Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Stilte Graag! - Erik Le Romancier

Van Erik Le Romancier mocht ik zijn boek lezen en recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Soms hilarisch, soms aangrijpend, soms fantastisch, soms fel realistisch, maar altijd ontroerend en onderhoudend, dat zijn de verhalen van Erik Le Romancier.
Le Romancier is een ware meester in het prikkelen van zijn publiek met korte, krachtige en vrijmoedige vertellingen over gewone mensen in ongewone situaties.
Met vlot geschreven en uiterst invoelbare verhalen als 'Stilte graag!', 'Mama ben jij een hoer?' en 'Vergulde pil' daagt Erik Le Romancier zijn lezers op humoristische, indringende en soms zelfs schaamteloze wijze uit tot nadenken over henzelf en hun leven.
En tot het tellen van hun eigen zegeningen...
'Stilte graag!' is smeuïg, sappig en sexy van de eerste tot de laatste bladzijde.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover en het lezen van de titel krijg je het gevoel dat je het boek gaat leze…

Van Patriot Tot Activist - René Gaspar


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Dagboekaantekeningen en herinneringen aan de krijgsgevangenschap in Duitsland 1914 -1918

Waar gaat het boek over? 
Van patriot tot activist is het dagboek van een Belgische soldaat in de Eerste Wereldoorlog. Zijn vuurdoop, zijn gevangenneming, zijn deportatie naar Duitsland en zijn opsluiting in achtereenvolgens de kampen van Münster-Lager, Soltau en Göttingen. Zijn educatief en cultureel werk voor zijn Vlaamse lotgenoten en zijn vlucht naar Nederland uit vrees voor de wraak van de Belgische regering: 15 tot 20 jaar dwangarbeid. Zijn uiteindelijke veroordeling in 1922 tot de doodstraf. Een unieke publicatie met bijna 200 foto's en documenten alsmede de openbaarmaking van de merkwaardige procesgang die tot deze absurde veroordeling heeft geleid.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Aspekt Graphics

Jaar van verschijnen:
2017

ISBN:
9789463382687

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
426

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de man op de cover van Van patriot tot activist van René Gaspar krijg je het gevoel dat het een vrolijke man was waar geen kwaad in zat, maar toch wilde vechten voor zijn vaderland omdat hij dat als zijn plicht zag. Je wordt mede door de titel en subtitel nieuwsgierig naar zijn verhaal.
Het is een aangrijpend verhaal van een jonge man uiteindelijk gevangen wordt genomen door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog. Dankzij zijn dagboekaantekeningen, de foto's en kranteberichten krijg je een goed beeld van hoe het er in het leger en in de kampen aan toe ging in de Eerste Wereldoorlog, hoe hij gevangen werd genomen, hoe de reis naar het eerste kamp was, wat ze aten en dronken en hoe ze hun tijd door kwamen, wat ze deden en wat de prijzen waren voor eten, drinken en andere dingen, hoe velen elkaar hielpen, hoe René alles ervaart en hoe anderen hem zagen.
Je ziet René groeien van een jonge man die een beetje naïef was, naar een geharde jonge man die uiteindelijk opkomt voor het Vlaams, wil zorgen dat dat niet verloren ging. Je kan daar eigenlijk alleen maar bewondering voor hebben, anderzijds kan je je ook afvragen of hij daar weer niet te fel in was zoals bijvoorbeeld een van de eisen aan zijn toekomstige vrouw. Wat ook bewonderenswaardig is, is dat hij zijn geloof trouw bleef, dat hij niet verbitterde tot een ongelovige.
In het nawoord lees je hoe zijn merkwaardige procesgang ging die tot een absurde veroordeling heeft geleid en hoe hij er onderuit kwam, waar hij daarna naar toe is verhuisd en hoe zijn leven verder liep.
Je moet je overigens wel in de tijd verplaatsen, want wat nu ondenkbaar lijkt, was in die tijd heel normaal. Niet alleen de denkwijzen, maar ook wat ze deden. Daarnaast werden normen en waarden in gevangenschap ook nog eens anders dan als je vrij was.
De foto's en landkaarten maken het boek compleet. Je krijgt er een nog beter beeld door. Nog een pluspunt is dat de noten onderaan staan.
Kortom; Van patriot tot activist van René Gaspar geeft een heel goed beeld van hoe het in de Eerste Wereldoorlog in de krijgsgevangenkampen aan toe ging. Hoe René van een patriot uiteindelijk een activist werd die uiteindelijk een absurde veroordeling kreeg die niet paste bij waar hij voor stond en wat hij deed.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Over het algemeen vlot en beeldend, soms wat kortaf en een enkele keer iets te langdradig, maar dat mag in een dagboek.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is zoals René het allemaal heeft beleefd, gevoeld.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het is in dagboekvorm geschreven, dat is prettig.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik niet.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dat denk ik niet.
Ik denk overigens dat René ook moeite zou hebben met de huidige tijd die totaal anders is dan in de tijd dat hij leefde waar bepaalde normen en waarden anders waren.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. De procesgang en de veroordeling heeft me heel erg verbaasd. Zelfs voor die tijd moet dat absurd zijn geweest.

Mooie quote in het boek: 
Maar het kan niet anders: ik pleeg geen verraad aan mijn overtuiging.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Eerste Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Dat denk ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Leuk weetje over het boek:
Het is geen leuk weetje, maar René Gaspar is drie weken na zijn pensioen overleden.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal

Waar gaat het boek over? 
Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin drugssmokkel,…