De Belgische Ratelslang - Quinten De Zeeuw


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Lewis Gun

Waar gaat het boek over? 
Het ding had wel een officiële naam, maar iedereen noemde het de Lewis Gun. Eén van de eerste moderne lichte mitrailleurs. Veelvuldig gebruikt op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog, tijdens het interbellum en ook nog in de Tweede Wereldoorlog. De Lewis Gun, die door de Duitsers 'De Belgische Ratelslang' werd genoemd, is als het ware de rode draad die door het boek loopt en waarmee de levens van de hoofdpersonen zijn verknoopt. Het boek berust voor een deel op feiten, maar is waar het de feitelijke invulling van levensgeschiedenissen, oorlogsgebeurtenissenen dergelijke betreft, voor een belangrijk deel fictie.

De eerste serie hoofdstukken gaat over het leven van Isaac Newton Lewis, Amerikaan, officier en de uitvinder, naar wie het machinegeweer is genoemd.
De volgende delen over de Engelse, Amerikaanse, Nederlandse en Duitse schutters die in oorlogssituaties zich van dit machinegeweer bedienden. De historie van gewone mensen. Hun afkomst en ambities, vreugden en verdriet, hun liefdesleven en hun kijk op de wereld. Maar ook over hun angsten, hoop en vrees als de oorlog hun levens door elkaar schudt. Een speciale rol speelt 'de duivel', of misschien beter gezegd 'het kwaad in de wereld en in mensen'. Verhalen met soms een wat filosofische inslag en steeds gekruid met een flinke dosis ietwat badinerende humor.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Sükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2018

EAN:
9789463383929

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
536

Genre:
Literatuur en romans

Prijs:
€24,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De Belgische Ratelslang van Quinten de Zeeuw krijg je al een idee waar het boek over zal gaan. De titel maakt, als je er niet bekend mee bent, nieuwsgierig, maar je krijgt door de Lewis Gun al een idee wat ermee bedoeld wordt, ook al begrijp je niet waarom die de bijnaam de Belgische Ratelslang heeft gekregen.
In het woord vooraf vertelt de auteur wat meer over het boek en over wat waar en niet waar is.
Het boek is opgedeeld in drie delen: Deel I - Isaac Newton Lewis, Deel II - De schutters en Tussenspel. Het eerste deel verhaalt over het leven van de uitvinder van de Lewis Gun. Je krijgt een goed beeld van zijn jeugd en zijn verdere leven, hoe hij samen met nog iemand de Lewis Gun heeft uitgevonden, wat er allemaal aan vooraf ging en hoe hij die aan de man probeerde te brengen, maar ook van zijn privéleven krijg je een goed beeld. In een later deel in een hoofdstuk krijg je nog een beeld van hoe het einde van zijn leven was, waar hij gestorven is en waaraan.
In het tweede deel en in het laatste deel krijg je een beeld van een aantal mannen van diverse nationaliteiten die tijdens hun dienst en tijdens de oorlogen mochten schieten met de Lewis Gun. Dan wordt ook al snel duidelijk waarom de Lewis Gun ook wel de Belgische ratelslang genoemd wordt. Hoe geliefd dat wapen was en hoe mannen die ermee mochten schieten die koesterden.
In alle drie de delen lopen zowel de persoonlijke- als de oorlogsverhalen op een prettige manier door elkaar. Je leest over hun jeugd, hun afkomst, hun ambities, wat ze zijn als ze niet in dienst zijn, waarom ze in dienst zijn gegaan, hun liefdesleven, waar ze voor staan, hun geloof, hun angsten, hun hoop en vrees over de oorlog, hun oorlogsverhalen die vaak aangrijpend zijn.
De verhalen laten zien wat het met iemand kan doen als die een slechte ervaring doet op liefdesgebied, wat het met iemand kan doen als die iemand heeft doodgeschoten, ook al was het zelfverdediging, het dubbele gevoel dat ze hadden, wat het overlijden van een geliefd persoon met iemand kan doen en wat een slechte jeugd met iemand kan doen.
De duivel, de satan, het geloof en Isaac Newton Lewis lopen als een rode draad door het boek. Ze komen keer op keer terug. Soms lees je een aantal bladzijdes niets over een van de vier om vervolgens, en dan vooral over de duivel met zijn duivelse plannetjes, weer wat over ze te lezen omdat ze weer even worden genoemd. Het boek eindigt met een zin dat een boodschap is en waarvan te hopen is dat het tot het einde der tijden is, maar of het zo is, dat zal de toekomst leren.
Het boek is met veel humor geschreven zoals over een grote hond en of je daar nou kwaad op moet worden of niet. Soms ook met zwarte humor zoals bijvoorbeeld iets met een granaatscherf, een knappe luitenant en een domineesdochter.
Ondanks dat het grootste deel fictie is, geloof je dat het allemaal echt zo is gegaan indertijd. Je krijgt het idee dat de auteur zelf zijn levensverhaal in een paar hoodstukken heeft verwerkt doordat zijn naam wordt genoemd. Daarnaast ga je, na het lezen van een gebeurtenis over de overgrootvader van onze koning, toch wel anders kijken naar de leden van het koninklijk huis. Hoeveel zal er ook nu nog uit het nieuws gehouden worden?
Kortom; De Belgische Ratelslang van Quinten de Zeeuw is een indrukwekkend boek over de uitvinder van de Lewis Gun en over een paar mannen van diverse nationaliteien die ermee mochten schieten. Het gaat niet alleen over de Lewis Gun, maar ook over hun levens.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een rustige, vlotte en beeldende manier geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet dit boek zeker.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker. Deels is fictie en deels is echt, maar je gelooft dat alles echt zo is gegaan.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Minnie, omdat ze ondeugende trekjes had die ze alleen aan haar man liet blijken en omdat ze een luisterend oor had en niets door vertelde wat ze niet mocht doorvertellen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Daar ben ik nog niet over uit.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse malen zoals bijvoorbeeld van een van de schutters die iemand van dichtbij dood schoot, ook al was het zelfverdediging, en wat dat met hem deed. Het verhaal laat zien wat een  verschrikking oorlog is.

Mooie quote in het boek: 
De duivel lachte en als de duivel lacht, is voor de mens de tijd om te huiveren en te bidden niet ver weg meer.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor mannen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT





















Koop bij bol.com

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg