Het Kind Met De Japanse Ogen - Reggie Baay


Van uitgeverij Atlas Contact mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Nederlands-Indië, 1939. Een jonge man tekent voor het koloniale leger en komt vervolgens in Japanse krijgsgevangenschap terecht waar hij dwangarbeid moet verrichten aan de beruchte Birma-Siamspoorlijn. Als hij na drieënhalf jaar van ontberingen wordt bevrijd en de draad van zijn leven weer hoopt op te pakken, wordt hij aansluitend een volgende oorlog in gestuurd: de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog die in zijn geboorteland is losgebarsten. Als na de Politionele Acties in december 1949 de soevereiniteitsoverdracht plaatsvindt en hij met zijn prille gezin naar Nederland vlucht wordt hij geconfronteerd met herinneringen en trauma's. Die strijd wordt er niet gemakkelijker op als blijkt dat zijn zoon de ogen van de vijand als een kaïnsteken zijn leven lang met zich mee zal moeten voeren.
Het kind met de Japanse ogen is een documentaire (anti-)oorlogsroman over de gruwelijke en onontkoombare gevolgen van de oorlog. Maar het is ook een roman over de veerkracht van de mens die, hoe wreed het lot ook is, altijd blijft zoeken naar manieren om te overleven.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Suzan Beijer

Binnenwerk:
Suzan Beijer

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789025453374

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
384

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de jongen op de cover van Het kind met de Japanse ogen van Reggie Baay wordt je nieuwsgierig naar zijn verhaal. Je wilt weten waarom hij zo afwezig lijkt, wat hij denkt. De titel wordt al heel snel duidelijk.
Meteen vanaf het eerste hoofdstuk word je meegezogen in een verhaal vol verdriet, pijn en een onverwerkt verleden. Een verleden waarvan je je al tijdens het lezen kan afvragen of je, als je dat allemaal hebt meegemaakt, wel ooit zou kunnen verwerken. Het verhaal laat zien wat het met mensen kan doen als ze meest gruwelijke dingen hebben meegemaakt, hoe die verschrikkelijke beelden en geluiden de rest van je leven kunnen beheersen, hoe iedereen er weer anders op reageert, hoe het door kan werken op de generaties daarna. Je voelt de woede, de onmacht, het verdriet, de wanhoop, de angst, de ontzetting, maar ook de overlevingsdrang van de mensen. Hoe ze ondanks alle gruwelijkheden toch proberen te overleven.
Het kind met de Japanse ogen van Reggie Baay laat zien wat de ouders van de auteur en hun landgenoten in Indonesië hebben meegemaakt in de oorlogen, wat ze hebben moeten doorstaan, voor welke onmenselijke keuzes ze hebben gestaan, hoe normen en waarden kunnen vervagen tijdens een oorlog, hoe mensen tegen elkaar werden opgezet, hoe er soms werd gelogen over doodsoorzaken, welke rol de Nederlandse regering en het Nederlandse leger erin speelde en hoe er hier in Nederland op werd gereageerd, hoe zijn ouders en zijn broer zijn behandeld toen ze in Nederland kwamen.
Reggie Baay gaat terug naar het land van zijn ouders waar hij de plaatsen bezoekt waar zijn ouders hebben gewoond en zijn geweest. Door zijn beschrijvingen wil je erheen. Dankzij de bijzondere ontmoetingen die Reggie Baay had, kom je meer te weten over de oorlogen in Indonesië. Het blijkt dat er meer kanten aan het verhaal van hoe het in die tijd is gegaan zitten dan algemeen bekend is en dat er heel veel meer slachtoffers zijn gevallen dan men blijft vertellen. Ook vertelt hij over de jeugd van hem en zijn broer. Hoe hij dat heeft ervaren en hoe het nu met hem en zijn broer gaat.
Dit is een boek dat eigenlijk verplichte kost zou moeten worden voor op scholen en niet alleen de leerlingen op scholen, maar iedereen zou dit boek moeten lezen omdat het een stuk geschiedenis is dat, hoe gruwelijk ook, ook bij Nederland hoort.
Kortom; Het kind met de Japanse ogen van Reggie Baay laat zien wat het met mensen kan doen als ze meest gruwelijke dingen hebben meegemaakt, hoe dat jaren na dato, en ook op de generaties daarna, nog kan doorspelen. Hoe ze ondanks alles toch hebben weten te overleven zonder de moed te laten zakken.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, het maakt nieuwsgierig.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het chronologisch geschreven waarbij er tussen de stukjes van de auteur door, het verhaal van zijn ouders wordt verteld.

Zat je direct in het verhaal?
Ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint kan je niet meer stoppen met lezen. Het boek houdt je bezig als je er niet in aan het lezen bent.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Ze klinken over het algemeen heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Ik heb al eerder gelezen dat er in die tijd veel fout is gegaan en dat er veel anders had moeten gaan dan ze zijn gegaan zoals bijvoorbeeld dat zijn vader en anderen toch weer het leger in werden gestuurd terwijl ze daar helemaal niet aan toe waren.
En ondanks dat ik de gruwelverhalen al kende van wat er in die tijd is gebeurd, blijft het me raken. Het zijn gebeurtenissen waarvan je hoopt dat je ze nooit meemaakt.

Mooie quote in het boek: 
Ja, er is maar bitter weinig voor nodig om de mens z'n beschaving te laten verliezen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over het verleden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een leesexemplaar, die gaat terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me denk ik nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Leesfragment:
Ga naar de website van uitgeverij Atlas Contact om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
REGGIE BAAY

Website van de uitgever:
uitgeverij atlas contact






Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg