Van De Liefde En De Zee - Willem Frederik Erné



Van de liefde en de zee van Willem Frederik Erné is een boeiend verhaal waarvan je hoopt dat er nog een vervolg op komt.

Het is het waargebeurde verhaal over de vergeten helden in de WOII: de rond 20.000 koopvaardij-zeelieden die op 10 mei 1940 buitengaats waren toen de oorlog uitbrak, en niet meer terug konden (en mochten) keren naar Nederland. Ze werden door de vaarplicht die Wilhelmina instelde, gedwongen om de rest van de oorlog te varen onder geallieerde vlag als een soort front-soldaten op zee. Een groot deel van deze zeelieden heeft Nederland nooit meer teruggezien. Het verhaal en de hoofdpersoon uit VAN DE LIEFDE EN DE ZEE is gebaseerd op een van deze koopvaardijmannen: J.J. Erenstein, Koos, de grootvader van Willem Frederik Erné’s vrouw.

Hoe vader en zoon Siemelink de oorlog beleven

Van de liefde en de zee van Willem Frederik Erné wordt hoofdzakelijk om en om vanuit vader en zoon Siemelink in dagboekvorm bekeken. De een als puber in Utrecht, de ander als volwassen man ergens anders in de wereld. Het is een verhaal dat laat zien dat bepaalde normen en waarden tijdens een oorlog veranderen. Het verhaal laat zien hoe het is om zolang weg te zijn van huis en haard en hoe het op zee is tijdens de oorlog.
Het verhaal laat ook zien hoe het voor een puber is die op moet groeien in de oorlog, zonder zijn vader en graag wat wil doen, maar door zijn leeftijd niets kan doen, hoe frustrerend dat is. Ondertussen moet hij ook nog leren omgaan met zijn gevoelens voor bepaalde personen.

Kennelijk wist Van Asperen dat Brood goed was, dacht Gerhard, anders had hij dat nooit gezegd.
"Da's niet zo mooi", zei Brood.

Je zit er niet meteen in, maar het verhaal is het absoluut waard om door te lezen

Van de liefde en de zee van Willem Frederik Erné is een oorlogsroman waarin feit en fictie mooi met elkaar verweven zijn. Het is een verhaal waar je niet meteen in zit, maar is het absoluut waard om het niet te snel op te geven, want op een gegeven moment kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verder gaat, hoe de afloop is. Dankzij de onderbreking van de romantiek en humor is het niet zo'n heel zwaar beladen verhaal, ondanks dat er een aantal momenten met spanning in zitten.
Door het open einde verwacht, en hoop je, dat er nog een deel komt, omdat je wilt weten hoe het verder gaat met bepaalde personen, of bepaalde personen elkaar weer hebben gezien en hoe ze de oorlog verder hebben beleefd en ervaren.

Feit en fictie zijn mooi met elkaar verweven

Conclusie: Van de liefde en de zee van Willem Frederik Erné is een oorlogsroman die iedereen die van oorlogsverhalen houdt, zou moeten lezen. Het is een fictief verhaal gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Feit en fictie zijn mooi met elkaar verweven.

Mooie quote:
De U-boten leken zich als konijnen te vermeerderen en de dreiging vanuit de lucht was inmiddels net zo groot als die vanuit zee.

Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.

Website van uitgeverij:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg