Peenemünde Probeerde De Toekomst Te Veranderen - Ben Kahmann


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
2 jongens en de ontwikkeling van de V2 raket

Waar gaat het boek over? 
PEENEMÜNDE is het waargebeurde verhaal over een piepklein dorpje dat van "de Baas' een order kreeg voor liefst 6000 zeer gevaarlijke raketten. Deze moesten nog volledig uitgevonden en ontwikkeld worden: zo snel mogelijk en in het grootste geheim...! Als dit zou lukken, dan kregen de Duitsers een enorme voorsprong en werden ze waarschijnlijk de overwinnaars van de Tweede Wereldoorlog. Hoe een en ander in zijn werk ging en hoe het uiteindelijk a iep, vertelt dit boeiende boek.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Eveline Louws

Binnenwerk:
Sükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463388450

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
58

Genre:
Tweede Wereldoorlog

Prijs:
€9,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Peenemünde probeerde de toekomst te veranderen van Ben Kahmann krijg je al een vermoeden waar het boek over zal gaan. De titel en de subtitel maken nieuwsgierig, je wilt er meer over weten.
Net zoals in zijn vorige boeken, gebruikt Ben Kahmann ook in Peenemünde probeerde de toekomst te veranderen niet teveel woorden waardoor je op een gegeven moment de draad kwijt kan raken. Op een luchtige, boeiende wijze, maar evengoed oog voor detail, vertelt de auteur over een geschiedenis die maar bij weinig mensen bekend zal zijn. Na het lezen van dit boek besef je dat de Tweede Wereldoorlog ook heel anders had af kunnen lopen als men indertijd niet tijdig had ingegrepen. Er hadden nog meer slachtoffers kunnen vallen en nog meer plaatsen verwoest kunnen raken. 
Peenemünde probeerde de toekomst te veranderen van Ben Kahmann is een waargebeurd verhaal verweven met het verhaal van twee vrienden Bob en Eric. Feit en fictie zijn heel erg goed verweven met elkaar. Ondanks dat Eric en Bob fictieve personen zijn, hadden het zomaar twee echte mannen geweest kunnen zijn. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in hen, misschien juist wel omdat hij zelf een man is en begrijpt waarom mannen graag een stukje van een raket willen hebben. Daarnaast merk je aan alles dat de auteur zich goed heeft geïnformeerd over Peenemünde. Voor diegenen die vaker een boek over de Tweede Wereldoorlog hebben gelezen zullen bepaalde stukjes zoals bijvoorbeeld stiekem luisteren naar de radio en de manieren hoe men indertijd een radio verstopte bekend voor komen. 
In Peenemünde probeerde de toekomst te veranderen van Ben Kahmann horen twee vrienden op een avond op de radio over Peenemünde en wat men daar waarschijnlijk aan het doen is. Ze zoeken in een atlas op waar de plaats ligt en in een encyclopedie wat voor plaats het is. Het blijkt een lieflijk dorpje te zijn waar je wel op vakantie zou willen of zou willen gaan wonen. Helaas verandert Peenemünde tijdens de Tweede Wereldoorlog in een dorpje dat niet meer zo lieflijk is, er komt daar een geheim onderzoekcentrum, waar Hitler een megaorder voor maar liefst 6000 zeer gevaarlijke raketten, die nog uitgevonden en ontwikkeld moesten worden, bestelde. Hij bleek er zijn redenen voor te hebben dat hij heel erge haast had voor die megaorder. Het verhaal laat goed zien hoe het er in Peenemünde aan toe ging en hoe het uiteindelijk afliep. 
Kortom; Peenemünde probeerde de toekomst te veranderen van Ben Kahmann is een indrukwekkend verhaal over een dorpje dat ongewild een onderzoekcentrum werd waar Hitler een megaorder bestelde. Een order die fatale gevolgen zou kunnen hebben gehad. Tissues heb je overigens wel nodig bij dit boek, want een briefje zorgt voor een brok in de keel en dan met name het verhaal erachter.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel erg mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het verhaal om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is, zoals gewend van Ben Kahmann, luchtig, vlot en beeldend. 

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, ik zat er direct in. Als je eenmaal in het boek begint, kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verder gaat, hoe het zal eindigen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker. Je gelooft dat ook het fictieve gedeelte waar gebeurd is.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit boek.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Hitler, de reden spreekt voor zichzelf.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Peenemünde klinkt heel erg lieflijk zoals het voor de Tweede Wereldoorlog was, daarna lijkt het me niet meer zo'n mooie plaats. 

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik denk het niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Na het lezen van dit verhaal besefte ik dat de Tweede Wereldoorlog ook anders had kunnen aflopen. Dat was toch wel even slikken. Ook het briefje van een vader aan zijn kind en het stukje daarna erover raakte me.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:






















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg