Dokter XTC - Marian Husken


Van Uitgeverij Balans mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Het spectaculaire verhaal van arts en drusgshandelaar Danny L.

Waar gaat het boek over? 
In haar razend spannende nieuwe boek ontrafelt Marian Husken de cold case van de godfather van de Nederlandse XTC-industrie, die Nederland op de kaart zette als het Colombia van het Noorden.

Breaking Bad in de Lage Landen
Danny Leclère, een jonge arts uit Hasselt, was supertrots op de formule die hij had ontwikkeld om loepzuivere xtc te maken. Begin jaren negentig wist hij de fabricage van de feestpillen samen met Nederlandse vrienden zo op te schroeven dat ze binnen de kortste keren multimiljonair waren. Het waren Danny en zijn maten die Nederland op de kaart zetten als het Colombia van het Noorden, een dubieuze reputatie die standhoudt tot de dag van vandaag.
Daarbij was "Dokter XTC' politie en justitie ook lange tijd te slim af. Zowel in Nederland als in Vlaanderen wist hij jarenlang buiten de gevangenis te blijven. Maar uiteindelijk ging het mis. Op Hemelvaartsdag 1993 werd Danny Leclère op klaarlichte dag geliquideerd op de ringweg van Amsterdam. De daders zijn nooit gepakt.
Waarom moest Danny dood? Wie kreeg na de moord zijn revolutionaire xtc-recept in handen? En waar bleven zijn drugsmiljoenen?
In haar razend spannende boek ontrafelt Marian Husken de cold case van de godfather van de Nederlandse xtc-industrie. Op basis van uitvoerige research en vele gesprekken met bronnen in Nederland en België reconstrueert ze het spectaculaire verhaal van de net afgestudeerde medicijnenstudent, die koos voor een carrière in de misdaad.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
bij Barbara

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463820431

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
224

Genre:
Mens & Maatschappij

Prijs:
€19,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Dokter XTC van Marian Husken zullen diegenen die bekend zijn met mensen uit de drugswereld uit de media wel weten wie de man is. De titel spreekt voor zich, je begrijpt ook meteen waarom de foto zo is bewerkt.
In Dokter XTC van Marian Husken draait het om de vragen waarom Danny L., of zoals zijn achternaam voluit was, Leclère, dood moest en waar zijn geld is gebleven. In het begin vertelt de auteur hoe het boek tot stand is gekomen en wat voor onderzoeken ze heeft gedaan naar Danny Leclère, die soms ook andere namen scheen te gebruiken. Dat ze heel veel onderzoeken naar hem heeft gedaan, dat kan je merken. Je merkt aan alles dat ze niet over één nacht ijs is gegaan bij wat ze heeft geschreven. Ze komt met feiten en weet die te onderbouwen en als ze het niet weet, omdat iets niet (meer) te achterhalen is om bepaalde redenen zoals bijvoorbeeld dat iemand, die meer weet, overleden is, dan geeft ze dat eerlijk aan. Ze heeft ook met mensen die Danny Leclère hebben gekend gesproken zoals bijvoorbeeld een van zijn laatste vriendinnen die vertelt over hij zij de tijd na de moord op haar vriend beleefde. Ook zijn er ex-rechercheurs die aan de zaak over onder andere Danny Leclère hebben gewerkt in het verleden die vertellen over wat zij hebben meegemaakt, hoe zij aan die zaak werkten. Het is alleen jammer, maar ook begrijpelijk, dat de familie van Danny Leclère niet over hun vermoorde familielid wilden spreken. Dat had het boek nog completer gemaakt. Gelukkig heeft de auteur hierin niet de fout gemaakt om dan maar wat te verzinnen over zijn jeugd, maar hen gerespecteerd dat ze niet wilden spreken. De auteur vertelt ook waar XTC eigenlijk voor bedoeld was voordat het een party-drug werd en waar het uit bestaat.
In Dokter XTC van Marian Husken kom je te weten wie en wat voor persoon Danny Leclère was, waarom hij in de XTC- wereld ging, wat zijn droom was, met wie hij werkte, hoe hij te werk ging, hoeveel hij en zijn kompanen verdienden, hoe ze zorgden dat ze niet opgepakt werden, waarom men voor Nederland koos, waarom de overheid hem al vroeg verdacht en hoe hij vermoord werd. Je krijgt een goed beeld van hoe het in de onderwereld werkt. Een wereld waaruit blijkt dat je er makkelijk in kan komen, maar waar er eigenlijk maar één manier is om uit te komen, maar of je het kan navertellen is nog maar de vraag. Het verhaal laat zien wat men in de onderwereld met verraders doet, hoe sluw ze zijn en waarop ze de advocaten kiezen als ze die nodig hebben omdat ze bijvoorbeeld opgepakt zijn. Je komt van een paar personen waarmee Danny Leclère heeft gewerkt te weten hoe het nu is met hen wat ze nu doen zoals bijvoorbeeld Van Essen. Bekende namen uit de media komen geregeld voorbij zoals bijvoorbeeld Willem Endstra, Klaas Bruinsma  en Holleeder, in het boek kan je lezen wat ze met Danny Leclère en zijn kompanenen te maken hadden.
Het is een verhaal waarvan je weet dat het echt gebeurd is, maar tegelijkertijd ongeloofwaardig is. Het lijkt eerder op zo'n actiefilm met soms wat slechte scene's waarin van alles verkeerd gaat. Maar zoals gezegd, het is allemaal waar gebeurd. Tijdens het lezen van het verhaal val je namelijk van de ene in de andere verbazing, sta je versteld van de blunders (zacht uitgedrukt) die zijn gemaakt door de overheid. Ben je blij om te lezen dat er ook nog mensen zijn die hun eerlijke visie erop geven, die laten zien hoe het echt is gegaan en waarom ze ermee moesten stoppen zoals bijvoorbeeld een ex-politicus. Na het lezen van dit boek begrijp je meteen waarom deze zaak geregeld is gestopt, maar die gelukkig af en toe weer opgerakeld wordt. Na het lezen van dit boek hoop je dat ooit de onderste steen boven water komt.
Kortom; Dokter XTC van Marian Husken is een boek waarbij het voor te stellen is dat er mensen zijn die niet blij zijn met dit boek, terwijl anderen er wel blij mee zijn. Al was het alleen maar om te lezen hoe het indertijd echt is gegaan, hoe de overheid te werk is gegaan en waarom Danny Leclère voor de onderwereld koos.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Niet echt mooi, maar het geeft wel aan hoe je kan kijken als je een XTC-tablet hebt geslikt. Denk ik, want daar heb ik mij nooit aan gewaagd en wens dat ook niet te doen. ;)

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel goed gekozen, want om hem draait het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte manier geschreven.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Amsterdam en Rotterdam zijn mooie steden en de andere plaatsen klinken ook niet verkeerd.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker. Het is ongelooflijk hoe ver de overheid dit heeft laten komen, wat voor blunders ze hebben gemaakt. Het is dat je weet dat het allemaal echt is gebeurd, maar je zou haast denken dat het een spannend actieverhaal is waarin een aantal slechte stukjes zitten. Ik viel echt van de ene in de andere verbazing. Ik begrijp nu in ieder geval waarom het drugswereldje zo groot is.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die houdt van waargebeurde misdaadverhalen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Uitgeverij Balans om een leesfragment van dit boek te lezen.

Website van de auteur:
marian husken twitter

Website van de uitgever:





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg