Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk nieuwsbericht vond jij bijzonder ontroerend?

We lezen allemaal dagelijks de krant, de papieren versie of online, kijken bijna dagelijks het nieuws enz. De nieuwsberichten en kranten staan dan negen van de tien keer bomvol ellende. Zelden hoor je iets leuks in het nieuws of lees je iets leuks in de kranten of is het leuke nieuws aan je aandacht ontsnapt omdat de ellende de boventoon voert. Zo dachten de schrijvers van En dan nu het goede nieuws, Franka Hummels Karin Sitalsing er ook over. Die hebben in hun boek een aantal bijzondere verhalen die de kranten niet haalden in een boek geplaatst met het verhaal van de helden zoals bijvoorbeeld jongeren die dementerende ouderen bezoeken. Vandaar deze vraag aan jullie.
Het nieuwsbericht dat mij onroerde, oke, ontroeren is een groot woord, maar voor die persoon heb ik wel bewondering, las ik op de site van LINDA.NL; Te ziek om naar school te gaan, toch je studie halen: Iris (19) deed het.
Verder moest ik de afgelopen week om twee nieuwsberichten lachen met dieren in de hoofdrol. Be…

Verdacht Van Woonplaats Te Zijn Veranderd - Ron Van Hasselt


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
En andere bijna vergeten verhalen mede gebasseerd op het oorlogsdagboek van dokter Marius van Rhijn

Waar gaat het boek over? 
'Verdacht van woonplaats te zijn veranderd.' Zo stond het in 1942 omschreven in het Algemeen Politieblad als mensen voor de bezetter niet meer waren te vinden. In vrijwel alle gevallen ging het om Joden die waren ondergedoken.

Marius van Rhijn, huisarts in Enschede, hoorde zoveel verontrustende berichten, dat hij zich voorbereidde op een onderduik voor hem en zijn gezin. Zijn verhaal wordt verteld aan de hand van zijn handgeschreven oorlogsdagboek. Daaruit blijkt dat zijn onderduik in allerlei opzichten nogal atypisch is te noemen. Zo had hij échte identiteitspapieren (op een andere naam), toegewijde onderduikgevers en de betrekkelijke luxe van grote huizen.
Een vluchtelingenparadijs? Dat bestond niet. Dat bewijzen de vele verhalen in dit boek van ontheemden, vluchtelingen, bannelingen en verdrevenen. Van vluchtoperaties 'achter' Duinkerken tot en met deportaties naar werkkampen, van moedig verzet tot en met bewust of onbewust verraad, van fanatieke jagers op onderduikers tot en met onschuldige kinderen die een speelbal werden van een gruwelijk lot, van de internering van vluchtelingen in Britse kampen tot en met de bevrijding van overlevenden.

Ron van Hasselt vermengt de kleinere met de grotere verhalen. Zo laat hij zien wat er is gebeurd met de bewoners van het huis van zijn jeugd, met zijn nichtjes Els en Karla die door een beestmens werden gearresteerd, en met de familie en vrienden van dagboekschrijver Marius. Alle verhalen in dit boek zijn waargebeurd. Ze dragen eraan bij om de Tweede Wereldoorlog te zien in het perspectief van het gewone leven. De aantekeningen uit de onderduik van Marius van Rhijn zijn voor dat inzicht van onschatbare waarde.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Ron van Hasselt, bewerking Aspekt Graphics

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463383820

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
374

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de gezellige familiefoto op de cover van Verdacht van woonplaats te zijn veranderd van Ron van Hasselt verwacht je niet dat er een heftig verhaal achter zal zitten. Of beter gezegd... dat de toekomst van deze familie zo heftig zal zijn. Een toekomst vol angst en onzekerheid. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt.
Het boek begint met een relatieschema waarin wordt verteld wie wie is in het boek en wat de relatie van de genoemde mensen zijn. Het is een schema dat je doet duizelen omdat je al snel de draad kwijt bent, maar al lezende in het boek, weet je wie wie is begrijp je de namen al vrij snel. Het enige minpuntje van deze tekst van het familieschema is dat de tekst voor de brildragenden onder ons iets te klein is. Als die een punt of 2 groter was geweest, was het beter leesbaar geweest.
De auteur vraagt zich verderop in het boek af of hij het boek wel had moeten schrijven, juist omdat er al zoveel boeken over de Tweede Wereldoorlog zijn geschreven en het feit dat Marius en zijn gezin het redelijk goed hadden in de oorlog. Het antwoord is ja, het is goed dat hij het boek heeft geschreven. Ondanks dat er veel in staat wat je ook al in andere boeken over de Tweede Wereldoorlog kan lezen, staan er ook genoeg gebeurtenissen in die minder of helemaal niet bekend zijn zoals bijvoorbeeld het verhaal over het luxe passagiersschip Abosso en het verhaal van de families Polak. Ook het persoonlijke verhaal van Marius en zijn gezin zijn interessant om te lezen, hoe zij de oorlog hebben weten te overleven, hoe ze dat hebben ervaren, waar de dagelijkse bezigheden van Marius uit bestonden en hoe ze de bevrijding beleefden. Daarnaast zijn de nieuwsberichten die in de oorlog op de radio werden uitgezonden goed verwoord. Het is bijzonder hoe Marius dat woord voor woord wist op te schrijven, hoe hij het nieuws op de meeste dagen van de oorlog zo goed heeft kunnen volgen.
Ron van Hasselt weet ook zelf zijn gevoelens over bepaalde zaken goed te verwoorden, is hij eerlijk naar zichzelf toe zoals waarom hij zo weinig wist van zijn familie in de oorlog en geeft hij zijn mening over hoe bepaalde gebeurtenissen gelopen kunnen zijn. De boeken die hij noemt wil je gaan lezen om te weten waar hij het over heeft. Aan het eind vertelt hij waarom hij dit boek heeft geschreven, hoe hij erop kwam om dat te doen.
De foto's maken het boek compleet. Je krijgt een beter beeld van de genoemde mensen, maar vaak is het ook dubbel omdat je al weet hoe het voor velen zal aflopen.
Kortom, Verdacht van woonplaats te zijn veranderd is niet het zoveelste boek over de Tweede Wereldoorlog zoals er al zovelen van zijn. In dit boek staan verhalen die minder of helemaal niet bekend zijn naast wat er al bekend is over de Tweede Wereldoorlog. Dat maakt dat het goed is dat dit boek is geschreven.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, het boek leest vlot weg.

Hoe origineel is het verhaal?
Deels heel erg origineel zoals bijvoorbeeld het verhaal van Marius en zijn gezin en het verhaal over het luxe passagiersschip Abosso. Deels minder origineel, omdat je veel ook al in andere boeken over de Tweede Wereldoorlog kan lezen, maar dat is niet erg, want daar ontkom je niet aan als je een boek over de Tweede Wereldoorlog leest. Dat hoort erbij.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het boek is opgedeeld in 11 delen die ieder hun passende hoofdstukken hebben.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Marius, om zijn moed omdat hij veel risico nam, soms misschien wat te veel risico, maar hij leek nooit bang te zijn.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen mooi, vooral Kampen is een hele mooie stad.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dat denk ik niet. Ik zou gek geworden zijn van steeds in angst te moeten leven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het blijft ongelooflijk wat er toen in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Ik heb al vele boeken daarover gelezen en het blijft me raken.

Mooie quote in het boek: 
Omgaan met begrippen waarvoor geen woorden zijn, zal ons altijd blijven fascineren.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast. 

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig zal houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
DE OORLOG VAN MIJN VADER

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: