De Grafdelvers - Rüdiger Barth & Hauke Friederichs


Van uitgeverij Hollands Diep mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De laatste winter van de Weimarrepubliek

Oorspronkelijke titel:
Die Titengräber

Oorspronkelijke uitgever:
S. Fischer Verlage

Waar gaat het boek over? 
Winter 1932-1933. De Weimarrepubliek banceert op de rand van de afgrond. De economie ligt in puin, het politieke klimaat wordt guurder en tussen de communisten en de nationaalsocialisten breken steeds vaker straatgevechten uit. In de Rijksdag en de rijkskanselarij is men verwikkeld in een meedogenloze machtsstrijd. Binnen een tijdsbestek van enkele weken beslist een handvol mannen over het lot van Duitsland. Adolf Hitler, Joseph Goebbels, Franz von Papen en Kurt von Schleicher spinnen een web van intriges rond de oude president Paul von Hindenburg in een dramatisch gevecht om de absolute macht.

Rüdiger Barth en Hauke Friederichs vertellen van dag tot dag over de laatste tien weken van de Weimarrepubliek aan de hand van dagboeken, brieven, krantenartikelen en historische documenten. Het resultaat is een kleurrijk en veelzijdig portret van een cruciale periode in de wereldgeschiedenis, die van tijd tot tijd griezelig actueel overkomt en bovendien aantoont dat de weg naar de afgrond en de machtsgreep Hitler zeker niet onvermijdelijk waren.

Bron: achterkant boek.

Over de auteurs:
Rüdiger Barth (1972) werd geboren in Saarbrücken en studeerde hedendaagse geschiedenis en algemene retorica aan de universiteit in Tübingen. Hij schrijft inmiddels al 15 jaar voor het tijdschrift Stern, woont met zijn gezin in Hamburg en is medeoprichter van communicatie bedrijf Looping Studios.

Hauke Friederichs (1980) werd geboren in Hamburg en promoveerde in de sociale en economische geschiedenis aan de universiteit van Hamburg, waar hij ook criminologie, politicologie en journalistiek studeerde. Hij schrijft voor Die Zeit en Geo Epoche.

Bron: Achterflap boek

Vertaald door:
Sylvia Wevers

Omslagontwerp:
Studio Jan de Boer, Utrecht

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789048846726

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
434

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er wel goed voor.

Wat vind je van het boek? 
Als je de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog niet kent, dan lijkt het of de twee mannen op de cover van De Grafdelvers van Rüdiger Barth & Hauke Friederichs elkaar een hand geven uit beleefdheid. Voor wie de geschiedenis wel kent, ziet aan het gezicht van Von Hindenberg dat hij zo zijn twijfels heeft over Hitler. De titel zegt genoeg. Je weet wat daarmee bedoeld word als je de geschiedenis kent.
Meteen bij het openen van het boek zie je een plattegrond van Berlijn zoals het was in de winter van 1932/33. Je krijgt een idee van waar wat zat, hoe het er toen uitzag. Tijdens het lezen kan je de genoemde gebouwen en straten opzoeken.
De Grafdelvers van Rüdiger Barth Hauke Friederichs is in dagboekvorm geschreven. Het vertelt het verhaal van de laatste 10 weken van de Weimarrepubliek en geeft een goed beeld van hoe Hitler op een slinkse, doortrapte manier aan de macht kon komen. Wat voor een vies politiek spelletje er werd gespeeld ten gevolge van anderen. Hoe er werd gemanipuleerd en leugens werden verspreid. Hoe een ieder, op een enkeling na die alleen maar aan Hitler dacht, alleen maar aan zijn eigen hachje dacht en niet aan het volk. Het is zo levendig geschreven dat je tijdens het lezen boos word op diverse mensen, dat die niet anders hebben gehandeld, tegen de vrouw van Goebbels wil je zeggen dat ze moet gaan scheiden, dat ze beter kan krijgen. Je krijgt een goed beeld van hoe het aan het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw in Berlijn was, hoe mensen leefden, hoe het politieke klimaat was, wat mensen dachten van bepaalde politieke figuren als Hitler, hoe mensen tegen elkaar werden opgezet, hoe mensen de mond werd gesnoerd, wat er in de kranten stond over de politiek, waar armoede toe kan leiden, maar ook hoe het weer was in die dagen, wat er in de theaters en bioscopen te zien was en hoe men de feestdagen vierde. Tegen het eind lees je hoe het de hoofdpersonen in dit boek is vergaan. Een paar zijn bekend, anderen zijn minder bekend omdat ze niet echt of helemaal niet bekend zijn, maar wel een hoofdrol in dit boek hadden.
Als het niet echt was gebeurd, dan had het een spannend verhaal kunnen zijn waarbij je op het puntje van je stoel zit om te weten hoe het zal aflopen. Helaas is dat niet geval en is het allemaal echt gebeurd. Ondanks dat je weet hoe het afloopt, zit je toch in spanning en wil je weten hoe Hitler precies aan de macht is gekomen.
Kortom, De Grafdelvers van Rüdiger Barth Hauke Friederichs is een spannend verhaal over de laatste tien weken van de Weimarrepubliek. Je krijgt een heel goed beeld van hoe Hitler aan de macht kon komen. Wat voor vies politiek spel daar indertijd is gespeeld en of het allemaal voorkomen had kunnen worden.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, past bij het boek, want daar draait het allemaal om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een spannende, beeldende manier geschreven waardoor je alles zo voor je ziet, het zelf ook mee maakt.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want voor zover bekend was dit nog niet (echt) bekend, is er niet eerder over geschreven.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het boek is in dagboekvorm geschreven zodat je van dag tot dag, inclusief de weekenden en de feestdagen, weet wat er die dag is gebeurd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint, dan kan je niet meer stoppen.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Bella Fromm, omdat ze van het leven genoot en haar werk met plezier deed.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, in die tijd had ik niet kunnen leven.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, dat hebben ze. Het is ongelooflijk wat voor een vies spelletje indertijd is gespeeld, hoe er werd gemanipuleerd en gelogen. De vraag is, had het voorkomen kunnen worden dat Hitler aan de macht kwam? Ergens denk ik van wel, zeker na het lezen van dit boek. De geschiedenis had heel anders kunnen lopen als men niet zo met zichzelf bezig was geweest. Ook de armoede die toen heerste en waar dat toe leidde, raakte me.

Mooie quote in het boek: 
Wat is de massa beïnvloedbaar.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over Hitler.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteurs lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
freizeichen

Website van de uitgever:
Hollands Diep




Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg