stadhouder prins Willem III (1650-1702) met een internationaal leger in Brixham in het zuiden van Engeland. Het kostte de Prins van Oranje 44 dagen om Londen te bereiken waar hij door een uitzinnige menigte werd verwelkomd. In april 1689 werd Willem, samen met zijn vrouw Mary Stuart II, gekroond tot koning van Engeland, Schotland en Ierland. Deze geschiedenis staat bekend als de Glorieuze Revolutie. Oranje's expeditie, zijn koningschap en de gevolgen voor Europa staan in dit boek centraal. Daarbij worden de politieke ontwikkelingen, de militaire onzekerheden en het lot van de koninklijke hoofdrolspelers belicht - dat Willem zich tijdens deze tocht met succes kon opwerpen tot koning, lag niet direct voor de hand.

Koning in Europa beschrijft de route die Willem en zijn legers in november en december van 1688 aflegde. In 27 hoofdstukken wordt de lezer langs de zogenaamde 'Orange Way' geleid, in de voetsporen van Willem III.

Dit boek is geschiedenis en reisgids tegelijkertijd. Je krijgt niet alleen inzicht in een voor de Engelse geschiedenis zeer belangrijke periode, het boek brengt je ook naar Exeter, Stonehenge, Windsor en Londen, plaatsen die in een bezoek aan Engeland niet mogen ontbreken.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Yolande van der Deijl is geboren in Den Haag (1964) waar zij aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Audiovisiuele Vormgeving studeerde. Vervolgens werkte zij in de Verenigde Staten en studeerde Internationae Betrekkingen in San Fancisco. Sinds 2009 woont en werkt zij in Dresden.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Wessel Westerveld

Jaar van verschijnen:
2017

ISBN:
9789463383004
Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
268

Genre:
Geschiedenis, maatschappij en politiek.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de, wat arrogante, man op de cover heb je al een idee waar het boek over kan gaan. De titel en de subtitel maken nieuwsgierig naar wat er nu precies bedoeld wordt en wat de man op de cover precies daarmee te maken heeft. Danzij het mooie voorwoord van Wout Troost krijg je een idee waar het boek over kan gaan.
Koning in Europa is niet het zoveelste duizend-in-een-dozijn boek over stadhouder-koning Willem III, het is een schitterend reisverslag waarnaast je ondertussen wat meer leest over een belangrijk stukje geschiedenis van Nederland, Frankrijk en Engeland, waarbij je meer komt te weten over het begin van Europa en wat stadhouder-koning Willem III daarmee te maken heeft. In 27 hoofdstukken kom je erachter waarom hij naar Engeland ging, hoe de route liep, waar hij logeerde, met wie hij reisde, wie zijn vertrouwelingen waren, waarom Willem met Mary trouwde, hoe Willem III, eerst een stadhouder, de koning van Engeland, Schotland en Ierland werd. Waarom steeds meer soldaten, officieren en anderen de kant van Willem III kozen en koning James II in de steek lieten en wat de reactie erop was. De verschillen tussen de soldaten en officieren van Willem en die van James, maar ook de wat de verschillen tussen Willem en James in de strijd was.
De auteur geeft haar kijk erop, geeft haar mening over hoe het volgens haar gegaan en hoe zij erover denkt, waardoor het een heel persoonlijk verhaal is geworden. Je krijgt een ander beeld van stadhouder-koning Willem III. Na het lezen van dit boek begrijp je hem beter, begrijp je waarom je waarom hij was zoals hij was.
Aan het eind vertelt de auteur wie wie was, hoe ze erop kwam om dit boek te schrijven en geeft ze je tips voor het bezoeken van bepaalde plaatsen, plaatsen die genoemd worden in dit boek, waar Willem is geweest en waar hij heeft gelogeerd toen hij naar Engeland kwam. Je wilt daardoor de genoemde route gaan reizen en de genoemde plaatsen bezoeken. De foto's maken het boek compleet.
Minpintje is dat de noten achterin staan in plaats van onder de bewuste pagina's.
Kortom; dit is een heel interessant boek over hoe stadhouder Willem III koning van Engeland kon worden.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Ondanks dat Willem III er nogal arrogant kijkt, is het een mooie cover.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Over het algemeen vlot.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel origineel, het is niet het zoveelste duizend-in-een-dozijn boek over Willem III, het is een reisverslag waarbij je ondertussen meer komt te weten over een belangrijk stukje geschiedenis van Nederland, Frankrijk en Engeland.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het is chronologisch geschreven waarbij er geregeld terug- of vooruitgeblikt wordt als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb dit keer geen favoriet persoon.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Londen is een hele mooie stad en de andere plaatsen klinken ook mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Nee, niet echt, maar dat is niet erg.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in de koninklijke geschiedenis.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…