Donker Verlangen - Thea Christina Van Dijk


Van Thea Christina van Dijk mocht ik haar boek lezen en recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Wanneer de blanke Claire van Zuylen tijdens haar nachtdienst in het ziekenhuis van Soweto de zwarte Skhulu Maseko ontmoet, raakt ze in de ban van deze man. Wie is hij? Wat maakt haar zo verward?

Er volgen ontmoetingen waarin hij verhaalt over zijn leven. Al snel wil ze meer dan dát. Claire wil zijn hart, zijn ziel, zijn lijf en zwarte huid. Ze verliest zich volkomen in deze trotse, traditionele Zulu en vecht als een ware “totsi” voor zijn liefde.

Ze geeft haar huwelijk op, waagt de sprong naar het Zulu - leven en wordt zijn koningin. Gaat het Claire lukken deze magische verbintenis in stand te houden?

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Thea Christina van Dijk woonde meerdere jaren in Johannesburg. Opgenomen in een traditionele Zulu familie maakt zij - als geen ander - de lezer deelgenoot. Met haar roman geeft ze een fascinerend inkijkje in het huidige gemeenschapsleven van Soweto.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Bureau Janse

Binnenwerk:
Bureau Janse

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463236881

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
216

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er heel erg goed voor om verfilmd te worden. Tjitske Reidinga zou dan heel geschikt zijn voor de rol van Claire.

Prijs:
€19,25

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Donker verlangen van Thea Christina van Dijk wil je weten wie die man is, wat zijn achtergrond is. Bij de titel krijg je al meteen het gevoel dat je een romantisch boek gaat lezen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt.
Meteen vanaf de eerste bladzijde van Donker verlangen van Thea Christina van Dijk wordt je meegezogen in het verhaal. Het is een verhaal dat je niet meer los laat als je er eenmaal in bent begonnen. Als je het boek uit hebt ga je bepaalde mensen als Claire en haar vriendinnen missen. Je hebt ze in je hart gesloten net zoals de meeste plaatsen waar het verhaal zich afspeelt. Het verhaal is op een haast filmische manier geschreven. Je hebt het gevoel dat je erbij bent, dat je het allemaal naast de hoofdpersoon mee maakt, zo beeldend is het geschreven.
Donker verlangen van Thea Christina van Dijk is een verhaal over een vrouw die eerst nog probeert om haar liefde voor een patient te onderdrukken omdat ze getrouwd is, maar gaandeweg krijgt de liefde voor de Zulu man zoveel macht, dat het steeds moeilijker wordt om te onderdrukken en ze er meer en meer aan toegeeft. Ondertussen krijgt ze ook een heel ander beeld van haar huwelijk. Het is een verhaal dat laat zien dat liefde zich niet altijd laat onderdrukken, hoe complex de liefde kan zijn, dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn, hoe verschillend de Afrikaanse en Nederlandse culturen zijn, wat één persoon soms voor elkaar kan krijgen wat anderen niet lukt(e) en hoe de geschiedenis zich soms kan herhalen. Het is een verhaal vol humor en spanning. Je voelt de emoties als verdriet, geluk, onzekerheid, boosheid, verbazing en opluchting. Het is aan te bevelen om een doos tissues bij de hand te houden, want er zitten een paar emotionele momenten in zoals bijvoorbeeld het verhaal van Bob. Op een gegeven moment krijg je wel even het gevoel dat het verhaal een tikkeltje voorspelbaar wordt, maar dan blijkt het verhaal toch een andere wending te nemen. Het verhaal eindigt met een plot die je niet ziet aankomen omdat je verwacht dat het zal eindigen zoals zovele romans eindigen, maar niets is minder waar. Na het lezen van de epiloog hoop je dat dit boek het eerste deel is en dat er hierna nog een deel komt om te lezen hoe het bepaalde personen verder is gegaan.
In Donker verlangen van Thea Christina van Dijk kan je merken dat de auteur weet waar ze overschrijft, je kan merken dat ze jaren in Afrika heeft gewoond. De gewoontes van de Zulu's en de plaatsen die in het boek voorkomen en hoe men reageerde op de dood van Mandela zijn zo beschreven dat alleen iemand dat zo kan beschrijven die erbij is geweest, die er heeft gewoond. Het verhaal geeft goed weer dat er heden ten dage nog steeds apartheid heerst, dat je als blanke echt moeite moet doen om geaccepteerd te worden.
Kortom; Donker verlangen van Thea Christina van Dijk is een verhaal dat laat zien hoe machtig en complex de liefde kan zijn, zeker als je ook nog eens te maken krijgt met cultuur- en geloofsverschillen. Het verhaal laat ook zien dat de liefde alles kan overwinnen, dat het heel sterk kan zijn. Het is een verhaal voor een ieder die van romans houden met verrassende wendingen en die niet eindigen met een standaard plot.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel goed gekozen, past bij het boek. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een filmische, beeldende manier geschreven waardoor je het gevoel hebt dat je er continu zelf bij bent.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint, dan kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ze zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Bob, omdat hij mensen steunt en troost als het nodig is, een luisterend oor biedt en zich niet helemaal laat leiden door anderen, maar ook zijn weg gaat.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Daar ben ik nog niet over uit.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Rotterdam is een mooie stad, de meeste andere plaatsen hebben ook wel iets.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze een paar keer zoals bijvoorbeeld het verhaal van Grace en Angel en het eind van het verhaal. Meer kan ik er niet over zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Mooie quote in het boek: 
Hun liefde was zoveel ingewikkelder dan op het eerste oog leek.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van romans houdt met verrassende wendingen en een verrassend plot.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Mocht er een volgend deel komen, wat ik stiekem hoop, dan ga ik die zeker lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Dit boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Als ze nog meer boeken gaat schrijven, dan ga ik die denk ik wel lezen. Het hangt van het boek af.

Website van de auteur:
Donker verlangen

Website van de uitgever:
BOEKENGILDE







Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg