Over Leven Na Verlies - André Dierick


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over?
Van alle keren dat ik iets moest loslaten in mijn leven was het loslaten van Margo de moeilijkste keer. Het was ook anders dan toen mijn geliefde Nettie uit mijn leven werd gerukt. Ik was toen veertig en stond midden in de maatschappij, op het hoogtepunt van mijn carrière, wat later bleek. De kinderen en mijn baan eisten alle aandacht op. Ik nam geen ruimte om dat verlies te ervaren, waardoor het jarenlang telkens kon terugkeren. André Dierick werd in zijn leven meerdere keren geconfronteerd met verlies. Hij verloor zijn vrouw op jonge leeftijd. Daar schreef hij het boek In ons vak is nooit iets zeker (2009) over. Zelf had hij eveneens met ziekte te kampen en ook verloor hij een van zijn drie dochters. Naast het verlies van die geliefden kreeg hij uiteindelijk ook te maken met het verlies van muziek als zijn vak. In dit boek laat hij zien, wat hem er steeds doorheen heeft geholpen en hoe hij zijn verdriet heeft verwerkt, waarbij levenskunst een onmisbaar ingrediënt was. Een inspirerend en herkenbaar boek over het thema verlies.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
1e druk

EAN:
9789463652452

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
172

Genre:
Biografieën en waargebeurde verhalen

Verfilmd?
Voor zover bekend is dit boek niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 17,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Over leven na verlies van André Dierick krijg je al een idee waar het boek over zal gaan, wat voor soort boek je gaat lezen. De titel spreekt voor zichzelf. 
Vaak weet je bij het lezen van de titel niet of het een fictief verhaal is, een deels waar, een deels fictief of geheel waargebeurd verhaal, maar in dit geval weet je om een of andere reden bijna zeker dat het wel een waargebeurd verhaal moet zijn, dat de auteur het zelf heeft ervaren en dat is in dit geval ook zo. Over leven na verlies van André Dierick gaat inderdaad over het leven van de auteur. Over de dieptepunten in zijn leven en hoe hij daar weer bovenop is gekomen. Dit boek gaat over de diverse verliezen waar de auteur mee geconfronteerd werd en hoe hij daar op verschillende manieren mee omging, hoe hem dat op verschillende manieren raakte. Het boek gaat niet alleen over het verlies van zijn vrouw en het verlies van zijn jongste dochter, maar ook over het verlies van muziek dat niet alleen zijn vak was, maar ook zijn lust en zijn leven. Daarnaast is hij lichamelijk ook een paar keer geconfronteerd met verlies. Ook al heeft hij diepe dalen gekend, hij wist en weet er altijd weer uit te komen. Na het lezen van zijn verhaal kan je alleen maar respect voor hem hebben, voor de manier hoe hij met al die verliezen is omgegaan. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden, want er zitten een paar emotionele momenten in.
Op een vlotte, maar ook op zijn eigen manier vertelt André Dierick in Over leven na verlies zijn verhaal. Veel van wat hij heeft geschreven zal voor veel mensen herkenbaar zijn zoals bijvoorbeeld de zorgen om hoe het verder moet met hun jonge kinderen die net hun moeder hebben verloren. Hij zet je soms aan het denken zoals bijvoorbeeld zijn gedachte over het verlies van zijn jongste dochter, die het moeilijkste was in zijn leven, maar hij bekijkt het ook op een nuchtere manier. Hij laat in dit boek zien wat hem steeds door de verliezen heeft gesleept, hoe hij steeds zijn verdriet wist en weet te verwerken. Op een gegeven moment heb je even een moment dat je niet begrijpt wat het verhaal van iemand met hem van doen heeft, tot je aan het eind van dat hoofdstuk leest waarom hij dat verhaal van die persoon erbij heeft gehaald, dan begrijp je waarom hij dat heeft verteld. Hij is open en eerlijk over hoe hij alles heeft beleefd, hoe het hem heeft geraakt, de angsten die hij had en houdt soms een spiegel voor zichzelf voor. De auteur weet je met zijn verhaal te raken, hij weet je zijn gevoelens over te brengen waardoor je ze zelf ook haast voelt. De verhalen over zijn vakanties zijn ontroerend. Het hoofdstuk over zijn hobby's laat zien hoe veelzijdig hij is, dat hij niet bang is om een nieuwe hobby uit te proberen.
Kortom; Over leven na verlies van André Dierick laat zien hoe de auteur steeds weer wist op te krabbelen na de diverse verliezen waar hij mee werd geconfronteerd. Hoe verschillend hij met de diverse verliezen omging en hoe elke verlies hem weer anders raakte. Zoals gezegd, je kan alleen maar respect hebben voor de manier hoe hij ermee om is gegaan. Waar velen allang bij de pakken neer zijn gaan zitten, zeker bij het verlies van een kind, wist hij steeds uit het diepe dal te komen en door te gaan met zijn leven. Het is een verhaal dat voor veel mensen (deels) herkenbaar kan zijn.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past heel erg goed bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. De titel geeft precies weer wat je kan verwachten van het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, maar tegelijkertijd ook een eigen schrijfstijl van de auteur. Het boek leest vlot weg.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want is zoals de auteur het heeft beleefd, heeft ervaren.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Niet altijd, maar dat lag aan mij omdat ik op een pakketje zat te wachten tijdens het lezen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Zijn hele verhaal heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Als er een hemel bestond, moest hij er ongeveer zo uitzien, maar dan wel graag met een iets betere catering.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van waargebeurde verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
André Dierick

Website van de uitgever:





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg