Het Is Niet Gebeurd - Ciska Baar


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Henk Verbeek gaat in het verzorgingshuis terug in de tijd en is veel met zijn broer Lucas bezig.
Ondanks het enorme verschil in karakter zijn ze de gevangenen van hetzelfde geheim en ze zoeken hun weg in het leven.
Lucas ontwikkelt zich als een vechter en Henk kijkt op een afstand toe. Hij blijft ondanks zijn talenten een buitenbeentje, op zoek naar stilte in zijn hoofd.
Zijn leven lijkt wel een benauwde droom, maar hij wordt gedwongen om bewust naar het verleden te kijken. En zo openbaart zich langzamerhand het geheim dat alles heeft bepaald.
Ciska Baar heeft in haar eigen beeldende stijl een zorgvuldig opgebouwde vertelling met een verrassend einde geschreven.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Outjers

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2019

Druk:
1e druk

EAN:
9789463651615
Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
144

Genre:
Literatuur en romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Prijs:
€15,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Het is niet gebeurd van Ciska Baar wil je weten wat er zich in dat huis heeft afgespeeld en waar het staat. Het is jammer dat de tekening niet zo duidelijk is. Het lijkt erop dat de tekening eigenlijk voor een cover die breder is is bedoeld, nu lijkt het of de tekening is vervormd. Ook zijn de bloemen of struiken niet duidelijk, het is net of de inkt van de printer bijna op is geweest. Het idee was wel goed, maar de uitvoering is helaas niet geslaagd. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wat er niet is gebeurd of is er toch wel iets gebeurd maar wil men dat niet meer weten? De titel wordt tijdens het lezen al heel snel duidelijk.
Het is niet gebeurd van Ciska Baar is opgedeeld in drie delen: Peter, Lucas en Het is niet gebeurd. De hoofdpersoon is Henk, maar wordt vertelt vanuit de derde persoon. Het verhaal begint in het heden en de momenten in het heden komen zo nu en dan ook even terug, maar gaat langzaam aan steeds verder terug in de tijd. Je komt steeds meer te weten over het verleden van Henk waarin heel veel is gebeurd en waar heel veel diepgeworteld verdriet schuilt. Het verhaal laat zien hoe verschillend broers kunnen zijn, hoe verschillend ze kunnen omgaan met iets wat ze allebei hebben meegemaakt, hoe dat hen gevangen houdt, maar tegelijkertijd hebben ze in hun jeugd ook een nauwe band met elkaar, ook al zullen ze dat niet altijd toegeven. Je voelt de diverse emoties als verdriet, angst, woede, schaamte en schuld, maar voelt ook de liefde van de tante voor haar neefjes en de liefde van de neefjes voor hun tante. Je voelt tussendoor dat ze met vragen zitten, zoals dat heel normaal is voor kinderen die zoiets als Henk en Lucas hebben meegemaakt, waar ze maar geen bevredigende antwoorden op krijgen.
Je leeft tijdens het lezen met de broers mee en hoopt dat ze uiteindelijk eerlijke antwoorden, hoe vervelend die misschien ook mogen zijn, zullen krijgen. De auteur heeft zich in ieder geval heel erg goed weten in te leven in de personen en de omgeving. Dankzij haar beeldende schrijfstijl heb je het gevoel dat je erbij bent, dat je het zelf haast meemaakt.
Het is een verhaal met diverse verrassende wendingen die je niet ziet aankomen en een verrassend plot. Helaas lijkt het plot wat afgeraffeld, dat had wel wat uitgebreider mogen zijn. Ook het eind lijkt wat afgeraffeld, dat had ook wat uitgebreider mogen zijn. Voor je gevoel is het boek daardoor nog niet helemaal uit, maar er hoeft zeker geen tweede deel van te komen.
Kortom; Het is niet gebeurd van Ciska Baar is een heel aangrijpend verhaal waarbij de hoofdpersoon in het verzorgingshuis langzaamaan terug blikt op zijn leven en met een geheim blijkt te zitten die hij aan niemand durft te vertellen. Heel langzaam wordt dat geheim ontrafeld. Dankzij de beeldende schrijfstijl van de auteur heb je het gevoel dat je alles zelf meemaakt en voel je de diverse emoties. Het is overigens geen boek dat je vrolijk maakt en is dan ook geen boek om te lezen voordat je gaat slapen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik had er meer van verwacht.

Wat vind je van de cover? 
Niet mooi. Voor mijn gevoel is de originele tekening veel mooier en is die eigenlijk voor een brede cover bedoeld. Nu lijkt het of de tekening vervormd is.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel goed gekozen, past bij het boek. Het is een titel die nieuwsgierig maakt, je wilt er meer over weten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is goed. Het verhaal is op een beeldende manier waardoor je het gevoel hebt dat je zelf allemaal meemaakt, je voelt de emoties.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal begint in het heden, maar brengt je steeds verder terug in de tijd, waarbij er soms weer even in het heden wordt gesprongen om vervolgens weer terug te gaan in het verleden.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Je blijft door lezen omdat je wilt weten wat er echt is gebeurd met de ouders van Henk en Lucas.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker. Ik had een ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ze zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Tante Riek, omdat ze er altijd was voor haar neefjes ook al kon ze soms streng zijn. En omdat ze zichzelf bleef, zich niets van anderen aantrok.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik kan helaas niet zeggen aan wie ik een hekel heb, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik niet.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat denk ik wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze een paar keer. Het hele verhaal van Henk heeft mij bijvoorbeeld geraakt. Wat heeft hij veel moeten doorstaan in zijn leven, maar ik had het ook te doen met Lucas en tante Riek. Meer kan ik er niet over zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Mooie quote in het boek: 
Twee broers in dezelfde omgeving opgevoed, maar zo verschillend als water en vuur.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van melancholische romans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Elikser UITGEVERIJ






Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg