Holland Neutraal - Tom Sas


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De Nederlandsche Leger- en Vlootfilm

Waar gaat het boek over? 
In het voorjaar van 1916 besloot de Nederlandse regering het nieuwe medium film in te zetten om de gereedheid van het gemobiliseerde leger en vloot in beeld te brengen. Deze eerste Nederlandse regeringsfilm was bedoeld om de eigen bevolking inzicht te geven in het dagelijks leven in de gemobiliseerde eenheden en om aan het buitenland de boodschap over te brengen dat de krijgsmacht gereed was de Nederlandse neutraliteit te verdedigen

Holland Neutraal. De Nederlandsche Leger- en Vlootfilm werd in zes maanden geproduceerd door filmmaker Willy Mullens van de firma Alberts Frères. Op 9 januari 1917 ging de film in koninklijke première. In de daaropvolgende maanden stroomde het publiek massaal naar de bioscopen. De film werd uiteraard vertoond aan de gemobiliseerde eenheden en werd ook geëxploiteerd naar het buitenland.

In dit boek worden de wordingsgeschiedenis, inhoud en ontvangst van Holland Neutraal. De Nederlandsche Leger- en Vlootfilm uiteengezet.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Tom Sas (1980) is historicus. Hij doceert geschiedenis aan het ds. Pierson College in 's-Hertogenbosch en werkt daarnaast als zelfstandig historisch onderzoeker. Hij publiceert met regelmaat over het thema Nederland en de Eerste Wereldoorlog. Zo droeg hij onder meer als auteur en redacteur bij aan de totstandkoming van de stad- en regiobundels Brabant en de Eerste Wereldoorlog (2016) & 's-Hertogenbosch en de Eerste Wereldoorlog (2018), beide uitgegeven bij uitgeverij Aspekt.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463385398

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
130

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Holland Neutraal van Tom Sas krijg je het idee dat je een vrolijk boek gaat lezen over een stel mannen die een gezellige tijd met elkaar hebben. De titel geeft aan waar het boek over zal gaan. Iedereen die ook maar een beetje bekend is met de geschiedenis van Nederland weet wel waar de titel op slaat.
Het voorwoord en de inleiding maken nieuwsgierig naar het boek, je wilt meteen verder lezen om er meer over te weten te komen.
Het is een heel interessant boek waarin het gaat over de verfilming van Holland Neutraal. Je krijgt een goed beeld van hoe de regering van destijds wilde laten zien dat Nederland neutraal bleef in de Eerste Wereldoorlog, dat ze nergens in meegezogen wilden worden door welk land dan ook.
Holland Neutraal van Tom Sas vertelt het verhaal van hoe de film is ontstaan, wie de filmopnames mocht maken, waar hij zich aan moest houden, hoeveel meter film hij gebruikte en hoeveel dat indertijd koste, hoe de film werd gemaakt, wat er allemaal bij kwam kijken, wat je kon zien in de film, wanneer de film in première ging, waar dat was, wat de kosten waren om de film in het buitenland te vertonen en wat er met de film naar de Eerste Wereldoorlog is gebeurd, waar die is gebleven. Daarnaast lees je stukjes recensies over de film uit die tijd. Vaak positief, maar vaak ook kritisch.
Het is een interessant stukje geschiedenis die ook heel goed het tijdsbeeld van toen weergeeft. Zo lees je over waarom Wilhelmina zo geïnteresseerd was in de Nederlandse krijgsmacht, wanneer de eerste vaste bioscopen verschenen, hoe het er indertijd aan toe ging in de Nederlandse krijgsmacht en de films die op filmbanden werden opgenomen dat per meter ging.
De foto's maken het boek compleet. Je krijgt een nog beter beeld van een aantal genoemde mensen en de opnames. Het enige minpuntje is dat de noten achterin staan in plaats van onder de genoemde pagina. Het was beter geweest dat die onder genoemde pagina stond zodat je niet hoeft te zoeken.
Kortom; Holland Neutraal van Tom Sas is een heel interessant boek over de film Holland Neutraal, hoe die is ontstaan, hoe die is gemaakt, wat er allemaal bij kwam kijken en hoe men op de film reageerde. Aan het eind vertelt de auteur iets over zichzelf, over wat hij doet en zijn interesse in de Eerste Wereldoorlog.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, ziet er vrolijk uit.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel goed gekozen, want daar draait het boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is over het algemeen vlot en beeldend. Het is fijn dat een paar stukjes niet naar het hedendaagse Nederlands is vertaald, maar is gelaten zoals het was geschreven vroeger.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het boek is chronologisch geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
In de rijkere kringen wel, maar ik betwijfel of ik in de armere kringen had kunnen leven in die tijd.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Nee, niet echt, maar dat is niet erg. Ik heb gewoon genoten van het boek.

Mooie quote in het boek: 
Zo leren we ook onze eigen tijd weer beter begrijpen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Eerste Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt












Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg