Criminelen In De Houtrakpolder - Hans Werdmölder


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Aanpak met een stok achter de deur

Waar gaat het boek over? 
Amsterdam moet veiliger worden. In mei 2011 meende oud-burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan dat gevaarlijke criminelen, meermalen veroordeeld vanwege straatroof, gewelddadige overvallen, moord en mishandeling, van straat moeten worden gehaald. De Top600-aanpak vergt een enorme inzet aan personeel en middelen.
Ruim twee jaar later staan in de afgelegen Houtrakpolder een dertigtal mannen, gekleed in rode werkjassen en blauwe werkbroeken, vier dagen per week onder toezicht van oud-mariniers. Deze mentoren zijn mannen van graniet. Die zijn niet bang of onder indruk van imponeergedrag en geweld. De sfeer is voortaan: je doet gewoon wat ik zeg. En dat werkt.
Ze leren er geen beroep, maar simpele dingen zoals op tijd komen, gezag aanvaarden en samenwerken. Er is veel weerstand en er vindt voortdurend gedragscorrectie plaats. "Structuur en discipline, dat is wat we ze bijbrengen,' zegt Vincent Tersteegh, de bedenker van het experiment.

Het boek biedt een levensechte beschrijving van een groep jonge hardnekkige criminelen waarmee we doorgaans weinig kennis van hebben. Het gaat om jongemannen met een chaotisch leven in de zorgmaatschappij. Een groot aantal zit in de schuldhulpverlening en vindt het lastig om naar het eigen gedrag te kijken. Door middel van huisbezoeken vangt de lezer ook een glimp op van de gezinnen waaruit deze mannen afkomstig zijn. Tegelijkertijd maken we kennis met de fluwelen benadering van de Elly's en Femke's van de flankerende hulpverlening. Dat levert tal van fricties en emoties op. Niets gaat vanzelf.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Hans Werdmölder (1951) is criminoloog en antropoloog. Al meer dan dertig jaar verricht hij onderzoek onder criminele jongeren in Nederland. Eerder verscheen van zijn hand zeer leesbare boeken over jonge Marokkaanse criminelen, waaronder Van vriendenkring tot randgroep (1986), Een generatie op drift (1990; Engelse vertaling in 1997), het met een prijs bekroonde boek Marokkaanse lieverdjes (2005), De werkmeester (2012) en Marokkanen in de marge (2015).

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Mark Heuveling - Mark Maker

Binnenwerk:
Mark Heuveling - Mark Maker

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463388702

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
194

Genre:
Mens en maatschappij

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Criminelen in de Houtrakpolder van Hans Werdmölder krijg je niet meteen een idee waar het boek over zal gaan. De titel en subtitel spreken voor zichzelf.
Criminelen in de Houtrakpolder van Hans Werdmölder gaat over het project De Vinkebrug. Het vertelt waar het project naar is vernoemd, wat de aanleiding was om dit project te starten, wat voor medewerkers er werken en wat ze doen, voor wie het project is bedoeld, wat het project in houdt, hoe de criminelen gestraft worden als ze zich niet aan de regels houden, waarom heel veel Marokkanen zoveel problemen hebben, wat de werkzaamheden inhouden en hoe het verder is gegaan. Je krijgt een goed beeld van hoe het was en hoe het ging. 
Aan alles kan je merken dat de auteur daar een tijdje heeft meegelopen. Hij heeft niet alleen met de medewerkers gesproken, maar ook met een aantal criminelen die daaraan mee hebben gedaan waardoor de auteur een goed beeld van beide kanten heeft en zijn mening kon geven. De auteur geeft vooral aan het eind zijn kritische mening van hoe hij dat project ziet zoals bijvoorbeeld dat hij het project als een beginpunt ziet in plaats van als een eindpunt. Hij geeft aan wat de negen succesfactoren zijn van dat project zoals bijvoorbeeld het korten op de uitkering als men niet mee werkt. Hij geeft ook aan wat er niet goed ging en wat er verbeterd kan worden zoals bijvoorbeeld dat ze een eigen garage zouden kunnen bouwen omdat veel criminelen graag in een garage willen werken. Hij weet dat allemaal heel erg goed te onderbouwen. Hij vergelijkt dit project ook met projecten uit het verleden, wat de verschillen zijn en hoe de projecten uit het verleden zijn geëindigd.
Tijdens het lezen ontdek je dat veel criminelen twee gezichten hebben, dat heel veel mensen daar in trappen. Wat storend is, is dat bepaalde stukjes worden herhaald zoals bijvoorbeeld hoe de sfeer is. Na drie keer heb je wel zoiets van dat je het nu wel weet. Het is heel erg goed dat de auteur ook de vervelende incidenten in het boek heeft verwerkt zoals bijvoorbeeld een opstootje tussen twee mannen. Daarnaast heeft de auteur er goed aan gedaan dat hij niet alleen kritisch is, maar ook de kritische mening geeft van een aantal medewerkers, hun frustraties, waar ze tegenaan liepen zoals bijvoorbeeld het onbegrip voor de harde aanpak volgens sommigen. Soms moet je lachen om bepaalde stukjes zoals bijvoorbeeld dat de auteur bij het zien van iemand met een mutsje aan Harry Slinger doet denken. Het is ook leerzaam, je leert de betekenis kennen van een paar tatoeages zoals bijvoorbeeld de traantjes.
Kortom; Criminelen in de Houtrakpolder van Hans Werdmölder geeft een uniek kijkje in het project De Vinkebrug. Het is interessant om te lezen hoe het ontstaan is, hoe het verder is gegaan en wat de uitkomsten van het project zijn. 

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Niet echt mooi, maar de cover past wel bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Over het algemeen is het boek vlot geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Het is ongelooflijk hoe veel criminelen uiteindelijk weer terugvallen ondanks de kansen die ze krijgen om een beter en eerlijk leven te gaan leiden. Gelukkig zijn er ook een aantal die wel hun kansen grijpen. Ook heeft het me geraakt dat de medewerkers vaak werden tegengewerkt, dat men weerstand vond in plaats van begrip. Zo zijn er meer stukjes die me hebben geraakt zoals bijvoorbeeld de thuissituaties van een aantal criminelen.

Mooie quote in het boek: 
'Alles wat te lang wordt gedoogd, groeit uit tot een misstand die niet meer kan worden gedoogd.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in boeken over de maatschappij.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg