De Gedrevene - Dik Verkuil


Van Nieuw Amsterdam mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Joop den Uyl 1919-1987

Waar gaat het boek over?
Geen Nederlandse regeringsleider was zo vastbesloten zijn land maatschappelijk te hervormen als Joop den Uyl. Hij bruiste van de plannen, had briljante bondgenoten en leek economisch het tij mee te hebben. Maar de euforie duurde nog geen half jaar; toen sloeg de oliecrisis toe. De rest van zijn premierschap moest Den Uyl de ene na de andere onverwachte crisis bezweren, van kapingen en gijzelingen tot de Lockheed-affaire, en dit alles tegen de achtergrond van een wereldwijde recessie.
Dik Verkuil laat in deze meeslepende biografie zien hoe Den Uyl zich van een gedreven en sociaal onhandige intellectueel ontwikkelde tot een charismatisch leider, die vergeefs tegen de stroom oproeide.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Bureau Beck

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789046825648

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
459

Genre:
Politiek

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Prijs:
€34,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van De gedrevene van Dik Verkuil weten de 45 plussers wel wie die man op de cover is. Je weet meteen dat het over Joop den Uyl gaat. Diegenen die hem bewust hebben meegemaakt, zullen het met de titel eens zijn. Diegenen die hem niet of niet bewust hebben meegemaakt zullen na het lezen van dit boek alleen maar met de auteur en de uitgeverij eens kunnen zijn dat ze voor deze titel hebben gekozen, want de titel zegt alles over Joop den Uyl.
In De gedrevene van Dik Verkuil wordt het levensverhaal, en dan met name over zijn werkzame leven, vertelt van Joop den Uyl. Zijn privéleven komt niet of nauwelijks aan bod, maar dat is ook omdat Joop den Uyl, zeker vanaf het moment dat hij politiek leider was, meer aan het werk was dan dat hij thuis was. Toch kom je tussendoor wel te weten waar hij van hield als hij niet aan het werk was. Hij bleek gewoner te zijn dan men verwacht van zo'n man met zo'n hoge positie in bepaalde opzichten zoals bijvoorbeeld zijn liefde voor kamperen en soms zelfs vooruitstrevender te zijn dan menig andere man in zijn tijd zoals bijvoorbeeld het zorgen voor zijn kinderen, ze in bad doen, maar dat kwam ook mede door zijn vrouw die daarvoor zorgde. Zijn vrouw en zijn dochters bleken soms sowieso invloed op hem te hebben zoals bijvoorbeeld over de abortuswet. Op een gegeven moment kom je ook te weten wat zijn vrouw ervan vond dat hij zo vaak van huis was.
De gedrevene van Dik Verkuil begint met een inleiding van de auteur. Hij vertelt hoe hij erop kwam om dit boek te schrijven, hoe moeilijk het voor hem was, waar dat vaak aan lag en hoe hij zichzelf uiteindelijk tot doel stelde om eindelijk dit boek te schrijven, wanneer hij dat af wilde hebben en waarom dat was. Als je goed naar het geboortejaar van Joop den Uyl kijkt en welk jaar het nu is, dan begrijp je de beweegredenen van de auteur.
Na de inleiding volgt het levensverhaal van Joop den Uyl vanaf het moment dat hij geboren werd tot en met het moment dat hij stierf en nog een paar dagen erna. Je krijgt een goed beeld van hoe hij was als kind, hoe zijn jeugd was, wat zijn moeder van hem verwachtte, hoe hij zijn geloof verloor, wat hij deed in de oorlog, wat zijn bijnaam toen was, hoe hij de oorlog heeft ervaren, wat zijn hobby's waren, hoe hij als mens was, welke baantjes hij eerst had voor hij in de politiek kwam, hoe hij in de politiek kwam, met wie hij vergeleken werd, hoe hij was als politiek leider, hoe hij was als premier, hoe hij dacht over zijn collega's, hoe zijn collega's over hem dachten en hoe zijn laatste maanden waren dat hij nog leefde. De auteur belicht niet alleen de positieve kanten, maar ook de mindere kanten van Joop den Uyl zoals dat hij een onuitstaanbare betweter kon zijn. Hij is heel erg kritisch naar hem toe waardoor je een goed en eerlijk beeld krijgt van Joop den Uyl, hij is niet mooier, gemaakt dan hij was. De gedrevene van Dik Verkuil is een boek dat op vlotte manier is geschreven waardoor het prettig weg leest. Nergens heb je het gevoel dat het langdradig of saai wordt, wat nogal eens gebeurt als het om politieke personen draait. Je krijgt ook een goed beeld hoe het indertijd in de politiek eraan toe ging en moet dan concluderen dat de harde woorden die soms vallen in de kamer, niet iets van de laatste jaren is, maar dat het in de jaren '60 van de vorige eeuw er ook soms hard aan toe kon gaan.
De foto's maken het boek compleet. Het is alleen jammer dat er geen baby- en echte jeugdfoto's van hem opgenomen zijn, maar dat kan ook zijn dat er daar geen foto's van zijn of dat de eigenaren daarvan geen toestemming wilden geven om te publiceren.
Kortom; De gedrevene van Dik Verkuil is een heel erg boeiende biografie over Joop den Uyl. Het is een boek dat door de vlotte schrijfstijl van de auteur heel erg vlot weg leest. Na het lezen van dit boek heb je het gevoel dat je Joop den Uyl persoonlijk hebt gekend.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel erg mooi, past bij het boek. Je ziet meteen over wie het boek gaat.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, het zegt alles over Joop den Uyl.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, daardoor leest het boek ook vlot weg.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het boek is chronologisch geschreven waarbij er heel soms vooruit- of teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dit boek weet je aandacht goed vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij een paar keer zoals bijvoorbeeld zijn gedrevenheid om de wereld te veranderen en hoe onuitstaanbaar hij kon zijn. En zo zijn er meer moment die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Achteraf moet worden geconstateerd dat hij de wissel miste en bleef doorrijden op dood spoor.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in waargebeurde verhalen over de mensen in de politiek.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar het e-book mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Nieuw Amsterdam















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg