Het Mondiale Beschavingsproces - Frank Hermans


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Hoe mensen greep krijgen op de Wereldwijde gevolgen van schokkende gebeurtenissen en dieper doordringen tot de pijn van anderen

Waar gaat het boek over? 
In een beschavingsproces op lange termijn is de veiligheid en levensverwachting van veel mensen toegenomen. De wereld staat nu echter voor een nieuwe uitdaging. De overweldigende kracht van moderne oorlogen, grootschalige rampen en schokkende gebeurtenissen in het persoonlijk leven zorgt voor een emotionele nasleep die steeds groter en complexer wordt en de stabiliteit van veel samenlevingen bedreigt. De wanhoop van getraumatiseerde slachtoffers dwingt meer dan ooit tot nadenken over wat wordt aangericht in de natuur en bij de mens.
Maar er is hoop. Onder druk van steeds nieuwe schokkende gebeurtenissen en hun slachtoffers ontwikkelt zich een stelsel van zorg, schadeherstel en preventie onder leiding van experts. De wereldwijde verbreiding van dit stelsel kan gezien worden als een mondiaal beschavingsproces waarin mensen beheerster en zorgzamer met elkaar en met hun omgeving leren omgaan. In dit standaardwerk in de traditie van Norbert Elias en Johan Goudsblom wordt dit proces uitgebreid beschreven. Het boek biedt daarmee een diepgaand inzicht in een van de meest fundamentele ontwikkelingen van deze tijd.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Eveline Louws

Binnenwerk:
Sükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463388078

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
204

Genre:
Politiek

Prijs:
€18,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Het mondiale beschavingsproces van Frank Hermans wil je weten waar de persoon in de mantel zich voor schaamt of waarom die persoon verdriet heeft, je wilt weten wie de vrouw op de achtergrond is. De titel maakt nieuwsgierig. De subtitel geeft duidelijk weer waar het boek over zal gaan.
Het mondiale beschavingsproces van Frank Hermans is een boek dat je ogen opent, je aan het denken zet. Het laat zien hoe mensen in de loop der tijden zijn veranderd, hoe anders mensen heden ten dage met bijvoorbeeld rampen omgaan dan vroeger. Hoe tegenwoordig veel meer erkend wordt dan vroeger zoals bijvoorbeeld de gevolgen die mensen ondervinden van een oorlog. Overigens moet men veel wel in het tijdsbeeld bekijken, dat de medische mogelijkheden vroeger nog niet zo ver waren als heden ten dage. 
In ieder geval laat het boek goed zien wat de gevolgen van catastrofale gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld een ramp op mensen, zowel psychisch, als lichamelijk kunnen zijn. Hoe men vroeger zocht naar zondebokken die de ramp hadden veroorzaakt en hoe men nu kijkt hoe men de mensen kan helpen om het te verwerken. Wat de gevolgen kunnen zijn als de slachtoffers niet of nauwelijks geholpen worden. Hoe de media steeds meer invloed op alles krijgt en dat niet altijd ten voordele. Hoe experts steeds meer ontdekken en leren van andere experts zodat ze de mensen die iets traumatisch hebben meegemaakt beter kunnen helpen. Waar veel mensen heden ten dage mee kampen. Maar ook hoe complex herinneringen kunnen zijn, hoe bepaalde mensen herinneringen proberen te manipuleren voor hun eigen gewin.
Soms heb je het gevoel dat er wel erg negatief over iets wordt gesproken zoals bijvoorbeeld hoeveel ongelukken er vroeger met een stoomtrein waren en hoeveel slachtoffers er waren. Op een gegeven moment heb je ook het gevoel dat de auteur bepaalde rampen in Nederland vergeet zoals bijvoorbeeld dat hij beschrijft dat Nederland twee grote rampen heeft gehad na de oorlog, de watersnoodramp en nog een ramp. Als lezer denk je dan meteen aan onder andere de cafébrand in Volendam en aan nog een aantal rampen. Gelukkig worden die later ook genoemd en wordt er beschreven hoeveel rampen Nederland in tien jaar tijd heeft getroffen. Als je het zo achter elkaar leest, dan kan je alleen maar denken van 'o ja, dat was toen ook gebeurd' en dat het wel erg veel is in zo'n relatieve korte periode. 
Het boek is voor de Corona-crisis geschreven en onwillekeurig denk je toch van wat als het boek een jaar later uit was gegeven? Hoe had de auteur dit erin verwerkt? Wat zijn de gevolgen op de mensen? Aan alles is te merken dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan voor zijn boek. Soms legt hij een woord op een duidelijke en begrijpbare manier uit zoals bijvoorbeeld het woord 'rationalisering'. 
Kortom; Het mondiale beschavingsproces van Frank Hermans is een interessant boek dat laat zien hoe de mensen in de loop der tijden zijn veranderd, hoe schokkende gebeurtenissen de mensen kan veranderen en hoe de zorg en meer zich ontwikkelt onder leiding van experts.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want daar draait het boek om.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld hoe de kinderen vroeger werden mishandeld al zagen velen dat toen niet zo. Helaas gebeurt veel van wat vroeger met kinderen gebeurde heden ten dage nog steeds met veel kinderen. Het is te hopen dat er ooit een tijd komt dat kindermishandeling tot het verleden hoort. Ook raakte het me dat er in tien jaar tijd zoveel rampen zijn geweest in Nederland, echt bizar om dat zo achter elkaar te lezen.  Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in de psyche van de mens.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Mijn man gaat het boek mee naar zijn werk nemen zodat zijn collega's het boek ook kunnen lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg