Terugkeer Uit Het Noorden - Maja Wolny





Terugkeer uit het Noorden van Maja Wonly is een boek dat je het liefst in één keer uitleest

Terugkeer uit het Noorden van Maja Wolny is een boek dat je het liefst in één keer uitleest, een boek dat je bezig blijft houden als je er niet in leest.

Ieder zo zijn eigen verhaal

In Terugkeer naar het Noorden van Maja Wolny gaat een vrouw met een trein vanuit Moskou door Siberië. Door een ongeval op het station in Moskou leert ze een man kennen waarmee ze later ook in de trein zal optrekken. Samen met nog een paar anderen maken ze de reis zo gezellig mogelijk tot op een gegeven moment de mobieltjes het niet meer doen en er steeds minder mensen op de trein blijken te zitten. De vraag is dan of ze nog wel op de juiste route zitten of dat ze ineens een omweg hebben gemaakt. Dan gebeurt er iets wat hun leven volledig op zijn kop zet en hun leven nooit meer hetzelfde zal worden. Ondertussen schrijft een van de personen een manuscript over wat hij die reis meemaakt en hoe hij alles ziet.
Vlak voor de Eerste Wereldoorlog gaat een ingenieur met zijn gezin over hetzelfde spoor naar Siberië om daar onder zijn toezicht een van de langste bruggen ter wereld te bouwen. Ondertussen leidt hij een dubbelleven, een dubbelleven dat hij angstvallig geheim probeert te houden, maar het lijkt erop dat dat met moeite gaat. Precies in die tijd zint er een dichter op wraak omdat hij zijn zin over iets niet krijgt. Soms wordt je nog verder terug in de tijd geworpen, naar de zeventiende eeuw, waarin een persoon een belangrijke rol speelt die ook belangrijk is voor een bepaalde persoon in de toekomst. Alle personen blijken zo hun eigen verhaal te hebben, hun eigen duistere kanten, die langzaamaan onthuld worden.

Goed ingeleefd

Maja Wolny heeft in Terugkeer uit het Noorden zich goed in weten te leven in de personen. Ze weet heel goed de psychologische gevolgen van de diverse gebeurtenissen op de diverse personen weer te geven. Door haar schrijfwijze, die soms haast filmisch is, heb je het gevoel dat je zelf meemaakt en soms ook de diverse gevoelens voelt. Van begin tot het eind van het verhaal heb je het gevoel dat alles waar gebeurd kan zijn, zelfs de soms achteraf gezien, de toevalligheden zoals bijvoorbeeld dat er een zoekgeraakt iets wordt gevonden. De auteur weet de spanning heel goed op te bouwen en je aan het lezen te houden. Elk hoofdstuk eindigt zo, dat je nieuwsgierig wordt naar het vervolg, dat je wilt weten hoe het verder zal lopen en wat de werkelijke verhalen zijn van de diverse personen.

Moet je lezen

Terugkeer naar het Noorden van Maja Wolny is een boek dat je gelezen moet hebben. Een verhaal dat laat zien hoe bepaalde gebeurtenissen uit het verleden door blijven leven in de mensen, maar ook hoe het verleden van voorvaderen door kunnen blijven leven in de mensen. Hoe verbonden mensen met elkaar kunnen zijn als ze iets ergs meemaken.

Mooie quote in het boek:
We weten allebei dat we elkaar nooit meer zullen zien: sommige gevoelens kunnen jaren duren, en andere zijn kort en vluchtig als de bitterzoete smaak van chocolade.

Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.

Website van auteur:

Website van uitgeverij:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg