Een Heel Gelukkig 2050 - Boudewijn Van Houten


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Satire

Waar gaat het boek over? 
Dit is een satire. Een vrouwelijke professor gender sciences maakt in het jaar 2050 verheugd de balans op van de ontwikkelingen in de samenleving, allemaal even heilzaam, even nuttig, even verstandig in haar ogen. De Italiaanse regering heeft zowaar haar excuses aangeboden voor de Romeinse veroveringen van twee millennia geleden, in het verkeer mag men nu paintball gebruiken om zijn agressie uit te leven, de sharia wordt geïntroduceerd hoewel de vrouwen steeds meer voorrechten krijgen en bij het voetbal strijdt men op leven en dood, terwijl anderzijds terminaal zieken altijd een plaatsje krijgen op de grasmat. Enige consequentie is ver te zoeken – net als vandaag eigenlijk. Lees haar betoog dan ook als spot met onze tijd.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Sükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463386388

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
114

Genre:
Romans

Prijs:
€12,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de titel van Een heel gelukkig 2050 van Boudewijn van Houten vraag je je in eerste instantie af of het wel goed gaat met de auteur, dat hij wel heel erg ver vooruit kijkt, maar tegelijkertijd ben je nieuwsgierig en vraag je je stiekem af hoe de wereld eruit ziet, hoe het eraan toe gaat in 2050.
In Een heel gelukkig 2050 van Boudewijn van Houten drijft de auteur de spot met de huidige tijd, maar dan in 2050. Froukje vertelt hoe de wereld dan is en hoe men dan leeft. Je hoopt, en eigenlijk weet je het stiekem ook wel, dat het grootste gedeelte waar de auteur de spot mee drijft, niet zal uitkomen zoals bijvoorbeeld hoe men dan met ouderen en zieken omgaat. Daarvoor is heel veel te ongeloofwaardig, hoe graag sommigen bepaalde dingen wel zien gebeuren zoals beschreven in het boek. Maar om daar achter te komen zul je moeten wachten tot 2050. Als men dan het boek weer leest zal men kunnen lezen wat er van waar is en wat niet. Misschien is het daarom alleen al de moeite waard om het boek tot in ieder geval 2050 te bewaren.
Het is een boek dat tot discussies zal leiden, waar sommigen zich beledigd door zullen voelen en weer anderen het zullen zien als een satire en erom moeten lachen. Dat laatste is dan ook de bedoeling van de auteur, maar het is te begrijpen dat er mensen zullen zijn die er allerminst om kunnen lachen, die er zich beledigd door voelen. De auteur draait de spot met de meeste huidige belangrijke thema's zoals bijvoorbeeld het milieu, de dierenpartij, de vrouwenbeweging, de politiek, de immigratie, de mannen, de democratie en de media. Ze heeft contact met een Amerikaan die van oorsprong een Nederlander is, maar of ze daar blij mee is, is nog maar de vraag.
De hoofdstukken moet je met een pak zout nemen, niet te serieus nemen. De hoofdstukken hebben een passende hoofdstuktitel en de hoofdstukken zou je los kunnen lezen, al wordt er in sommige hoofdstukken wel verwezen naar een hoofdstuk verder in het boek, maar daarvoor hoef je niet specifiek eerst het ene hoofdstuk en dan het andere hoofdstuk te lezen, al is het wel verstandig om het laatste hoofdstuk voor het laatst te bewaren.
Kortom; Een heel gelukkig 2050 van Boudewijn van Houten is een spraakmakend boek dat niet bij iedereen in even goede aarde zal vallen, waar sommigen zich beledigd zullen voelen, wat te begrijpen is, en waar een ander het nuchter zal bekijken en het met een pak zout zal nemen, er soms zelfs om zal kunnen lachen. Het is een boek dat je aan het denken zet.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik had er iets meer van verwacht.

Wat vind je van de cover? 
Hij is eenvoudig, maar past wel bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte, beeldende manier geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Is het verhaal geloofwaardig?
Nee, het verhaal is over het algemeen ongeloofwaardig, maar dat was de bedoeling ook, het is met een enorme vergrootglas geschreven. Persoonlijk moest ik soms wel lachen om bepaalde stukjes zoals over Jezus.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, als het werkelijk gaat zoals beschreven in het boek, dan zou ik verhuizen naar Amerika. Met mij velen denk ik. Maar ik vertrouw erop dat het grootste gedeelte niet gaat zoals beschreven in het boek.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Nee, maar dat is niet erg.

Zou je het boek aanraden? 
Diegenen die van super uitvergrote verhalen over de toekomst houden en zich niet snel beledigd voelen, kan ik het boek aanraden, anders kan je beter een ander boek lezen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik het boek in 2050 nog eens terug ga lezen om te kijken wat er van is uitgekomen en wat klinkklare onzin is gebleken.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Eerst wilde ik het boek laten zwerven, maar tijdens het schrijven van deze recensie bedacht ik mij dat het wel grappig is om het boek in ieder geval te bewaren tot 2050.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT







Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg