Om Te Lachen Of Te Treuren - Martien J. G. De Jong


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Noties en notities 2018

Waar gaat het boek over? 
Toen hij in januari 2018 aan dit "journaal' begon, schreef de bijna negentigjarige auteur:
"Mijn nieuwsgierigheid naar nieuwe gegevens en nieuwe ervaringen heeft me steeds verhinderd lang stil te staan bij de tegenwoordige, laat staan de vroegere. Dus geen dagboek. Desondanks vind ik bij het leegmaken van oude mappen weleens gedateerde aantekeningen als onmiddellijke reactie op persoonlijke belevenissen of algemene berichten. Misschien ga ik ze wel geheel of gedeeltelijk gebruiken in nieuwe aantekeningen, naar aanleiding van dingen die ik dit jaar zal ondervinden, zal lezen, of me zal herinneren. Ik dacht en ik denk daarbij niet zo zeer aan mogelijke lezers. Dergelijke notities zijn veeleer pogingen om voor mezelf helderheid te krijgen, om dingen waarvan ik enige notie heb of denk te hebben, een beetje duidelijker te zien. Soms is het of iets pas definitief bestaat als ik het heb opgeschreven, als ik geprobeerd heb het aan mezelf uit te leggen. Alsof ik sommige zaken pas beter begrijp als ze op papier staan. Daarbij komt nog een niet te miskennen neiging tot tegenspraak vanwege mijn wantrouwen tegenover alles waarover iedereen het op een gegeven tijdstip en in bepaalde omstandigheden eens wil zijn.'

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Martien J.G. de Jong (1929) was meer dan dertig jaar hoogleraar aan de Franstalige universiteit van Namen. Hij publiceerde in binnen- en buitenland talrijke artikelen over Nederlandse en Vergelijkende Letterkunde en is de auteur van een vijftigtal boeken, waaronder de bundel Verborgen camera. Verzamelde gedichten. Een uitgebreide herdruk is in voorbereiding.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Sjoerd van 't Slot

Binnenwerk:
Sjoerd van 't Slot

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463387996

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
370

Genre:
Waargebeurd

Prijs:
€24,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Om te lachen of te treuren van Martien J. G. de Jong zullen diegenen die de auteur kennen weten wie de man op de cover is, diegenen die hem niet kennen, het is inderdaad de auteur. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten of je nu moet lachen of treuren of misschien wel allebei? De subtitel geeft aan wat je kan verwachten. De meeste boeken zijn in genre onder te delen, maar dit boek valt eigenlijk niet echt onder een specifiek genre, is moeilijk onder te brengen in een genre. Daarom past het genre 'Waargebeurd' misschien nog wel het best bij het boek, maar eigenlijk is het boek niet in een hokje te stoppen. Het boek bevat namelijk, noties en notities die zijn uitgewerkt tot diepere, uitgebreidere relazen, maar ook gedichten, liedteksten en een brief over vele verschillende onderwerpen. Het is een boek met van alles wat, maar desondanks niet minder interessant om te lezen.
Ondanks dat je bij het lezen van het eerste hoofdstuk van Om te lachen of te treuren van Martien J. G. de Jong verwacht dat het een dagboek is, is dat het allerminst. In de proloog van 19 mei 2017 vertelt de auteur voor wie hij het boek in eerste instantie heeft geschreven, waarom hij dit boek heeft geschreven en wat je kan verwachten. Daarna begint hij op 12 januari 2018 eerst met een brief aan Marlies waarin hij het heeft over # me too, zijn eigen ongezouten mening geeft. Een mening die je aan het denken zet, waar de een boos om zal worden, terwijl een ander hem alleen maar gelijk kan en wil geven. Daarna volgen elke maand een aantal dagen met onderwerpen waar hij op die bewuste dag, maar dan uit het verleden aan denkt zoals bijvoorbeeld op 11 november over 'Het Gekkengetal', maar wat er op die dag in het verleden nog meer is gebeurd die vaak ook van doen hebben met het heden om bepaalde redenen. Hij vertelt over zijn herinneringen aan zijn jeugd, over zijn latere leven en over de Tweede Wereldoorlog die hij als kind heeft meegemaakt. Aan alles is te merken dat de auteur heel veel heeft gelezen, maar ook heel veel cultuur heeft gesnoven en veel heeft gereisd. De boeken die hij heeft gelezen, die wil je over het algemeen ook lezen als je ze nog niet hebt gelezen. Over alle onderwerpen die hij bespreekt weet hij heel veel te vertellen, durft hij zijn mening te geven, soms ongezouten zoals bijvoorbeeld hoe de politiek omgaat met de criminelen, soms genuanceerd, laat hij zien dat bepaalde dingen genuanceerder zijn dan ze op het eerste gezicht lijken zoals bijvoorbeeld over Lucebert en waarom hij in de Tweede Wereldoorlog voor Hitler koos. Sommige stukjes zijn leerzaam zoals bijvoorbeeld het ontstaan van onze kalender. In zijn, toen nog geen 90 jarige leven heeft hij veel zien veranderen zoals bijvoorbeeld het taalgebruik, maar blijken bepaalde gebeurtenissen vroeger ook al te spelen. Je wilt wonen in zijn Eurotopia, je vindt het jammer dat dat niet bestaat, anders was je meteen ernaar toe verhuisd.
Ondanks dat de foto's en de tekeningen een mooie aanvulling in het boek zijn, is het jammer dat niet elke foto of tekening bij de juiste datum staat zoals bijvoorbeeld 'De vlinders van R. Blijstra'. Ook is het jammer dat niet alle teksten die in het buitenlands zijn geschreven zijn vertaald in het Nederlands, al was het maar in een noot, dan is het voor iedere Nederlandstalige lezer duidelijk geweest.
Kortom; Om te lachen of te treuren van Martien J. G. de Jong is een interessant boek waarin de auteur geregeld zijn ongezouten mening geeft, je naar bepaalde personen en hun keuzes uit het verleden genuanceerd laat kijken, herinneringen ophaalt uit zijn leven waarin hij heel veel heeft meegemaakt en beleefd en waar je wat van kan leren.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, het is een titel dat nieuwsgierig maakt. Je wilt weten of je nu moet lachen, moet treuren of misschien wel allebei.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker zoals bijvoorbeeld het gedicht 'Thuis', maar ook het gedicht 'Wacht' raakte me en zo zijn er meer gedichten en stukjes in het boek die me raakten.

Mooie quote in het boek: 
Hoe meer je leest, hoe wijzer je wordt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Dit gebeurt me dus echt zeer, zeer, zeer zelden, want meestal weet ik wel voor welke doelgroep(en) een boek geschikt is, maar in dit geval, omdat het boek zo veelzijdig is, zoveel verschillende onderwerpen bevat en het niet alleen maar gedichten of alleen maar uitgediepte noties en notities bevat, moet ik eerlijk bekennen dat ik niet weet voor welke doelgroep(en) het is. Het boek is eigenlijk voor de meeste lezers, die al redelijk belezen zijn, geschikt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Mijn man gaat het boek mee naar zijn werk nemen zodat zijn collega's het boek ook kunnen lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker. 

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg