Een Hof Tot Ons Gerief - Caspar Visser 't Hooft


Van Caspar Visser 't Hooft en Uitgeverij IJzer mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De geschiedenis van zeven buitenplaatsen en hun bewoners

Waar gaat het boek over? 
In de negentiende en het begin van de twintigste eeuw woonden voorouders van de auteur in grote buitenhuizen. Deze huizen werden in de regel binnen de familie overgeërfd, er zijn veel verhalen en anekdotes mee verbonden. Op basis hiervan, en ook van oude brieven, foto's en geraadpleegde literatuur roept de auteur het leven in en om zeven buitenplaatsen op. Twee ervan bestaan nog. Van de andere vijf zijn alleen nog maar sporen over (toegangshek, parkaanleg, straatnaam…). Veel aandacht zal worden besteed aan enkele markante personages: een kapitein die rond 1835 naar Japan (Deshima) voer, een burgemeester van Middelburg die het niet al te nauw nam met de zeden, een Haagse kunstschilder, een wilskrachtige hofdame van Anna Paulowna, een gouverneur-generaal met een passie voor orchideeën…
Met een voorwoord van Arthur Umbgrove.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Caspar Visser 't Hooft is auteur van oa. de romans Feniksbloem (2012), Waldenberg (2014) en Brandende kolen (2017). Ook heeft hij verhalen en novellen op zijn naam staan. Hij heeft zijn jeugd in Nederland doorgebracht, maar woont sinds jaren in Frankrijk.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Velden

Binnenwerk:
Velden

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789086841813

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
242

Genre:
Familiegeschiedenis

Prijs:
€29,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Een hof tot ons gerief van Caspar Visser 't Hooft wil je weten wie die mensen op de foto zijn, waar de foto is genomen en in welke tijd het daar precies is. De foto ziet er in ieder geval uit dat het in lang vervlogen tijden is gemaakt. De titel klinkt alsof het over adellijke mensen zal gaan, het is een titel dat nieuwsgierig maakt.
Een hof tot ons gerief van Caspar Visser 't Hooft is een geschiedenis over de buitenhuizen van de voorvaderen van de auteur. Het gaat niet alleen over de buitenhuizen van de voorvaderen van de auteur, maar het is mede daardoor ook een familiegeschiedenis, een familiegeschiedenis die redelijk ver terug in de tijd gaat. Het zijn indrukwekkende, boeiende verhalen met niet alleen maar de gelukkige verhalen, maar ook over een zwart schaap in de familie, met de nodige intriges, met de nodige taboe's die eigenlijk iedereen wel in zijn familie heeft, geheimen die men liever niet vertelt omdat men zich er voor schaamt. Op die momenten weet de auteur heel goed afstand te bewaren en probeert zich in de personen, in de tijd te verplaatsen. Hij stelt geregeld vragen waarop hij antwoorden probeert te krijgen. Sommige voorvaderen verdienen inderdaad, zoals de auteur zelf ook al aangeeft, eigenlijk een eigen boek waar hun bijzondere, indrukwekkende levensgeschiedenis vertelt wordt. Bij diegenen heb je het gevoel dat er nog veel meer is, dat ze veel meer hebben meegemaakt dan in dit boek wordt vertelt.
In de verhalen over de buitenhuizen en zijn bewoners kan je zien dat de auteur veel onderzoek heeft verricht. Soms laat hij anderen even aan het woord om zijn of haar herinneringen te vertellen zoals bijvoorbeeld zijn moeder die vertelt over haar herinneringen aan het buitenhuis waar zij als kind kwam. Je voelt de verontwaardiging van de auteur in het verhaal over een buitenhuis waar hij als kind kwam en waar hij ergens niet mee mocht spelen. Je merkt dat het hem na al die jaren nog steeds dwars zit. Toch voel je ook wel de heimwee die hij heeft naar de tijden van zijn voorvaderen, dat hij dat zelf had willen meemaken, je voelt zijn verbondenheid met zijn voorvaderen. Dankzij die verhalen wil je de buitenhuizen met eigen ogen aanschouwen, maar dat zal bij de meeste buitenhuizen niet meer gaan omdat ze niet meer bestaan.
In Een hof tot ons gerief van Caspar Visser 't Hooft is weliswaar een familiegeschiedenis van de auteur, maar door waar de buitenhuizen staan en stonden en door de eigenaren ervan, is het ook een stukje Nederlandse geschiedenis waarin onder andere een paar voorvaderen van onze koning ook een paar keer een rol spelen. Ook kom je iets meer te weten over de plaatsen waar de buitenhuizen stonden en staan en hun toenmalige bewoners. De foto's en de genealogieën van de bewoners van de buitenhuizen maken het boek compleet.
Kortom, Een hof tot ons gerief van Caspar Visser 't Hooft is een boek met indrukwekkende, boeiende verhalen over de buitenhuizen en de voorvaderen van de auteur. Door de verhalen wil je de buitenhuizen zelf gaan bezichtigen. Het is ergens jammer dat dat bij de meeste buitenhuizen niet meer kan, maar bij één is het ergens maar goed ook dat je die niet meer kan bezoeken. Het waarom mag je in dit boek gaan lezen. ;)

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is vlot en beeldend geschreven waardoor het boek vlot weg leest.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld het verhaal over Adela. Ongelooflijk dat mensen zo kunnen zijn. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden. Maar ook het verhaal van Willem en zijn vrouw heeft me geraakt. Wat een domper, zacht uitgedrukt, is dat voor ze geweest toen ze uit Suriname vertrokken. Zo zijn er meer verhalen die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Wie zonder zonde is werpe de eerste steen...

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van waargebeurde familiegeschiedenissen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik soms een stukje terug ga lezen of de foto's nog eens ga bekijken.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een leesemplaar, die gaat terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Schrijver in Frankrijk

Website van de uitgever:
Uitgeverij IJzer






Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg