Agent Sonya - Ben Macintyre


Van BOEKERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Het bloedstollende en waargebeurde verhaal over de belangrijkste vrouwelijke spion uit de geschiedenis

Oorspronkelijke titel:
Agent Sonya

Waar gaat het boek over? 
Het ongelofelijke maar waargebeurde verhaal van de belangrijkste vrouwelijke spion ooit

Als je in 1944 door het rustige dorpje Great Rollright in de Cotswolds had gelopen, zag je misschien wel een opmerkelijk elegante vrouw uit een plattelandshuisje komen. Een toegewijde echtgenote en moeder van drie kinderen, die bij haar buren bekendstond als Mrs. Burton. Ze was vriendelijk maar terughoudend, en haar buren wisten weinig over haar. Zo wisten ze bijvoorbeeld niet dat ze regelmatig over het platteland van Oxfordshire racete om wetenschappelijke informatie los te krijgen van een van de meest briljante kernfysici van het land. En dat ze die geheimen door zou geven aan het hoofdkwartier van de Sovjetinlichtingendienst via de krachtige radiozender die ze in haar buiten-wc gebouwd had. Ze wisten ook niet dat ze een codenaam had, ‘Sonya’, en dat ze de belangrijkste vrouwelijke spion uit de geschiedenis was.

Mrs. Burton was verre van een Britse huisvrouw. Ze heette Ursula Kuczynski, was een Duitse Jood, een toegewijde communist, een kolonel in het Russische Rode Leger en een hoogopgeleide spion. Van het plannen van een moordaanslag op Hitler tot het bespioneren van de Japanners in Mantsjoerije en het het verstrekken van informatie aan de Sovjet-Unie bij het ontwikkelen van atoomwapens, Sonya voerde een paar van de gevaarlijkste spionage-operaties van de twintigste eeuw uit. De enige vrouw die twee decennia lang overleefde, en floreerde, in de door mannen gedomineerde wereld van spionage. Haar verhaal is nooit verteld – tot nu.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Ben Macintyre is columnist en redacteur voor The Times. Hij was correspondent voor deze krant in New York, Parijs en Washington. Bij Boekerij verschenen eerder al de bestsellers SAS: helden en schurken en De spion en de verrader.

Bron: achterflap boek

Vertaald door:
Marieke van Muijden

Omslagontwerp:
Pinta Grafische Producties

Binnenwerk:
Mat-Zet bv, Huizen

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789022592281

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
416

Genre:
Spionage & geheime diensten

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 20,-

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Agent Sonya van Ben Macintyre wil je weten wie de vrouw op de cover is, wat haar verhaal is en waar ze naar toe gaat. Het is in ieder geval duidelijk het verhaal zich in de Tweede Wereldoorlog afspeelt. Het mooie van de cover is, dat alles wat je op de cover ziet, ook in het boek kan terugvinden. Tijdens het lezen van het boek zal je al snel ontdekken dat men niet zomaar voor de kleur rood heeft gekozen, maar dat daar een reden voor is. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt meer weten over agent Sonya. De subtitel geeft precies weer wat je van het boek kan verwachten. De foto's maken het boek compleet.
Agent Sonya van Ben Macintyre vertelt het levensverhaal van Ursula Kuczynski (de achternaam is makkelijker uit te spreken dan je denkt). Ursula was een Duitse Jood die al vrij jong interesse had in het communisme. Je leest het verhaal van een meisje dat uiteindelijk zal uitgroeien tot de belangrijkste spion uit de geschiedenis. Je leest hoe en door wie ze tot het communisme werd aangetrokken en hoe ze steeds wist op te klimmen tot de belangrijkste spionne. Een vrouw die een paar gevaarlijke spionage-operaties uitvoerde, ze was betrokken bij het plannen van een moordaanslag op Hitler, ze bespioneerde Japanners in Mantsjoerije, ze verstrekte informatie aan de Sovjet-Unie bij het ontwikkelend van atoomwapens en nog veel meer. Daarnaast kreeg ze drie kinderen van drie verschillende mannen, was ze een toegewijde moeder en echtgenote die heel veel van haar kinderen en man hield en zoveel mogelijk voor en met ze deed. Tijdens het lezen voel je de liefde voor haar kinderen en de schuldgevoelens als ze haar kinderen aan een ander over moest laten, maar tegelijkertijd kon ze haar werk niet laten. Je leest welke risico's ze nam, hoe ze steeds wist te ontsnappen, hoe ze wist te overleven ook al vermoedde ze vaak genoeg dat ze niet lang meer te leven zou hebben omdat iemand haar zou verraden omdat die de druk van de verhoren niet meer aan kon. Ursula was een vrouw met meer gezichten.
Agent Sonya van Ben Macintyre is geen verhaal dat je even tussendoor leest. Het is een verhaal waar je goed op moet letten. Let je even niet op, dan ben je zo de draad kwijt, vooral als er vele namen en hun andere namen worden beschreven. Je merkt aan alles dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan voor dit boek, dat hij niet zomaar wat heeft opgeschreven. Meteen wordt je meegezogen in het verhaal, dat zo zijn filmische momenten kent. Je wilt weten hoe het leven van Ursula verder gaat, of ze weet te overleven, of ze bepaalde personen ooit weer terug zal zien, of ze weer herenigd wordt met een van haar liefdes. Tijdens het lezen heb je bewondering voor haar lef, dat ze ging voor datgene waarvan ze dacht dat ze dat moest doen. Geregeld vraag je je af wat jij gedaan zou hebben, of jijzelf ook zoveel lef zou hebben. Aan het eind kan je alleen maar concluderen dat ze haar leven heeft geleefd zoals zij dat wilde, ook al bracht dat risico's met zich mee en had ze zo haar momenten dat ze het even niet meer zag zitten, dat ze teleurgesteld was in diverse personen. De auteur heeft die gevoelens goed weten over te brengen. Tissues mag je wel bij de hand houden. 
Je beseft na het lezen van dit boek dat er in een lang mensenleven veel kan gebeuren, dat een mens veel mee kan maken, kan beleven en gedachtes kunnen veranderen. Het is mooi dat je aan het eind kan lezen hoe het een aantal andere belangrijke personen is vergaan.
Kortom; Agent Sonya van Ben Macintyre is een ongelofelijk, inderdaad bloedstollende, spannende en waargebeurde verhaal over de belangrijkste vrouwelijke spionne uit de geschiedenis. Het is verbazingwekkend hoe agent Sonya steeds wist te ontsnappen, wist te overleven. Tijdens het lezen vraag je je soms af of ze wel eens tijd maakte voor zichzelf. Je kan alleen maar bewondering voor haar lef, haar moed hebben. Als je het boek uit hebt, heb je het gevoel dat je haar persoonlijk kent.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Het is mooi dat, alles wat je op de cover ziet, ook in het boek terug kan vinden.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, je weet meteen over wie het boek gaat.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je weet meteen wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De schrijfstijl is goed. Soms is het op een informerende manier geschreven, een andere keer haast filmisch, maar over het algemeen is het boek op een beeldende en vlotte manier geschreven.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, hoe het verhaal zal eindigen en hoe haar kinderen uiteindelijk zullen reageren als ze horen wat voor werk hun moeder heeft gedaan.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ursula, omdat ze deed wat ze volgens haarzelf moest doen, ook al keur ik niet alles goed.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Ik begrijp de beweegredenen niet van iedereen, maar van veel personen wel, ook al keur ik ze niet allemaal goed. Zo begrijp ik bijvoorbeeld Ollo voor een deel wel, maar wat ze uiteindelijk deed, keur ik af. Dat is onvergeeflijk.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken over het algemeen mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft mij weten te raken. Het hele levensverhaal van Ursula heeft me geraakt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in waargebeurde verhalen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van BOEKERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
BEN MACINTYRE

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg