Spoor Van Mensen - Carel Van Gestel


Van W BOOKS mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Mensen op en rond het spoor in Nederland toen en nu

Waar gaat het boek over? 
In dit spoorwegboek is de focus nu eens niet gericht op locomotieven, treinstellen, rijtuigen, stations, werkplaatsen, seinstelsels of overwegen, maar op de mens. De mens die ze bedenkt, bouwt en onderhoudt, de mens die er zijn of haar werkplek heeft, de mens die het materieel laat rijden, de mens die zich erin laat vervoeren, de mens die er op een of andere manier bij betrokken is. Zonder mensen geen treinen.
Om die reden bevat dit boek geen enkele foto waarop mensen ontbreken. Sterker nog, ze zijn in alle getoonde situaties min of meer onmisbaar, niet weg te denken. Ze passeren allemaal de revue: machinisten en conducteurs, reizigers, stations- personeel, seinhuiswachters, monteurs, baanwerkers, hulp- verleners bij ongevallen, bouwers en slopers, en niet te vergeten hoogwaardigheidsbekleders.
Gevangen in beelden van het prille begin in 1839 tot de dag van vandaag, de menselijke geschiedenis van de spoorwegen in Nederland. Levende tijdsbeelden, spoor van mensen.

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789462583764

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
170

Genre:
Treinen

Prijs:
€ 34,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Spoor van mensen van Carel van Gestel weet je al meteen waar het boek over zal gaan. Toch klopt het niet helemaal ook al speelt de trein inderdaad een hele belangrijke bijrol in dit boek. Zoals de titel en de subtitel al aangeven, zijn het de treinen dit keer niet die een hoofdrol spelen in een boek over treinen, maar de mensen op en rond het spoor, zowel de werknemers op diverse plekken bij het spoor als de treinreizigers. In het voorwoord vertelt de auteur waarom hij dit boek heeft geschreven.
Spoor van mensen van Carel van Gestel is een heel erg mooi vormgeven boek met schitterende foto's. Op elke foto zijn mensen te zien. Elke foto is voorzien van een onderschrift met wat je op de bewuste foto ziet. De foto's geven een mooi tijdsbeeld weer van het spoor, de reizigers en de mensen die op en rond het spoor werken. Al heel snel besef je hoeveel mensen er werken en hebben gewerkt bij het spoor en wat voor al dan niet zichtbare werkzaamheden ze doen en deden. Ook besef je dat er dagelijks heel veel reizigers gebruik maken van de trein. Je krijgt dankzij de foto's een mooi kijkje voor- en achter de schermen van het spoor. Ondertussen zie je ook hoe de treinen, het spoor, de stations en de mensen in de loop van de jaren veranderen. Veel foto's roepen een vorm van nostalgie op. Zeker bij het zien van bijvoorbeeld de foto's met het buffetkarretje en de locomotieven.
Bij veel foto's is het maar goed dat ze erbij hebben gezet welk station het is, want sommige stations, zoals bijvoorbeeld Utrecht CS is totaal veranderd, is niet te herkennen. Er staan niet alleen foto's in van mensen op het spoor en in de treinen, maar ook in de werkplaatsen waar de treinen voor onderhoud heen gaan en waar treinen gebouwd worden. De auteur geeft soms een korte, maar duidelijke uitleg als het nodig is zoals bijvoorbeeld over 'houten treinen'. Je kan merken dat hij er veel onderzoek naar heeft gedaan en veel over weet. Ook is er aandacht voor de ongevallen en dat zijn er nog al wat. Die foto's raken je, je voelt het leed van de mensen ook al zie je de slachtoffers niet. 
De gedichten van Emile du Long maken het boek compleet. Hij weet in zijn gedichten precies het juiste te verwoorden over het reizen met de trein zoals bijvoorbeeld in het gedicht 'Echtpaar in de trein'. 
Kortom; Spoor van mensen van Carel van Gestel is een schitterend fotoboek dat een mooi kijkje voor- en achter de schermen geeft van het spoor vanaf het moment dat de eerste trein is gaan rijden tot en met vorig jaar. Het boek geeft een mooi tijdsbeeld weer van hoe het spoor, de treinen, de mensen die voor- en achter de schermen werken bij het spoor en de reizigers in de loop van de tijden zijn veranderd. Het zijn foto's waar je naar blijft kijken, waar je steeds weer iets nieuws ontdekt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, doet nostalgisch aan.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft de auteur zeker. Bij het zien van de foto's met de treinongevallen moest ik toch wel even slikken. Ondanks dat het afschuwelijk is, is het wel goed dat ze in dit boek geplaatst zijn, want ook dat is iets wat bij het treinleven hoort. Verder heb ik genoten van de schitterende foto's.

Mooie quote in het boek: 
Zonder mensen geen treinen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die gek is op treinen en alles wat daarmee te maken heeft.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Dat denk ik wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van W BOOKS om in het inkijk exemplaar te kijken.

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg