Taxipraat - Veerle Maebe


Van HOUTEKIET mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De spannendste belevenissen van onze taxichauffeurs

Waar gaat het boek over? 
Veertien taxichauffeurs vertellen over de bikkelharde concurrentie tussen Uber en eenmanstaxibedrijven, over pikante seksscènes, schaamteloze dronkaards en drugsverslaafden, professionele ruziemakers en racisten, brutale wanbetalers en vuil gebekte straatboefjes die er niet voor terugdeinzen een wapen boven te halen.
Gelukkig verlopen de meeste ritten wel vlot en soms valt er heugelijk nieuws te melden, want af en toe doet de taxi dienst als kraamkliniek of salon. In andere gevallen verandert hij in biechtstoel, boudoir, kantoor, snackbar, café of toilet en een enkele keer zelfs in plaats delict en sterfkamer.
Taxichauffeurs komen in aanraking met reizigers uit alle lagen van de bevolking – u zal zelfs een aantal beroemdheden de revue zien passeren – en die kleurrijke mengelmoes leidt tot hilarische situaties met onconventionele figuren die alle registers opentrekken.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Veerle Maebe heeft al acht boeken op haar naam staan, waaronder In eer en geweten, Openhartige getuigenissen van procureurs (2018).

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Herman Houbrechts

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789089247568

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
208

Genre:
Waargebeurde verhalen

Prijs:
€15,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Taxipraat van Veerle Maebe krijg je meteen een idee waar het boek over zal gaan. De titel maakt nieuwsgierig, maar ook hier krijg je al een vermoeden waar het boek over zal gaan.
In Taxipraat van Veerle Maebe vertellen veertien taxichauffeurs over de leuke en minder leuke kanten van hun werk, over wat ze allemaal hebben meegemaakt, hoe een goede taxichauffeur moet zijn en hoe ze reageren in bepaalde situaties. Na het lezen van dit boek kan je alleen maar je petje afnemen voor de taxichauffeurs en besef je dat het beroep van taxichauffeur zwaar onderschat wordt. Hoe vervelend het ook is om te zeggen, maar dit beroep lijkt toch echt, zeker voor de nachttaxichauffeurs, een mannenberoep te zijn of je moet als vrouw op zijn minst aan boksen doen, want het is zeker geen beroep dat zonder gevaar is, het is echt een beroep waar je je mannetje moet kunnen staan als het nodig is. Dat laten de verhalen stuk voor stuk wel zien.
Het is aan te raden om een doos tissues bij de hand te hebben, want soms is het heel erg emotioneel zoals bijvoorbeeld het verhaal van een taxichauffeur die eens met een moeder, haar dochter en haar huisdier naar de dierenarts ging en de dag erna nog even naar die mensen is gegaan met een bijzonder cadeau voor het meisje. Aan de verhalen merk je dat de taxichauffeurs hart voor hun werk hebben, je voelt hun enthousiasme, maar ook de angst op de momenten dat ze een nare ervaring hebben meegemaakt en de boosheid bij wanbetalers en waarom sommige besloten hebben om bepaalde diensten niet meer te draaien. Ondanks dat ze de liefde voor het taxivak gemeen hebben, zijn er ook duidelijk verschillen onder hen, hebben ze allemaal zo hun eigen regels zoals bijvoorbeeld of ze huisdieren meenemen, wie ze wel of niet meenemen zoals bijvoorbeeld geen dronkaards en welke extra service ze soms verlenen zoals bijvoorbeeld op de koffie gaan bij een vaste klant omdat die eenzaam is. Ook geven ze hun mening over de taxidienst Uber, wat ze daarvan vinden en hoe ze de toekomst zien.
De verhalen laten zien dat het niet altijd aan de mensen te zien is hoe ze werkelijk zijn, dat de man in nette pak een crimineel kan zijn en de man die er zo angstaanjagend uitziet een zacht karakter blijkt te hebben. De verhalen laten ook zien dat vrouwen soms net zo erg, zo niet erger dan mannen kunnen zijn, zeker als er drank in het spel is en dat de chauffeurs vaak meer talen spreken dan de passagiers soms denken zoals bijvoorbeeld het verhaal van twee vrouwen die in een andere taal vertellen hoe ze over de chauffeur denken en hoe de chauffeur erop reageert. Geregeld moet je lachen om bepaalde verhalen zoals bijvoorbeeld de tip die een zoon van zijn vader kreeg als hij een bekende in de hoerenbuurt ziet, wat hij dan moet doen. Het zijn leuke en minder leuke belevenissen van de taxichauffeurs.
In dit boek zijn het de verhalen van Belgische taxichauffeurs, maar waarschijnlijk zullen veel verhalen deels herkenbaar kunnen zijn voor elke taxichauffeur in welk land dan ook, zeker wat betreft wanbetalers, maar ook de verschillen van karakters van mensen en de bijzondere verzoeken die de taxichauffeurs soms krijgen. Ondanks dat de verhalen in het Vlaams zijn geschreven is het voor de Nederlanders heel goed leesbaar.
Kortom; Taxipraat van Veerle Maebe laat de leuke en minder leuke kanten van het taxivak zien. Je voelt de liefde voor het vak bij de veertien taxichauffeurs, het zijn verhalen uit het leven. Het is een boek dat iedereen zou moeten lezen zodat ze beseffen dat taxichauffeur zijn meer inhoudt dan iemand van A naar B te brengen. De verhalen zijn los te lezen, je kan dus zelf bepalen met welk verhaal je begint, welk verhaal je daarna leest en met welk verhaal je eindigt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet dit boek zeker. Als je eenmaal aan een verhaal begint, dan wil je alleen maar verder lezen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Dat heeft ze zeker. Diverse verhalen hebben mij geraakt zoals bijvoorbeeld de verhalen van de taxichauffeurs die werden aangevallen, maar ook het verhaal van bijvoorbeeld een taxichauffeur die een bevalling in zijn taxi meemaakte heeft me geraakt en die van de taxichauffeur die een man met geelzucht naar huis bracht. Zo zijn er meer verhalen die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Als je beleeft en vriendelijk bent, is de klant dat meestal ook.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van waargebeurde verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik sommige stukjes nog eens terug ga lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Dit boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Sommige stukjes zullen me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
HOUTEKIET







Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg