Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

Schaduwzus - Bert Kaag


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Spannende psychologische roman

Waar gaat het boek over? 
Schaduwzus is een boek over de maakbaarheid van het geheugen én de grenzeloze verbondenheid van de hoofdpersoon met een lang overleden zus.
De dochter van Holger vander Zanden raakt op dertienjarige leeftijd in coma nadat iemand haar van de fiets duwt. Holger gaat op zoek naar de dader en raakt daarbij verstrikt in feiten, illusies en waanbeelden. Die raken sterk aan zijn eigen verleden waarin zijn zus verdronk en het onheil zijn leven binnensloop.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Bert Kaag uit Blokker (wervershoof, 1955) is de auteur van vele toneelstukken en theaterproducties. Sinds een aantal jaren richt hij zich met succes op het schrijven van romans.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463384001

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
294

Genre:
Psychologische romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Schaduwzus van Bert Kaag krijg je een ongemakkelijk gevoel. Je wilt weten wie die persoon is en wat er is gebeurd met die persoon. De titel geeft vragen als 'wat wordt ermee bedoeld?'
Meteen vanaf de eerste zin wordt je meegevoerd in het boek. Zo te verder je komt, zo te meer dat de hoofdpersoon in je gaat zitten. Je voelt zijn verdriet, angsten en wanhoop. Je wilt weten wat er echt is gebeurd met zijn dochter en zijn zus. Wie zat er achter de ongelukken of waren beiden stomme ongelukken? Was het dezelfde persoon of twee verschillende personen en was het toeval dat beiden op dezelfde leeftijd een ongeluk kregen? Waarom blijft hij maar aan zijn zus denken? Wat betekent het allemaal voor zijn gezin? Was het allemaal wel echt gebeurd of zitten er ook waanbeelden tussen die niet echt gebeurd zijn? Wat is zijn rol in dit alles? Je leeft met hem mee en hoopt dat hij ooit ontdekt wat er echt is gebeurd met zijn zus en zijn dochter. Je hoopt dat hij het verleden ooit een plekje kan geven zodat hij weer kan doen wat hij echt wil.
Schaduwzus laat zien wat het geheugen met je kan doen, hoe die je soms voor de gek kan houden, wat een onverwerkt verleden met iemand kan doen, wat ant-depressiva met iemand kan doen en wat een onverwerkt verleden kan doen in een relatie.
Het verhaal eindigt met een verrassend plot en met een open einde waar je zelf kan invullen hoe het verhaal verder zou lopen.
Kortom; Schaduwzus van Bert Kaag is een spannende psychologische roman vol met verrassende wendingen, een verrassend plot en een open eind waar je zelf het eind in kan vullen. Het is een verhaal dat in je gaat zitten. Zelfs de stukjes die ongeloofwaardig klinken, komen heel geloofwaardig over. Het is een verhaal dat echt gebeurd had kunnen zijn.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint, kan je niet meer stoppen omdat je wilt weten wat er is gebeurd en welke rol Holger erin speelt.

Heeft het plot je verrast?
Ja, ik had een ander plot verwacht. Toch als je goed leest, was het ook weer niet zo'n verrassing.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker. Zelfs de stukjes die ongeloofwaardig klinken, komen geloofwaardig over.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ze zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Leah, omdat ze voor een stoer, maar ook risicovol beroep heeft gekozen. Achter haar harde gelaat blijkt  echter een vrouw met een klein hartje te zitten.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik niet. Ik zou gek van hem worden.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Afghanistan klinkt niet mooi, maar de overige plaatsen klinken wel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Het verhaal speelt zich in 2012 af en dat jaar is mij goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het verhaal laat zien wat het met je kan doen als je een nare gebeurtenis uit het verleden niet goed hebt verwerkt. Dat heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Het is soms zwaar om de waarheid te kennen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van psychologische romans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
Bert Kaag

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…