Historische Verhalen


Van Historische Verhalen mocht ik hun boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Verzamelbundel V

Waar gaat het boek over? 
In deze verhalenbundel komt de geschiedenis tot leven. In een divers palet aan vertellingen nemen de auteurs je mee naar allerlei uithoeken van het verleden. Zo lees je onder andere over Ioannis, een houtbewerker die zijn huis niet meer uit kan tijdens de Pest van Justinianus, over een bedroefde Vincent van Gogh die weent over zijn overleden vader, en over het wilde leventje van Josephine, de eigenzinnige echtgenote van Napoleon Bonaparte. Alle vertellingen zijn gebaseerd op historische feiten, maar de auteurs voegen een menselijk verhaal toe en geven zo kleur aan de geschiedenis.

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789083117706

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
250

Genre:
Geschiedenis

Prijs:
€ 17,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Historische Verhalen weet je al meteen wat voor soort boek je gaat lezen en vermoed je, als je de vorige delen hebt gelezen, van welke uitgever het boek is. In het boek staat welke plaats het is die je op de cover ziet en door wie het is geschilderd. Diegenen die bekend zijn met die plaats zullen meteen weten welke plaats het is. Het is mooi dat men ook voor dit deel heeft gekozen om de cover via de zijkant op de achterkant te laten doorlopen.
Historische Verhalen bevat twaalf verschillende verhalen uit het verleden. Ze zijn geschreven door diverse auteurs die hun kijk op de verhalen hebben beschreven, hoe zij dachten dat het gegaan zou kunnen zijn. Aan het eind van elk verhaal vertellen ze wat meer over de historische achtergrond van het verhaal, geven soms hun mening over het verhaal en geven aan wat feit is en wat fictief is. Aan alles is te merken dat ze veel onderzoek hebben gedaan voor ze hun verhaal schreven. 
De verhalen in Historische Verhalen zijn los te lezen, je kan zelf bepalen met welk verhaal je begint en welk verhaal je daarna gaat lezen. Ook is het niet nodig om eerst de vorige delen te lezen. Het zijn namelijk, zoals de subtitel al aangeeft, verzamelbundels. Voor bijna iedereen staat er wel minstens één verhaal in dat ze willen lezen en waar ze meer over te weten willen komen. Deze, en de vorige bundels, zijn juist geschikt voor mensen die niet zoveel hebben met boeken over het verleden, maar toch meer willen weten over het verleden zonder een droge en dikke pil te gaan lezen. De verhalen zijn niet zo lang, maar geven toch veel informatie, vooral aan het eind waar de auteur wat meer over de achtergrond vertelt. Daarnaast zijn de verhalen over het algemeen op een vlotte, beeldende en levendige manier geschreven. De verhalen gaan over beroemde mensen zoals Vincent van Gogh en Joséphine Bonaparte, maar ook over minder bekende mensen zoals Gerlof in Woordenstrijd van Marloes Jongewaard.
Net als in de vorige delen, weten de auteurs ook in dit deel van Historische Verhalen de mensen uit het verleden weer even tot leven te wekken, je mee te nemen naar het verre verleden en naar de diverse uithoeken van de wereld. De auteurs hebben in elk verhaal feit en fictie mooi met elkaar weten te verweven. Vanaf het begin dat je een verhaal begint te lezen tot het eind, geloof je dat het zo is gegaan. De auteurs hebben zich in elk verhaal goed ingeleefd in de personen, de plaatsen waar het verhaal zich afspeelt en het tijdperk waarin het verhaal zich afspeelt. Sommige verhalen laten zien dat bepaalde dingen van alle tijden zijn zoals bijvoorbeeld kinderen die dromen van verre reizen en op avontuur willen gaan als ze later groot zijn. Net zoals met alle verhalen over het verleden, moet je ook in deze verzamelbundel de verhalen in het tijdsbeeld plaatsen, dat wat nu ondenkbaar is, dat dat in de tijd dat de verhalen zich afspelen, heel normaal was zoals bijvoorbeeld kinderen die al jong aan het werk moesten.
Kortom; Historische Verhalen staat vol met korte verhalen over het rijke verleden waarin diverse personen uit het verleden weer even tot leven komen, waarin je kan lezen hoe het vroeger ging en waar je in sommige verhalen kan lezen dat bepaalde dingen en gewoontes van alle tijden zijn en weer andere gelukkig tot het verleden hoort, dat dat vandaag de dag anders is.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, je weet meteen van welke uitgever het boek is. Het is mooi dat men de cover, net als bij de vorige delen, via de zijkant op de achterkant heeft laten doorlopen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Je weet meteen van wie het boek is en wat je kan verwachten.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
Ook die is goed gekozen, je weet meteen welk deel het is.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen zijn over het algemeen op een vlotte, beeldende en levendige manier geschreven.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in een verhaal als ik aan een verhaal was begonnen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Je wilt elk verhaal lezen.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
De verhalen zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, de karakters in het boek zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Elvira in Bittere vrijheid van Janna de Lathouder, omdat ze voor zichzelf durft op te komen en haar dromen achterna jaagt. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi. Amsterdam was en is sowieso een mooie stad.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, dat hebben ze allemaal wel. Elk verhaal heeft me wel geraakt zoals bijvoorbeeld hoe de mensen van de diverse kerken hun mensen bang maakten, dat tegenslag Gods straf was en hoe men met verkrachte vrouwen omging, hoe ze werden genoemd als er een kind uit die verkrachting werd geboren. Dat heeft me echt geraakt. Zo heeft elk verhaal mij wel geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Historische verhalen geven ons een prachtig inkijkje in het verleden.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen over het verleden houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Mocht er een volgend deel komen, wat ik wel hoop, dan ga ik die zeker lezen. Het vorige deel, die ik vreemd genoeg gemist heb, ga ik zeker ook lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Website van de uitgever:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg