Nederland Bevrijd - GT Rovers


Van Karakter Uitgevers B.V. mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen aan de bevrijding van Nederland en Nederlands-Indië!

Waar gaat het boek over? 
GT Rovers duikt in de aangrijpende periode uit onze nationale recente geschiedenis: de donkere herinnering aan de bezetting. Het dagelijks leven tijds de oorlog, de werkkampen, maar ook het kaalscheren van de moffenmeiden, de doofpotaffaire "de ondergang van de Van Imhoff', de troostmeisjes en Jappenkampen, maar uiteindelijk ook de vreugdevolle
herinneringen aan de bevrijding en de feestelijke verwelkoming van de bevrijders.
De bevrijding was er natuurlijk niet zomaar. Het was een lang proces van hoop, teleurstelling, lijden en verdriet. In Nederland bevrijd roept GT Rovers herinneringen op aan onder meer vrouwen in het verzet, verzetsstrijders in Nederlands-Indië, het biscuitje van Drees, Winterhulp, Trees heeft een Canadees, de Birma Spoorlijn, vergeten bombardementen, de demobilisatie van Molukse militairen, de emigratie naar overzeese landen, bleekneusjes, snoepje van de week en nog heel veel meer. Met haar columns weet ze een aangrijpend beeld neer te zetten van Nederland en Nederlands-Indië tijdens en na de oorlog, voorzien van indrukwekkende beelden uit het Nationaal Archief.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
GT Rovers heeft een passie voor nostalgie. In de blogs en video's op haar website blikt ze terug op die tijd van toen. Voor TrosKompas schrijft ze columns over de jaren dertig tot begin jaren tachtig; de periode waain het leven er zoveel anders uitzag dan nu.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Villa Grafica

Binnenwerk:
Villa Grafica

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789045218380

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
186

Genre:
Historisch

Prijs:
€18,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Nederland bevrijd van GT Rovers weten diegenen die vaker een boek van deze auteur hebben gelezen meteen van wie het boek is. De foto's spreken voor zichzelf, je weet meteen, nog voor je naar de titel hebt gekeken, waar het boek over zal gaan. De titel spreekt dan ook voor zichzelf.
Net als in de vorige boeken van GT Rovers, is Nederland bevrijd rijkelijk voorzien van schitterende foto's zoals bijvoorbeeld bij 'Onderscheidingen' en 'Trees heeft een Canadees', maar ook vaak schokkende foto's zoals bijvoorbeeld bij 'Bijltjesdag' en 'Troostmeisjes' met bijpassende columns en even bijpassende columntitels. Het boek is opgedeeld in drie delen die ieder een eigen kleur hebben: Tijdens de oorlog, Nederlands-Indië en Na de oorlog. Alledrie bevatten ze bijpassende columns. Voor diegenen die veel over de Tweede Wereldoorlog en over Nederlands-Indië hebben gelezen zullen veel stukjes bekend voor komen zoals bijvoorbeeld over het verzet, Radio Oranje en de Bersiapperiode, maar er staan ook genoeg stukjes in die minder bekend zijn zoals bijvoorbeeld een doofpotaffaire over een schip, wie indertijd de Jodensterren hebben geproduceerd en over dat er indertijd in Nederlands-Indië ook verzetsstrijders actief waren. Tijdens het lezen van de columns vraag je je af hoe Hitler aan de macht heeft kunnen komen terwijl ruim voor de Tweede Wereldoorlog al bekend was hoe hij dacht over de Joden, waarom koningin Wilhelmina niet naar Nederlands-Indië of Suriname was gegaan en zijn er meer dingen die je je afvraagt. Ondanks dat veel al bekend was, blijft het schokkend, aangrijpend om te lezen wat er indertijd is gebeurd. Niet alleen tijdens en vaak ook na de Tweede Wereldoorlog, maar ook wat er indertijd is gebeurd in Nederlands-Indië en hoe er werd gereageerd op de terugkomst van de overlevende Joden en diegenen die in Jappenkampen gevangen hebben gezeten en hoe die ontvangen werden in Nederland. Gelukkig staan er ook vreugdevolle herinneringen in zoals bijvoorbeeld de onderscheidingen die zijn uitgereikt en over de bevrijding.
Net als in haar vorige boeken, merk je ook in dit boek dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan naar de onderwerpen waar ze over heeft geschreven. Net als haar vorige boeken, leest ook dit boek vlot weg door haar vlotte en beeldende schrijfstijl. Ze weet je met haar teksten te raken. Soms voel je de pijn, ook al is dat niet hetzelfde als wat de mensen indertijd hebben gevoeld, zoals bijvoorbeeld in Nederlands-Indië hoe de mensen gemarteld werden zoals bijvoorbeeld door het trekken van de nagels.
Kortom; Nederland bevrijd van GT Rovers bevat aangrijpende columns met bijpassende foto's over de Tweede Wereldoorlog, het gebeuren in Nederlands-Indië en na de oorlog. Geregeld vraag je je af hoe het allemaal had kunnen gebeuren ook al ken je al de achtergronden.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek. Daarnaast zie je meteen van wie het boek is.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want daar draait het boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze geregeld zoals bijvoorbeeld het verhaal van de troostmeisjes. Ik kan me voorstellen dat veel vrouwen niet meer een huwelijk aangingen, dat ze vrijgezel bleven. Ook de manier waarop kinderen van foute ouders werden behandeld heeft mij geraakt. Ik heb er vaker over gelezen, maar het blijft me keer op keer raken. Zo zijn er meer gebeurtenissen in het boek die me geraakt hebben.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in oorlogsverhalen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Karakters Uitgevers B.V. om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
ROVERS VERTELT! OVER NOSTALGIE

Website van de uitgever:





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg