Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Hoe heb jij jouw boeken in de boekenkast staan?

Vroeger stonden mijn boeken door elkaar in de boekenkast, net hoe het mij uit kwam en waar nog een plekje vrij was. Sinds een jaar of twee heb ik de boeken opgedeeld in genres en staan ze zo in de boekenkast. Er zijn twee planken met uitzonderingen die niet op genre liggen; dat zijn de gesigneerde boeken en de recensieboeken, die staan ieder door elkaar. Dus de gesigneerde exemplaren staan bij elkaar, maar wat genre betreft doorelkaar en zo heb ik dat ook met de recensieboeken. Het mooie van het op genre plaatsen is dat je dan goed kan zien welke soort boeken je het meest hebt gelezen en waar je voorkeur dan toch (onbewust) naar uit gaat. Bij mij zijn dat de boeken over oorlog en de boeken over geschiedenis en de plaatsen op de wereld waar ik het meeste van heb. Het zijn ook genres waar ik graag over lees naast de andere genres.

Hoe heb jij jouw boeken in de boekenkast staan?

Van Patriot Tot Activist - René Gaspar


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Dagboekaantekeningen en herinneringen aan de krijgsgevangenschap in Duitsland 1914 -1918

Waar gaat het boek over? 
Van patriot tot activist is het dagboek van een Belgische soldaat in de Eerste Wereldoorlog. Zijn vuurdoop, zijn gevangenneming, zijn deportatie naar Duitsland en zijn opsluiting in achtereenvolgens de kampen van Münster-Lager, Soltau en Göttingen. Zijn educatief en cultureel werk voor zijn Vlaamse lotgenoten en zijn vlucht naar Nederland uit vrees voor de wraak van de Belgische regering: 15 tot 20 jaar dwangarbeid. Zijn uiteindelijke veroordeling in 1922 tot de doodstraf. Een unieke publicatie met bijna 200 foto's en documenten alsmede de openbaarmaking van de merkwaardige procesgang die tot deze absurde veroordeling heeft geleid.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Aspekt Graphics

Jaar van verschijnen:
2017

ISBN:
9789463382687

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
426

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de man op de cover van Van patriot tot activist van René Gaspar krijg je het gevoel dat het een vrolijke man was waar geen kwaad in zat, maar toch wilde vechten voor zijn vaderland omdat hij dat als zijn plicht zag. Je wordt mede door de titel en subtitel nieuwsgierig naar zijn verhaal.
Het is een aangrijpend verhaal van een jonge man uiteindelijk gevangen wordt genomen door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog. Dankzij zijn dagboekaantekeningen, de foto's en kranteberichten krijg je een goed beeld van hoe het er in het leger en in de kampen aan toe ging in de Eerste Wereldoorlog, hoe hij gevangen werd genomen, hoe de reis naar het eerste kamp was, wat ze aten en dronken en hoe ze hun tijd door kwamen, wat ze deden en wat de prijzen waren voor eten, drinken en andere dingen, hoe velen elkaar hielpen, hoe René alles ervaart en hoe anderen hem zagen.
Je ziet René groeien van een jonge man die een beetje naïef was, naar een geharde jonge man die uiteindelijk opkomt voor het Vlaams, wil zorgen dat dat niet verloren ging. Je kan daar eigenlijk alleen maar bewondering voor hebben, anderzijds kan je je ook afvragen of hij daar weer niet te fel in was zoals bijvoorbeeld een van de eisen aan zijn toekomstige vrouw. Wat ook bewonderenswaardig is, is dat hij zijn geloof trouw bleef, dat hij niet verbitterde tot een ongelovige.
In het nawoord lees je hoe zijn merkwaardige procesgang ging die tot een absurde veroordeling heeft geleid en hoe hij er onderuit kwam, waar hij daarna naar toe is verhuisd en hoe zijn leven verder liep.
Je moet je overigens wel in de tijd verplaatsen, want wat nu ondenkbaar lijkt, was in die tijd heel normaal. Niet alleen de denkwijzen, maar ook wat ze deden. Daarnaast werden normen en waarden in gevangenschap ook nog eens anders dan als je vrij was.
De foto's en landkaarten maken het boek compleet. Je krijgt er een nog beter beeld door. Nog een pluspunt is dat de noten onderaan staan.
Kortom; Van patriot tot activist van René Gaspar geeft een heel goed beeld van hoe het in de Eerste Wereldoorlog in de krijgsgevangenkampen aan toe ging. Hoe René van een patriot uiteindelijk een activist werd die uiteindelijk een absurde veroordeling kreeg die niet paste bij waar hij voor stond en wat hij deed.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Over het algemeen vlot en beeldend, soms wat kortaf en een enkele keer iets te langdradig, maar dat mag in een dagboek.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is zoals René het allemaal heeft beleefd, gevoeld.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het is in dagboekvorm geschreven, dat is prettig.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik niet.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dat denk ik niet.
Ik denk overigens dat René ook moeite zou hebben met de huidige tijd die totaal anders is dan in de tijd dat hij leefde waar bepaalde normen en waarden anders waren.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. De procesgang en de veroordeling heeft me heel erg verbaasd. Zelfs voor die tijd moet dat absurd zijn geweest.

Mooie quote in het boek: 
Maar het kan niet anders: ik pleeg geen verraad aan mijn overtuiging.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Eerste Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Dat denk ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Leuk weetje over het boek:
Het is geen leuk weetje, maar René Gaspar is drie weken na zijn pensioen overleden.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: