Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

De Poolse Weg - Noud Bles


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Dit is het Polen van het einde van de Koude Oorlog, vlak voor het neerhalen van het IJzeren Gordijn en het ineenstorten van het immense Sovjetrijk. In die turbulente periode brengen twee broers hulpgoederen naar Polen. Beiden gebruiken de nood aan geneesmiddelen, voedsel en kleding als alibi voor hun reis. Wie reist, ontdekt dat je vooral jezelf meeneemt, hoe je ook hoopt dat de reis je verandert. De Poolse weg toont aan met welke verrassingen veranderingen gepaard gaan.

Een prachtige moderne roman, die in rake schetsen en in snel tempo de fascinerende dubbele reis uittekent van een man door braakliggend en ontredderd Polen.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Noud Bles (Vinkeveen, 1945) publiceert romans, verhalen en gedichten. Bij Aspekt verscheen in 2017 zijn zesde roman De verborgen hand, waarover Thomas Verbogt opmerkte: "Alle personages hebben iets dat hen meteen onvergetelijk maakt en iedereen komt uit een geheel eigen wereld. Ook dat maakt dit tot een buitengewone roman."

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Tweede herziene druk

ISBN:
9789463384605

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
258

Genre:
Literatuur en romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Wat vind je van het boek? 
Het is voor te stellen dat je nostalgische gevoelens krijgt bij het zien van de Volswagen bus op de cover van De Poolse weg van Noud Bles. Je krijgt zin om met zo'n bus op vakantie te gaan, maakt niet uit waarheen. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wat ermee bedoeld wordt, wat voor avonturen daar zijn beleefd.
Meteen vanaf de eerste hoofdstuk word je meegezogen in het verhaal. Of je wilt of niet, je wilt alleen maar verder lezen om te weten te komen wat er in het leven van de dokter is voorgevallen dat hij zich gedraagt zoals hij zich gedraagt. Je wilt weten hoe zijn leven verder gaat en hoe het verhaal uiteindelijk zal eindigen. Het is een verhaal dat in je gaat zitten, dat je niet meer los laat als je eenmaal in het boek bent begonnen, het grijpt je soms bij de strot. Het is een verhaal met verrassende wendingen en een verrassend plot. Als je het boek uit hebt, ga je de hoofdpersonen missen.
Het eerste gedeelte kan door de beschrijving van hoe de dokter op dat moment leeft herkenbaar zijn voor sommige mannen. Later in het verhaal zullen er dokters zijn die zich herkennen in de dokter in wat ze de patienten voorschrijven en hoe ze met zichzelf omgaan als ze zelf patient zijn.
De Poolse weg van Noud Bles neemt je mee op weg van Nederland naar Polen, een reis door Polen en uiteindelijk weer terug van Polen naar Nederland. Het verhaal speelt zich af in de tijd dat de Koude Oorlog bijna ten einde is, vlak voor het neerhalen van het IJzeren Gordijn en het ineenstorten van het Sovjetrijk. Een tijd waarin veel gebeurde en waar je goed op je tellen moest passen in Polen, maar ook in de twee Duitslanden als je daar was.
Het verhaal laat zien hoe het er indertijd aan toe ging bij de grenscontroles en in Polen. Wat er met je kon gebeuren als je iets deed wat de hogere heren niet aanstond. Het verhaal laat zien hoe het leven was in Polen, hoe men in de ziekenhuizen soms onmenselijke keuzes moest maken omdat er een gebrek aan medicijnen en medische apparatuur was, hoe men probeerde te overleven en hoe men aan geld probeerde te komen.
De Poolse weg van Noud Bles is een verhaal over het ontvluchten van het dagelijks leven onder het mom van hulpgoederen naar Polen te brengen. Maar zou dat lukken of blijft het verleden je toch overal achtervolgen? Gaat de dokter over zijn toekomst nadenken of toch niet? Zal hij zijn leven gaan veranderen? Hij laat in ieder geval zien dat hij zijn vak als arts serieus neemt en zijn patienten in zijn hart meedraagt.
Kortom; De Poolse weg van Noud Bles is een boeiende roman dat zich ten tijde van het einde van de Koude Oorlog afspeelt. Het geeft een goed beeld van Polen in die tijd en gaat over een dokter die de weg kwijt is.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Niet echt mooi, het is net of er iets op de Volkswagen bus heeft gezeten en dat er afgehaald is waardoor het lijkt of er een glanslaag van de bus mist. Het is wel leuk hoe ze de naam van de uitgeverij in de kentekenplaat hebben verwerkt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms teruggeken wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begonnen bent, kan je niet meer stoppen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker. Ik had een ander, een zoeter, plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit boek.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Sommige waren mooi, andere wat minder.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Vooral het stukje op het vliegveld en wat daarna gebeurde heeft me geraakt. Het laat zien hoe snel datgene kan gebeuren en hoe men ermee omging. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Mooie quote in het boek: 
Vanmorgen was vanmorgen, slechts het nu bestaat.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van diepgaande romans houdt die niet standaard eindigen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
Je kan in juni 2019 de reis van het boek meemaken. Lees op deze site hoe je je kan opgeven.

Website van de auteur:
Noud Bles

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…