Je Kunt Het Maar Één Keer Doen - Barbara Van Beukering





Laat je beseffen dat je draaglijk moet maken

Je kunt het het maar één keer doen van Barbara van Beukering doet je beseffen dat je jouw afscheid van het leven zo draaglijk mogelijk moet maken, niet alleen voor jezelf, maar zeker voor je nabestaanden zodat die er een 'goed' gevoel aan over houden.

De zoektocht naar sterven

In Je kunt het maar één keer doen van Barbara van Beukering gaat de auteur, nadat haar ouders zijn overleden, op zoek naar het grootste taboe in ons leven; sterven. Niemand wil er over praten, maar de auteur laat in dit boek zien hoe belangrijk het is om er juist wel over te praten en niet alleen als je oud bent, maar ook als je jong bent en vol in het leven staat. De auteur vertelt over haar eigen ervaringen die ze heeft meegemaakt met haar dierbaren die zijn overleden. Ze praat er over met zes deskundigen die hun ervaringen uit hun werk vertellen, hun persoonlijke ervaringen vertellen, die het soms niet met elkaar eens zijn over bepaalde onderwerpen zoals bijvoorbeeld euthanasie, hoe verschillend mensen dood gaan, maar ook wat ze vaak gemeen hebben, hoe zij de dood zien, hoe zij het liefst zouden willen sterven, wat het grootste verschil is tussen natuurlijke dood en euthanasie, wat er voor een arts bij komt kijken als ze euthanasie moeten doen, hoe het voor de nabestaanden is, het rouwproces en geven raad wat je het beste kan doen voordat je sterft zodat je de nabestaanden niet met een vervelend gevoel achter laat. Niet alleen heeft de auteur met zes deskundigen gepraat, maar vertellen ook tien nabestaanden van bekendheden over het overlijden van hun dierbare zoals bijvoorbeeld de broer van Sandra Reemer over zijn zus, Frank Sanders over Jos Brink en Angela Groothuizen over Ria Brieffies. Ze laten zien dat iedereen anders met de dood om gaat, anders hun nabestaanden achterlaten. De één laat de nabestaanden met een gevoel van dat het goed zo is achter, terwijl een ander de nabestaanden met een schuldgevoel achterlaat van of ze niet meer hadden kunnen doen.

Geen leuk onderwerp

Ondanks dat het onderwerp dat wordt besproken in Je kunt het maar één keer doen van Barbara van Beukering geen leuk onderwerp is, weet de auteur het toch op een vlotte, soms luchtige manier over te brengen waardoor je er makkelijker over zal kunnen praten met je naasten en je een idee krijgt van hoe je het wel- en vooral hoe je het niet wilt. De verhalen van de nabestaanden zijn heel erg openhartig, ontroerend, maar soms ook schokkend zoals bijvoorbeeld de vrouw van Ernst Daniël Smid die maar bleef ontkennen dat ze dood zou gaan. De deskundigen relativeren het onderwerp, dat sterven bij het leven hoort. Ze weten je door hun tips minder bang te maken ook al blijft het verschrikkelijk als je komt te overlijden.

Bespreekbaar

Barbara van Beukering maakt het onderwerp 'sterven' dankzij Je kunt het maar één keer doen bespreekbaar en laat het belang van hoe je de nabestaanden achterlaat zien. Ze zet je aan het denken. Het is dan ook een boek dat iedereen zou moeten lezen omdat iedereen er vroeg of laat mee te maken krijgt.

Mooie quote:
Rouw verwerk je niet, met gemis moet je leren leven.

Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.

Website van uitgeverij:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg